- Home
- Politic
- BUUCREŞTI, (26.11.2017, 09:57)
- Iasmina Ardelean
PSD propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui/ Cu ce ar trebui să se ocupe acesta
Patru parlamentari PSD au iniţiat un proiect legislativ prin care vor să modifice Legea muntelui şi propun înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui, cu scopul de a asigura legătura dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru a pune în aplicare strategiile şi politicile specifice zonei.
Urmărește
1389 afișări
PSD propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui/ Cu ce ar trebui să se ocupe acesta
"În cadrul acestei legi propunem înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui, organism cu rol consultativ, cu scopul asigurării legăturii dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicile specifice acesteia, precum şi constituirea unui Comitet de Masiv, pentru fiecare grupă de munţi, cu rol consultativ în aplicarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare şi protecţie a mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv", precizează iniţiatorii în expunerea de motive.
Componenţa, atribuţiile şi responsabilităţile Comitetului de Masiv se stabilesc prin hotărâre de Guvern în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prevede actul normativ.
Parlamentarii PSD susţin că în prezent este în vigoare Legea muntelui nr. 347/2004 şi având în vedere data la care a fost elaborată această lege, precum şi numeroasele modificări legislative naţionale şi europene cu privire la dezvoltarea şi protecţia zonei montane, aceasta nu mai corespunde realităţilor actual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Zona montantă este marcată de dezavantaje naturale: altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetaţie etc. şi dezavantaje structurale, precum: scăderea populaţiei tinere, distanţele mari faţă de centrele decizionale şi administrative, izolarea faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere. Având în vedere acest lucru, aceasta trebuie să beneficieze de o politică specifică distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care să vizeze reducerea dezechilibrului între zonele mai favorizate şi cele montane", se arată în documentul citat.
Iniţiatorii susţin că implementarea acestei legi are ca scop final crearea de noi locuri de muncă, evitarea exodului populaţiei tinere, obţinerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obţinute în fermă, creşterea nivelului de bunăstare a populaţiei, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potenţialului local, valorificarea pe plan local şi naţional a produselor montane, tradiţionale, agricole, ecologice, constituirea sau dezvoltarea formelor asociative indiferent de domeniu în vederea creşterii competitivităţii economice a teritoriului, creşterii calităţii vieţii şi menţinerea tinerilor în zona montană, dar şi creşterea ponderii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii în industria agroalimentară.
"Prin prezenta lege se aprobă Programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din Fondul Suveran de Investiţii al României. Programul de încurajare a activităţilor din zona montană se constituie ca sursă de susţinere a performanţei în sectorul agricol şi non-agricol", prevede textul legislativ.
Iniţiatorii precizează că Programul va contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor de materii prime, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.
De asemenea, iniţiatorii propun ca familiile tinere de agricultori de munte, care îşi întemeiază gospodării şi cresc animale în echivalent a 5 unităţi de vită mare (UVM), să fie scutite de impozitul agricol şi impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înfiinţare şi de 50% din acestea, în anii următori.
Totodată, textul legislativ mai prevede ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei Naţionale să colaboreze în vederea introducerii în învăţământul gimnazial, profesional şi liceal, a unei discipline de studiu care să cuprindă noţiuni elementare despre socio-economia zonei montane.
Propunerea legislativă privind Legea muntelui este iniţiată de social-democraţii Doina Silistru, Alexandru Stănescu, Ioan Dîrzu şi Ioan Stan. Printre susţinătorii acesteia se numără şi liderul PSD Liviu Dragnea, dar şi parlamentari ALDE şi PMP.
Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Citeşte şi: Deputat PSD, rănit într-un accident pe DN 73, în Argeş/ Bărbatul a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti
Citeşte şi: Kelemen Hunor: De Centenar să se accepte ceea ce noi cerem, respectarea promisiunilor de la Alba Iulia
Citeşte şi: Michael Schneider (PPE), despre dosarul lui Liviu Dragnea: În orice ţară europeană ar fi dus la demisie
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe