- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD contestă rezultatul votului privind Declaraţia Camerei, opţiunea A.Vasile nefiind înregistrată
Deputaţii PSD au depus la Biroul Permanent o contestaţie a rezultatului votului asupra Declaraţiei Camerei privind evoluţiile în relaţia româno-ungară, cerând să se constate că Aura Vasile şi-a exprimat votul, deşi nu a fost înregistrat de sistemul electronic şi că documentul a fost adoptat.
În contestaţia înregistrată marţi la Secretariatul General al Camerei, semnată de liderul grupului PSD, Mircea Duşa, se solicită Biroului Permanent să constate că deputatul social-democrat Aura Vasile şi-a exprimat votul în favoarea proiectului de Declaraţie şi, în consecinţă, că Declaraţia a fost adoptată de Cameră, cu 143 de voturi "pentru".
Duşa menţionează că în şedinţa de vot final de marţi a fost supus votului plenului Camerei Deputaţilor proiectul de Declaraţie referitoare la evoluţiile recente în relaţia româno-ungară, iar rezultatul votului, afişat de sistemul electronic de vot, a fost de 142 de opţiuni "pentru", 110 "împotrivă" şi 25 de abţineri, dintr-un total de 284 de deputaţi prezenţi, numărul necesar de voturi pentru adoptare fiind de 143.
"Dar, în cadrul procedurii de vot a apărut o situaţie imposibil de explicat, respectiv faptul că votul doamnei deputat Aura Vasile nu a fost înregistrat de sistemul electronic de vot, cu toate că a fost exprimat prin poziţionarea 1-4 a tastaturii aparatului de vot", afirmă Duşa.
Pentru a susţine această afirmaţie, el invocă extrasele cu rezultatul votului electronic la precedentele proiecte de lege votate în şedinţa de marţi, în care Aura Vasile şi-a eprimat votul, declaraţiile scrise ale unor deputaţi, care, poziţionaţi în preajma Aurei Vasile, "confirmă exprimarea votului electronic de către aceasta", aparatul de vot al Aurei Vasile, "care, printr-o verificare tehnică a memoriei, poate confirma exercitarea votului, chiar dacă aceasta nu a fost înregistrat", precum şi înregistrarea video şi stenograma şedinţei de vot final.
În contestaţie se precizează că, în situaţia în care votul neînregistrat al deputatului Aura Vasile este decisiv în adoptarea Declaraţiei şi "pentru a îndepărta suspiciunile privind un rezultat viciat al votului", solicitarea este de a se constata că votul Aurei Vasile a fost valabil exprimat, cu opţiunea "pentru" şi, în consecinţă, că Declaraţia a fost adoptată de plen.
Duşa menţionează că, mai mult, preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a închis lucrările confirmând adoptarea Declaraţiei, ca apoi, "cu încălcarea procedurilor regulamengare", să revină şi să constate respingerea Declaraţiei.
PSD a anexat la acest document şi declaraţiile deputaţilor PSD Dumitru Chiriţă, Rodica Nassar şi Doina Burcău, care spun că au ocupat în sală locuri în apropierea Aurei Vasile şi în momentul votului la proiectul Declaraţiei au "observat şi confirmă" că aceasta a votat "pentru", acţionând tastatura 1-4 a apartului de vot.
În şedinţa Camerei Deputaţilor, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari a fost adoptată, apoi a revenit şi a spus că ea a fost respinsă deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.
Preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia a fost adoptată cu 142 voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi 25 de abţineri.
Acest anunţ a fost primit de parlamentarii din opoziţie cu aplauze şi urale, iar Oltean a declarat închisă şedinţa Camerei Deputaţilor, iar parlamentarii au început să plece din sală.
După câteva momente, Oltean a redeschis şedinţa şi a anunţat că de fapt această declaraţie a fost respinsă de plen întrucât erau necesare 143 de voturi pentru adoptarea ei.
"Declaraţia se adoptă cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi, iar în sală au fost 284 de deputaţi", a spus Oltean.
Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Aura Vasile, a declarat, marţi, că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari este adoptată de către Camera Deputaţilor, iar singura soluţie a puterii este de a o contesta la Curtea Constituţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO