PSD: Investiţiile din guvernarea USR au fost la jumătate faţă de cele din guvernarea Ciolacu

  • Investiţiile din guvernarea USR au fost la jumătate faţă de cele din guvernarea Ciolacu, transmite PSD.
  • Social-democraţii apreciază că principalele două trăsături ale USR sunt duplicitatea şi „habarnismul” economic.
Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului PSD: Investiţiile din guvernarea USR au fost la jumătate faţă de cele din guvernarea Ciolacu

Foto cu caracter ilustrativ

„Atacurile USR la adresa Guvernului Ciolacu pe tema raportului dintre investiţii şi deficitul bugetar reconfirmă că principalele două trăsături ale acestui partid sunt duplicitatea şi <habarnismul> economic. La fel cum <uită> să aplice în propriul partid principiul <fără penali în funcţii publice>, tot aşa cei de la USR uită că, în primul semestru al anului 2021, investiţiile Guvernului Cîţu-USR au fost la mai puţin de jumătate faţă de investiţiile derulate de Guvernul Ciolacu în acelaşi interval al anului 2024. Astfel, potrivit execuţiei bugetare din primele şase luni ale anului 2021 din guvernarea Cîţu-USR, cheltuielile pentru investiţii au fost de 21,35 miliarde lei, comparativ cu investiţiile din prima parte a anului curent care au ajuns la 46,27 miliarde lei”, potrivit unui comunicat de presă.

PSD despre reproşurile USR

Social-democraţii afirmă că, în privinţa raportului dintre deficit şi investiţii, USR ar fi trebuit să ştie că „eficienţa unui program de investiţii se evaluează prin comparaţie cu deficitul bugetar primar, adică deficitul bugetar total din care au fost scoase cheltuieli cu dobânzile, întrucât acestea nu fac parte din cheltuielile curente şi deci nu reflectă performanţa guvernului actual”.

„Aşadar, dacă cei de la USR ar fi făcut comparaţia corectă, ar fi constatat că investiţiile Guvernului Ciolacu sunt cu 0,2 miliarde de lei mai mari decât deficitul primar, ceea ce reflectă o distribuţie sănătoasă a cheltuielilor şi împrumuturilor realizate de actualul executiv. Mai grav este că cei de la USR nu realizează că ceea ce reproşează Guvernului Ciolacu, provine în cea mai mare parte chiar din guvernarea din care au făcut parte. Dacă ar fi analizat cu atenţie deficitul bugetar din primele 6 luni ale anului curent, cei de la USR ar fi observat că 37% din acest deficit este constituit din dobânzile la împrumuturile contractate de guvernele anterioare, din care cea mai consistentă parte revine chiar guvernării Cîţu-USR. Iar aici trebuie amintit că în acea perioadă miniştrii USR ai Sănătăţii au împovărat bugetul naţional cu suma de 1 miliard de euro irosită pe achiziţii nejustificate de vaccinuri COVID”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, PSD transmite că, dincolo de datele macroeconomice, „orice român poate face uşor diferenţa dintre investiţiile Guvernului Ciolacu şi cele din guvernarea USR”.

„Orice român poate vedea cu ochiul liber şantierele deschise peste tot în ţară pentru autostrăzi şi drumuri de mare viteză, care contrastează puternic cu „performanţa zero Km de autostradă” a fostului ministru de Transporturi USR, care şi-a condus formaţiunea politică la un scor electoral cu o singură cifră”, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici