- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD dizolvă conducerile filialelor cu sub 20% la locale
Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, vineri, prin vot, dizolvarea conducerilor filialelor care au obţinut în alegerile locale sub 20%, între care şi cea din Cluj.
PSD dizolvă conducerile filialelor cu sub 20% la locale (Imagine: Mediafax AFP)
Preşedintele PSD Mircea Geoană a precizat, într-o conferinţă de presă, că CEx a luat act de demisiile de onoare ale liderilor organizaţiilor judeţene din Mureş, Neamţ, Arad, Alba şi Giurgiu.
Geoană a adăugat că membrii Comitetului Executiv au decis dizolvarea birourilor permanente ale organizaţiilor judeţene care au obţinut sub 20% la alegerile locale, cu excepţia celor din judeţele Harghita şi Covasna.
Mircea Geoană a precizat că este vorba despre conducerile organizaţiilor din Braşov, Cluj şi Bihor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Anterior, surse din PSD au declarat că nu s-a luat o decizie punctuală, ci s-a stabilit prin vot un prag de 20%. Excepţie de la această decizie fac judeţele Harghita şi Covasna, cu pondere mare a populaţiei maghiare.
În şedinţa CEx au fost făcute două propuneri privind acest prag, respectiv de 25%, care a întrunit 13 voturi "pentru" şi de 20%, care a întrunit 28 de voturi "pentru". Sursele citate au relatat că Ion Iliescu a votat în favoarea ambelor propuneri.
De asemenea, CEx a mai decis că organizaţiile care au pierdut funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ şi pe cea de preşedinte de consiliu judeţean urmează să intre în analiză internă.
Conform surselor citate, Comitetul Executiv a hotărât şi ca persoanele care au făcut declaraţii împotriva partidului în campania electorală să fie automat demise din funcţiile pe care le deţin în PSD.
Vicepreşedinţii PSD Vasile Dâncu şi Constantin Niţă sunt demişi din fruntea filialelor Cluj şi, respectiv, Braşov ale partidului, alături de ceilalţi membri ai birourilor permanente judeţene.
De asemenea, sunt vizaţi Ovidiu Natea - PSD Mureş, care oricum şi-a prezentat demisia, Ioan Rus - PSD Alba, Mihai Bar - PSD Bihor şi Florin Remeţan - PSD Arad, alături de ceilalţi membri ai birourilor permanente judeţene ale filialelor.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, că se impune convocarea conferinţelor judeţene pentru alegerea noilor conduceri ale celor şase organizaţii pentru care CEx a decis dizolvarea birourilor permanente judeţene.
Conducerea PSD Arad ar putea cere un vot de încredere pentru continuarea mandatului
Conducerea PSD Arad, dizolvată de Comitetul Executiv Naţional al PSD, ar putea cere Consiliului Judeţean al PSD Arad un vot de încredere pentru continuarea mandatului, a declarat Florin Remeţan, preşedintele demis al filialei.
Remeţan a spus că în momentul de faţă nu ştie ce presupune decizia luată la Bucureşti, motiv pentru care aşteaptă precizări.
El a mai declarat că, în cazul lansării competiţiei interne pentru şefia organizaţiei, îşi va depune candidatura.
În judeţul Arad, PDL a câştigat atât conducerea Consiliului Judeţean, cât şi Primăria municipiului Arad, dar şi cele mai multe primării din judeţ. PSD a obţinut doar patru mandate de consilier judeţean, două mandate în Consiliul Local Arad şi 14 primării din cele 78 existente în judeţ.
Preşedintele executiv la PSD Cluj: Rezultatele au fost sub cele aşteptate şi stabilite
Preşedintele executiv la PSD Cluj, Valetin Cuibus, consideră că rezultatul sub aşteptări obţinut de filială la alegerile locale a dat "apă la moară" unor membri ai partidului care au ceva împotriva PSD Cluj şi astfel s-a ajuns la dizolvarea organizaţiei.
El a afirmat că membrii filialei se vor supune deciziei Comitetului Executiv Naţional al PSD de dizolvare a organizaţiei, dar şi-a exprimat neîncrederea că cineva de la Bucureşti, care va fi numit să se ocupe de reorganizarea PSD Cluj, va şti ce este mai bine pentru Cluj.
Vicepreşedintele PSD Mureş: Într-adevăr, rezultatele nu au fost bune
Vicepreşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a recunoscut că rezultatele obţinute de filială la alegerile locale "nu au fost bune".
"Într-adevăr, rezultatele n-au fost bune. Nu cunosc detalii legate de hotărârea Comitetului Executiv Naţional legate de dizolvare. Vom analiza şi noi, pentru a putea relansa partidul pe piaţa mureşeană. Eu voi susţine relansarea", a spus Frătean.
Acesta a precizat că PSD Mureş a obţinut, la nivel judeţean, puţin peste 14 procente.
Constantin Niţă: Decizia CEx de dizolvare a conducerilor unor filiale e nestatutară, nu o voi aplica
Preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă, a declarat că decizia CExN este nestatutară şi el nu o va aplica la nivelul organizaţiei braşovene.
Liderul PSD Braşov, care nu a participat la şedinţa de vineri a Comitetului Executiv Naţional, în care s-a decis dizolvarea conducerilor a şase filiale care au obţinut sub 20% la alegeri, a declarat că decizia respectivă a fost una nestatutară.
Niţă, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, a spus că Statutul partidului nu conferă Comitetului Executiv atribuţii în ceea ce priveşte dizolvarea conducerilor organizaţiilor judeţene, ci doar se pronunţă asupra propunerii în acest sens venită din partea organizaţiei.
El a mai argumentat că decizia respectivă este nestatutară şi pentru că CExN nu a luat, înaintea alegerilor, o decizie prin care să impună un criteriu minim de performanţă în alegeri egal pentru organizaţiile judeţene.
"Nu a existat, înaintea alegerilor, nicio decizie prin care să se impună filialelor că trebuie să obţină un scor minim de 20% la alegeri şi, cu atât mai puţin, nu a existat vreo decizie care să spună că filialele care nu vor trece acest prag vor fi dizolvate. Criteriile de preformanţă au fost stabilite de fiecare filială, după o analiză serioasă în fiecare judeţ şi după discuţii cu conducerea centrală. Noi, la Braşov, am evaluat potenţialul PSD la 18%, a fost acceptat de conducerea centrală, asumat de noi şi l-am depăşit. Ceea ce s-a stabilit vineri la CEX nu priveşte, din punctul meu de vedere, şi organizaţia din Braşov. Nu este vina noastră că alţii, la un electorat de 40.000, fac un scor de 50%, iar noi, la 400.000 de alegători, obţinem 18%. Nu aşa se fac analizele rezultatelor, pe picior. Decizia CEx este nestatutară şi eu nu o voi aplica la Braşov, nu voi dizolva conducerea organizaţiei. Dacă cineva din partid vrea neapărat demisia cuiva, să vină la Braşov şi să dizolve sau să demită toţi cei 10.000 de membri ai organizaţiei', a afirmat Niţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO