- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD: Comportamentul deputaţilor minorităţilor, identic cu al UDMR - "interesul poartă fesul"
Simbioza dintre liderii celor 18 minorităţi şi putere se rezumă la ideea "ce-mi dai, ca să-ţi dau", în timp ce comportamentul deputaţilor aparţinând minorităţilor este identic cu al UDMR, unde "interesul poartă fesul", se arată într-un document aflat în discuţia BPN al PSD, obţinut de MEDIAFAX.
PSD: Comportamentul deputaţilor minorităţilor, identic cu al UDMR - "interesul poartă fesul" (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
În documentul menţionat, intitulat "Analiză - raport - Relaţii interetnice şi minorităţile naţionale", se precizează că este nevoie de întâlniri şi discuţii la nivel înalt pentru ca relaţia PSD-minorităţi să poată fi reconstruită şi consolidată.
"Acapararea de către putere a comunităţilor şi a liderilor lor se rezumă la avantaje, fonduri şi funcţii negociate şi denotă faptul că legătura între reprezentanţii minorităţilor naţionale şi Guvern este una pragmatică şi nu una emoţională sau în acord cu politica Guvernului Boc. Simbioza dintre liderii celor 18 minorităţi şi putere se rezumă la ideea «ce-mi dai, ca să-ţi dau» şi, de cele mai multe ori la compromisul, din ambele părţi, care garantează votul din Parlament, dar nu şi simpatiile, mentalităţile şi tendinţele politice. Dacă relaţia PSD-minorităţi ar putea fi reconstruită şi consolidată, este nevoie de întâlniri şi discuţii la nivel înalt şi ar putea (poate) însemna o relaţie de viitor, mai conturată. Pentru asta este nevoie de interes şi negocieri. Comportamentul reprezentanţilor minorităţilor naţionale este aproape identic (în timp) cu cel al UDMR, unde «interesul poartă fesul». Ei nu vor merge niciodată în opoziţie pentru că nu pot face acest lucru şi pentru că oferta, de multe ori tentantă (ca fonduri, buget şi funcţii), nu lasă loc opţiunilor politice, altele decât cele de a fi «la putere»", se precizează în documentul obţinut de MEDIAFAX şi aflat în mapa şedinţei de luni a BPN al PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În acelaşi doscument se arată că Partida Romilor, de exemplu, "a primit un buget aproape dublu faţă de anii trecuţi, dar şi funcţii în deconcentrate, agenţii şi la cabinetele diferiţilor miniştri (Interne, Cultură, Sănătate, Educaţie, Cabinetul primului-ministru Boc şi Cabinetul viceprim-ministrului Marko Bela)".
"Problematica politică nu intră în discuţie, nici ca opţiuni dar nici ca subiect de discuţie, în relaţia cu puterea, cu toate că nu toţi liderii minorităţilor naţionale îmbrăţişează politica sau atitudinea actualului Guvern", se mai arată în documentul citat.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în 29 martie, că proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie să implice şi o discuţie despre câte minorităţi trebuie să fie reprezentate în Parlament, în condiţiile în care cei 18 deputaţi care reprezintă acum minorităţile sunt aleşi cu 1500 sau 2000 de voturi.
"Va trebui să discutăm dacă avem în România 18 minorităţi, în plus, desigur, faţă de maghiari, care trebuie reprezentate în Parlament. Cred că e excelent să avem reprezentanţi ai minorităţilor, dar poate le extragem şi lor rădăcina cubică", a spus Ponta, la o dezbatere organizată de Asociaţia ProDemocraţia, pe tema revizuirii Constituţiei.
"Atât timp cât sunt aleşi cu 1500 de voturi, 2000 de voturi, 18 parlamentari din 300, nu ştiu dacă chiar ...Să nu ajungem la o reprezentare mai importantă a minorităţilor care nu există decât a minorităţilor care există. Aşa încât, dacă vrem să fim cinstiţi până la capăt, poate vedem şi, de fapt, câte minorităţi trebuie să avem reprezentate în Parlament", a susţinut Ponta.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO