- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD: Guvernul intenţionează privatizarea laboratoarelor ANSVSA
Vicepreşedintele Departamentului de Agricultură al PSD, Liviu Harbuz, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul intenţionează privatizarea laboratoarelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Harbuz a afirmat că o adresă a Secretariatului General al Guvernului propune reorganizarea ANSVSA prin privatizarea laboratoarelor, deşi o recomandare a comisarului european pe Agricultură, John Dali, vizează conservarea actualei forme a ANSVSA.
Potrivit lui Harbuz, activitatea de sănătate animală ar urma să fie mutată la Ministerul Sănătăţii, iar cea pentru siguranţa alimentelor la Ministerul Agriculturii.
Social-democratul l-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, că ar intenţiona trecerea identificării şi înregistrării animalelor din competenţa ANSVSA în competenţa Agenţiei Naţionale pentru Reproducţie şi Control în Zootehnie, ceea ce ar presupune crearea unei noi baze de date, a unui nou soft şi "cheltuieli inutile".
"Domnul Valeriu Tabără se bate cu preţurile la alimente în condiţiile în care ar trebui să fie mult mai preocupat de ceea ce înseamnă evaziunea fiscală, care a ajuns la fructe şi legume undeva la 300 de milioane de euro", a spus Harbuz, apreciind că ministerul ar trebui să se implice în dezvoltarea de programe de dezvoltare rurală pentru tinerii fermieri, finanţate de UE, pentru care, până acum, au fost cheltuite doar 20% din cele 10 miliarde euro puse la dispoziţie.
Mai multe asociaţii profesionale private solicită Guvernului desfiinţarea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) prin transformarea în două agenţii sau direcţii generale fără personalitate juridică în subordinea ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii.
"Mai multe asociaţii profesionale private au depus memorii la Secretariatul General al Guvernului (SGG) prin care cer desfiinţarea ANSVSA şi transformarea ei în două agenţii sau două direcţii generale fără personalitate juridică, în subordinea Ministerului Agriculturii şi a Ministerului Sănătăţii. Acestea au invocat ca motiv eficientizarea activităţii instituţiei", declara agenţiei MEDIAFAX preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
El adăuga că asociaţiile au solicitat şi reducerea numărului de angajaţi ai autorităţii cu 2.500 de persoane şi vânzarea laboratoarelor instituţiei.
Roatiş spunea că ANSVSA a prezentat SGG un punct de vedere prin care se propunţă împotriva modificării structurii instituţiei.
El nu preciza care sunt asociaţiile respective.
"Sperăm ca poziţia Guvernului să fie de menţinere a actualei structuri, mai ales că în prezent derulăm o serie de proiecte, printre care liberalizarea comercializării de carne de porc. Asteptăm un răspuns în acest sens", spunea Roatiş.
Secretariatul General al Guvernului susţine că proiectul de act normativ de reorganizare a activităţii Autorităţii a fost iniţiat şi propus de ANSVSA, semnat de conducerea acesteia, fiind transmis SGG, şi precizează că proiectul nu este finalizat şi, prin urmare, nici nu a fost introdus pe circuitul de avizare, etapa premergătoare obligatorie anterior includerii pe agenda de lucru, în vederea dezbaterii şi adoptării de către Guvern.
"SGG a redactat o notă în care au fost prezentate consideraţii referitoare la organizarea, funcţionarea şi atribuţiile ANSVSA, în raport cu variantele de reorganizare propuse, în scopul exclusiv al raportării şi al informării Guvernului. Potrivit legislaţiei în vigoare, iniţiatorii actelor normative elaborează o notă cu privire la evoluţia procesului de soluţionare a unor probleme specifice. Nota nu poate constitui temei juridic pentru elaborarea, avizarea şi adoptarea unui act normativ şi nu este un proiect de act normativ care se transmite spre consultare publică. Menţionăm că, urmare unor memorii primite de SGG în care erau expuse mai multe variante de reorganizare decât cele propuse în proiectul iniţial de act normativ al Autorităţii, SGG a solicitat şi ANSVSA, în cadrul procedurii de evaluare preliminară, să analizeze toate punctele de vedere primite pentru a se lua o decizie fundamentată în cunoştinţă de cauză. Evaluarea preliminară reprezintă un set de activităţi şi proceduri realizate cu scopul de a asigura o fundamentare adecvată a iniţiativelor legislative, potrivit Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative", arată Secretariatul General al Guvernului.
SGG mai transmite că, până la finalizarea unui proiect de act normativ şi supunerea spre dezbatere publică a acestuia, procedura prealabilă de evaluare preliminară a unui proiect de act normativ în care se formulează puncte de vedere se desfăşoară doar între instituţiile vizate.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a trecut, la începutul anului 2009, din coordonarea Ministerului Agriculturii în subordinea Guvernului şi în coordonarea premierului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO