PSD discută la Neptun despre necesitatea unei legi a lobby-ului | DOCUMENT

PSD discută sâmbătă, la Neptun, despre necesitatea unei legi a lobby-ului, aceasta permiţând implicarea societăţii în procesul decizional, potrivit documentului făcut public sâmbătă.

Urmărește
411 afișări
Imaginea articolului PSD discută la Neptun despre necesitatea unei legi a lobby-ului | DOCUMENT

PSD discută la Neptun despre necesitatea unei legi a lobby-ului | DOCUMENT

"Înfiinţarea societăţilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare şi la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislaţia în materie din Austria. Înfiinţează Registrul de lobby şi de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst. Creşt transparenţa în procesul de legiferare şi în cel decizional. Permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici printr-o reglementare eficientă în acest sens. Permite implicarea societăţii civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executiv", se arată în documentul discutat sâmbătă de PSD, la Neptun.

Proiectul aparţine celor de la ALDE, care au anunţat încă de anul trecut necesitatea unui astfel de proiect, dar până acum nu s-a pus în dezbatere publică.

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a prezentat, marţi, în conducerea centrală a partidului, un proiect de lege privind reglementarea activităţii de lobby care conţine „anumite constrângeri pentru decidenţii politici, pe perioada în care ocupă funcţia publică nu au voie să aibă activităţi de lobby".

„Legea privind reglementarea activităţii de lobby este o tentativă care a mai fost în Parlament de câteva ori şi de fiecare dată a eşuat în a ajunge la finalizare. Această propunere legislativă vine în contextul în care societatea noastră este suficient de matură şi noi recunoaştem existenţa firească a activităţii de lobby şi a grupurilor de interese. Care este menirea acestui proiect de lege? Să creeze transparenţă, să elimine orice suspiciune cu privire la faptul că activitatea de lobby ar putea să distorsioneze decizia publică şi ar putea să inducă trafic de influenţă sau conflict de interese”, a declarat, marţi, la Parlament, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, după şedinţele Biroului Politic Executiv şi a Delegaţiei Permanente ale ALDE.

Vosganian a adăugat că firmele de lobby vor fi obligate, potrivit proiectului de lege, să se înscrie într-un registru creat special în acest sens.

„Este vorba despre crearea unui registru de lobby şi de reprezentare a intereselor, toate societăţile de lobby sau lobby-iştii interni, sau grupurile de interese, pentru a putea funcţiona ca atare, trebuie să se înscrie în acest registru, trebuie să îşi declare activităţile specifice, trebuie să declare lista lobby-iştilor pe care îi au şi, foarte important, un anumit cod de conduită. În momentul în care un lobby-ist se prezintă în faţa unui decident politic, el dovedeşte că este înscris în registrul de lobby, astfel încât activitatea este transparentă. Sigur că există şi anumite constrângeri pentru decidenţii politici, pe perioada în care ocupă funcţia publică nu au voie să aibă activităţi de lobby, vrem să separăm activitatea delobby de funcţia publică”, a explicat deputatul ALDE.

Potrivit acestuia, acţiunile civice şi de consultanţă nu fac obiectul legii prezentate de acesta.

„Sigur că anumite activităţi, cum ar fi cele de natură civică patrimonială, cum ar fi activităţile de consultanţă, promovarea prin sindicate şi patronate nu fac obiectul acestei legi, dar toate societăţile care îndeplinesc o activitate de promovare şi care au un contract comercial cu un client şi promovează interesele clienţilor în faţa decidenţilor publici trebuie să se înscrie în acest registru de lobby care, cu excepţia componentei care ţine de detaliile contractelor este public şi poate fi consultat de opinia publică”, a declarat Varujan Vosganian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici