PSD, despre proiectul lui Dragnea: Germania, Austria, Belgia, Olanda îşi repatriază rezerva de aur

Social-democraţii au făcut precizări, joi, pe Facebook, cu privire la proiectul de lege al liderului PSD Liviu Dragnea care prevede repatrierea a 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, că ţări precum Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveţia, toate îşi repatriază rezerva de aur.

Urmărește
2519 afișări
Imaginea articolului PSD, despre proiectul lui Dragnea: Germania, Austria, Belgia, Olanda îşi repatriază rezerva de aur

PSD, despre proiectul lui Dragnea: Germania, Austria, Belgia, Olanda îşi repatriază rezerva de aur

„Despre proiectul de lege promovat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania îşi repatriază rezerva de aur, Austria îşi repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveţia îşi repatriază rezerva de aur”, au transmis social-democraţii, joi pe Facebook, precizând că „la fel ca multe alte ţări europene, România vrea să îşi repatrieze aurul”.

Reacţia PSD vine în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi senatorul Şerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Mai exact, proiectul de lege depus miercuri vizează modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului şi Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaţionale ale ţării, iar „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 şi 10%, în funcţie atât de creşterea rezervelor valutare, cât şi de creşterea preţului aurului”, arată un discurs susţinut recent de Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici