PSD critică eurodeputaţii PDL, care nu au semnat scrisoarea privind reprezentanţa Ţinutului Secuiesc

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan "condamnă atitudinea deputaţilor PDL din Parlamentul European, care au refuzat să semneze scrisoarea deschisă" adresată preşedintelui PE, Jerzy Buzek, prin care se cerea nerecunoaşterea Biroului de Reprezentare a aşa-numitului "Ţinut Secuiesc".

Urmărește
4 afișări

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de PSD, aproape toţi ceilalţi europarlamentari români au dat curs din prima zi demersului iniţiat de grupul PSD din PE.

"Niciunul dintre cei unsprezece eurodeputaţi PDL nu a semnat scrisoarea deschisă. Dacă cineva mai avea vreun dubiu, acum a devenit o certitudine că PDL girează recunoaşterea Reprezentanţei aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi, implicit, sprijină tacit politica iredentistă dusă de extremiştii maghiari împotriva României. În baza acestei cârdăşii anti-naţionale dintre PDL şi Tokes, partidul portocaliu este dispus să accepte orice pentru a nu îşi pierde puterea şi privilegiile. Preferă să accepte derapajele extremiste decât să aibă reacţii demne, punând astfel umărul la creşterea în sondaje a partidului extremist patronat de Laszlo Tokes şi la subminarea statului național", susţine Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European.

Comunicatul PSD precizează că, marţi, grupul PSD din PE le-a cerut europarlamentarilor din România, indiferent de grupul politic căruia îi sunt afiliaţi, să semneze o scrisoare deschisă prin care să se ceară preşedintelui PE, Jerzy Buzek, să nu participe la evenimentul de lansare a Biroului de Reprezentare Ţinutului Secuiesc şi să condamne public deschiderea unei astfel de reprezentanţe. "Scrisoarea era însoţită de un tabel cu numele tuturor europarlamentarilor români. A fost prezentată tuturor şi cine a crezut de cuviinţă a semnat-o. Singurii care nu au semnat această scrisoare au fost cei de la PDL", menţionează sursa citată.

"Noi am vrut ca apelul nostru pentru nerecunoaşterea unei iniţiative sfidătoare, cu un puternic caracter şovin, anti-european şi profund anti-românesc, să fie unul cât mai ferm şi pe o singură voce. Cei de la PDL au sabotat acest demers prin care să dăm un semnal puternic în Parlamentul European. Iată, deci, cum înţeleg cei din partidul lui Băsescu, Boc şi Udrea să-i apere pe români", a declarat Cătălin Ivan.

Eurodeputaţii PSD au lansat, marţi, un apel către toţi europarlamentarii români, indiferent de grupul politic din care fac parte, cerându-le să semneze scrisoarea deschisă adresată preşedintelui PE, Jerzy Buzek, prin care să ceară nerecunoaşterea Biroului de Reprezentare a Ţinutului Secuiesc.

Delegaţia PSD din PE a adresat o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, preşedinţiei ungare a UE şi preşedintelui PE, Jerzy Buzek, pe tema propusei reprezentanţe la Bruxelles a Ţinutului Secuiesc, solicitând reacţii oficiale în spiritul respectării depline a legislaţiei UE.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, eurodeputaţii PSD "condamnă vehement" iniţiativa celor trei membri UDMR, membri ai PE, pe care o califică drept "sfidătoare, anti-europeană şi profund anti-românească". Totodată, ei condamnă în scrisoare "lipsa de reacţie" a reprezentanţilor actualei puteri faţă de această manifestare, despre care spun că are un caracter "evident anti-naţional".

Ministerul român de Externe l-a invitat, marţi, la MAE, pe ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes, cerându-i clarificări faţă de găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc în Casa regiunilor maghiare din Bruxelles şi spunând că se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la deschidere.

Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a precizat că grupul său nu este în niciun fel implicat în organizarea recepţiei de marţi pentru deschiderea reprezentanţei "Ţinutului Secuiesc" la Bruxelles.

Daul a precizat, luni, într-un comunicat al PPE, că grupul nu este implicat în niciun fel în evenimentul de marţi. "Organizatorii acestui eveniment sunt singurii responsabili", se mai arăta în comunicat.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a scris, luni, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, rugându-l să nu recunoască "biroul de reprezentare al Ţinutului Secuiesc" ca partener oficial şi instituţional de dialog al Legislativului UE.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles încearcă să fie un eveniment de imagine, dar care nu îşi va atinge acest scop şi nu va avea nici efecte legale, reprezentând doar "o provocare inutilă".

MAE a precizat, tot joi, că a întreprins demersuri în direcţia clarificării situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizând inaugurarea unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţi administrativ-teritoriale" din România care nu există.

Reprezentanţa "Ţinutului Secuiesc" de la Bruxelles se numeşte, juridic, "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Sogor Csaba, care a arătat însă că denumirea "secuiesc" este o noţiune mai veche decât "teiul secular" premiat recent la Bruxelles.

Întrebat în legătură cu faptul că la Bruxelles se pot deschide reprezentanţe numai pentru unităţi teritorial-administrative recunoscute de legea naţională, iar Ţinutul Secuiesc nu intră într-o astfel de categorie, Sogor Csaba a explicat că, din punct de vedere juridic, biroul de lobby respectiv se va numi "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita". "Dar este ca la o societate comercială. Să luăm un exemplu: dumneavoastră vă deschideţi o firmă, un magazin, şi o înregistraţi să zicem cu numele IMPEX SRL. Dar la dumneavoastră la intrare poate să scrie Monica", a explicat el.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara, pe 13 aprilie, corespondentului MEDIAFAX, că în perioada 31 mai -1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa Regiunilor Ungare".

Europarlamentarii Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler au oferit, la 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici