PSD: PDL să ceară neîntârziat demisia lui Botiş din partid şi din Parlament

Partidul Social Democrat solicită PDL să ceară demisia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş din partid şi din Parlament, ca urmare a scandalului de corupţie în care acesta este implicat.

Urmărește
5 afișări

PSD menţionează, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că ANI a confirmat acuzaţiile aduse de presă fostului ministru al Muncii, sesizând procurorii DNA.

"Mai mult, ultimele informaţii publice arată că familia fostului ministru a beneficiat de avantaje financiare directe, ca urmare a închirierii unui imobil proprietate personală, către Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa", se mai arată în comunicat.

PSD consideră că implicarea unui ministru într-un scandal de corupţie care vizează fonduri europene poate avea efecte devastatoare asupra relaţiei României cu partenerii europeni.

Social-democraţii arată că una dintre marile priorităţi ale Guvernului ar trebui să fie convingerea partenerilor europeni că alocările din fonduri europene, în viitoarea execuţie bugetară a UE, nu trebuie să fie scăzute în cazul României.

"Date fiind însă implicarea unor miniştri în astfel de fapte, precum şi blocarea sau aprobarea unor proiecte cu fonduri europene pe considerente exclusiv politice, credibilitatea autorităţilor de la Bucureşti este inexistentă. Dacă României îi vor fi reduse alocările din fonduri europene, în viitoarea execuţie bugetară a UE, românii trebuie să ştie că vinovatul principal este această guvernare coruptă. PDL a fost extrem de vocal în cazul Adrian Severin, caz în care PSD a acţionat rapid, luând decizii politice ferme, pentru că aşa a considerat că este corect. PSD solicită PDL o atitudine similară în cazul lui Nelu Ioan Botiş, ca un gest de disociere faţă de un caz care poate face foarte mult rău României. Liderii PDL au tăcut complice până acum în cazul fostului ministru al Muncii, deşi datele acestuia sunt foarte clare", se mai arată în comunicatul PSD.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese.

Inspectorii ANI susţin că sunt indicii temeinice că fostul ministru al Muncii ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.

ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie şi l-a înştiinţat pe Botiş despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenţie pentru a depune documente.

De asemenea, ANI precizează că şi soţia acestuia, Ligia Adina Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului "Şansa la demnitate", respectiv, în calitatea de asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupţie.

Ioan Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisonat din funcţia de ministru al Muncii şi că demisia sa este una de onoare, el cerându-şi scuze pentru situaţia creată şi spunând că i-a informat pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privind intenţia de a renunţa la funcţie.

Cu o zi înainte el anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei. Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.

Potrivit acestuia, soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate", subliniind însă că este doctorand în management şi, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.

Pe lângă ANI, şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiş.

AMPOSDRU a precizat, în 19 aprilie, într-un comunicat, că proiectul "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi în care este consilier soţia lui Ioan Botiş, are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010.

Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.

"Pentru acest proiect nu a fost depusă nicio cerere de rambursare", potrivit AMPOSDRU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici