- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video PSD depune moţiunea, la mai mult de o lună de la primul anunţ
PSD depune, luni, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, la peste o lună de la primul anunţ al liderului Mircea Geoană, datând din 14 august, după reuniunea informală a social-democraţilor de la Bran, timp în care conflictul politic şi speculaţiile privind un viitor guvern s-au amplificat.
Promovată ca fiind necesară pentru clarificarea statutului PSD ca partid de opoziţie, în urma acuzaţiilor că ar susţine netransparent Guvernul Tăriceanu, moţiunea de cenzură a provocat o dispută internă în PSD, oportunitatea ei fiind contestată în principal de foştii lideri Ion Iliescu şi Adrian Năstase.
Până la urmă, după mai multe şedinţe ale forurilor PSD, Comitetul Executiv al partidului a decis ca moţiunea de cenzură intitulată "1000 de zile de haos. Sfârşitul guvernării de dreapta" să fie depusă luni, 24 septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
Liderul grupului parlamentar PSD din Senat, Ion Iliescu, care s-a abţinut la votul din Comitetul Executiv, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a semnat moţiunea de cenzură, deşi are o serie de obiecţii legate de aceasta, pe care şi le menţine.
Luni are loc şedinţa săptămânală a Biroului Permanent Naţional al PSD în care, potrivit lui Geoană, se vor număra semnăturile adunate pentru depunerea moţiunii. Moţiunea de cenzură va fi depusă la Parlament după şedinţa grupurilor parlamentare social-democrate din Senat şi Cameră, unde se va finaliza strângerea de semnături. Nu au semnat deocamdată moţiunea de cenzură europarlamentarii social-democraţi şi parlamentarii PSD aflaţi în delegaţie sau în străinătate. Este aşteptat să semneze moţiunea şi alt fost lider care a criticat-o, respectiv Adrian Năstase, care urma să se întoarcă duminică seara dintr-o vizită în Israel.
Ca avertisment de viitor, Mircea Geoană a afirmat, vineri, la Craiova, că toţi parlamentarii partidului au obligaţia să voteze moţiunea de cenzură, avertizând că aceia care nu o vor vota "nu vor avea o viaţă prea uşoară".
Dar, problema cea mai complicată rămâne găsirea unei soluţii post-moţiune în cazul în care demersul PSD va avea succes în Parlament.
Duminică, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că, în perioada următoare, formaţiunea sa va iniţia consultări „deschise şi formale” cu partidele parlamentare pentru a vedea care sunt soluţiile politice aplicabile după depunerea moţiunii de cenzură.
El a arătat, că, în opinia PSD, Guvernul post-moţiune este un guvern care să aibă o majoritate clară în Parlament. "Altfel, ne întoarcem exact la problema pe care o avem azi", a apreciat liderul PSD.
Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că varianta unui guvern de tehnocraţi poate fi luată în seamă după epuizarea formulelor guvernamentale cu sprijin politic clar în Parlament.
Întrebat dacă PSD va susţine un guvern PD-PLD, Geoană a negat şi a adăugat că ideea că aceste două partide vor alcătui un guvern este ''de râsul curcilor".
Duminică, liderul democrat, Emil Boc, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că, dacă PSD va depune moţiunea de cenzură, PD va solicita ca votul să nu fie secret cu bile, ci prin apel uninominal, în care parlamentarii să îşi afirme public opţiunea.
În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a salutat declaraţia lui Emil Boc privind votul la moţiune, susţinând că "următorul pas va fi iniţierea modificării legii alegerilor prin obligarea românilor de a se inşira la coadă în faţa activistului PD care să-i controleze cum votează".
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, tot duminică, referitor la propunerea liderului PD, Emil Boc, privind modificarea Regulamentului Camerelor în sensul votării prin apel nominal la moţiunea de cenzură, că acesta are "idei năstruşnice" şi că nu se poate modifica regulamentul doar pentru acest vot.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO