- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD, PNL şi UDMR resping eliminarea pensiei speciale a parlamentarilor
Parlamentarii PDL Sulfina Barbu şi Gelu Vişan i-au acuzat, joi, pe colegii de la PSD, PNL şi UDMR că în şedinţa comisiei de statut de miercuri seară au adoptat un raport de respingere la propunerea privind eliminarea pensiilor privilegiate ale parlamentarilor.
PSD, PNL şi UDMR resping eliminarea pensiei speciale a parlamentarilor (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)
Votul negativ a venit, potrivit Sulfinei Barbu, în ciuda faptului că exista deja un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ şi un punct de vedere al Guvernului care preciza că această modificare a statutului parlamentarilor este atributul exclusiv al forului legislativ, întrucât acest privilegiu privind pensiile speciale a fost votat de Parlament şi nu de Guvern.
Propunerea legislativă, semnată de 101 deputaţi şi senatori democrat-liberali, a fost depusă în Parlament în luna februarie şi propune modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, în privinţa pensionării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu, apreciat în Rusia pentru pozițiile sale anti-NATO. Kremlinul susține că urmărește îndeaproape alegerile din România
-
Ion Cristoiu: Căderea lui Ciolacu este o stupefacţie egală cu fuga lui Ceauşescu. Iohannis i-a îngropat şi pe Ciucă, şi pe Ciolacu
-
Elena Lasconi şi Ilie Bolojan se întâlnesc miercuri / Fritz: Să construim un guvern pro-european
-
Eduard Hellvig: Am semnat astăzi adeziunea la PNL. Este nevoie ca liberalii să fie mai uniţi ca niciodată. România trăieşte un moment de răscruce
Astfel, în anul 2006, Parlamentul a adoptat o lege prin care pensiile parlamentarilor se calculează la fel ca cele ale magistraţilor, respectiv 80% din ultima indemnizaţie pe care parlamentarul a încasat-o înainte de a ieşi la pensie, la care se adaugă şi numărul de mandate pe care acesta le-a avut în Legislativ.
Sulfina Barbu a arătat că PDL a propus ca pensiile parlamentarilor să se calculeze conform legii nr. 19/ 2000 privind sistemul public de pensii, aplicat tuturor contributorilor la acest sistem public de pensii.
Ea i-a acuzat pe parlamentarii PSD, PNL şi UDMR că, timp de opt luni de zile, au tergiversat dezbaterea acestei propuneri legislative în comisia de statut, primele două luni motivând lipsa unui regulament de funcţionare al comisiei, celelate şedinţe fiind suspendate din lipsă de cvorum.
De altfel, parlamentarii PDL au arătat că, timp de 8 luni, comisia de statut s-a reunit doar de 10 ori, în condiţiile în care trebuia să lucreze în şedinţă cel puţin o dată pe săptămână. "Vă închipuiţi ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul venea în Parlament cu legea salarizării unice, fie ar fi modificat-o în totalitate fie ar fi ţinut-o în dezbatere cel puţin trei ani de acum încolo", a spus Sulfina Barbu.
Ea a arătat că, în acest condiţii, singura cale ca Guvernul să treacă legile privind reforma statului este prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.
Sulfina Barbu a dat şi exemplul propunerii grupului parlamentar PDL ca în luna noiembrie parlamentarii să activeze în teritoriu şi să renunţe la indemnizaţie, care Ţnu a avut o reacţie fermă din partea celorlalte partide parlamentare", demonstrând, astfel, diferenţa de discurs.
La rândul său, deputatul PDL Gelu Vişan, membru în comisia de statut, a declarat că motivaţia parlamentarilor PSD, PNL şi UDMR privind raportul de respingere a propunerii legislative a fost, în absenţa presei, aceea că se face o nedreptate parlamentarilor, care trebuie să aibe o lege specială privind pensionarea.
Oficial, motivaţia pentru votul de miercuri seara a fost că Guvernul trebuie să vină în Parlament cu o lege unitară a pensionării, astfel că această propunere legislativă nu îşi mai are rostul, a mai spus Gelu Vişan.
Parlamentarii PDL au acuzat discursul dublu al parlamentarilor PSD, PNL şi UDMR, care una declară public şi alta fac în practică, şi au atras atenţia că acest exemplu din comisia de statut este o dovadă că Parlamentulul acţionează ca o frână în privinţa adoptării reformelor statului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO