- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.03.2017, 11:15)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD propune modificarea Legii referendumului, motivând punerea în acord a acesteia cu deciziile CCR/ Dragnea: Iniţiativa nu s-a discutat în PSD
Mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus, marţi, în dezbatere publică, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului, motivând o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea în acord a legii cu deciziile CCR.
Urmărește
880 afișări
PSD propune modificarea Legii referendumului, motivând punerea în acord a acesteia cu deciziile CCR
„Propunerea legislativă are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi, nu în ultimul rând, punerea în acord a normelor referendare cu deciziile Curţii Constituţionale”, se menţionează în expunerea de motive a propunerii legislative
În expunerea de motive se mai precizează că eforturile tot mai susţinute ale României de consolidare a statului de drept modern şi alinierea la democraţiile europene, precum şi adaptarea legislaţiei interne la reglementările comunitare vizând respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia – Codul bunelor practici în materie de referendum - impun fundamentarea soluţiilor legislative referendare, pentru o "cât mai mare predictibilitate şi eficienţă legislativă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Iniţiatori propunerii legislative sunt deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi.
Propunere legislativă modifică Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referedumului şi urmează a fi depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată.
În propunerea de lege se prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei, probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor.
De asemenea, se prevede că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţia, drepturile omului şi preeminenţa dreptului – statului de drept).
O altă prevedere vizează faptul că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărârea Parlamentului, în condiţiile prevăzute la art. 95 din Constituţie, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.
Propunerea legislativă stipulează, totodată, că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ.
De asemenea, în propunerea de lege se stipulează că în cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate.
Nicolicea a precizat, marţi, că proiectul este supus dezbaterii publice şi urmează a fi depus la Senat, în circuit legislativ, după ce se vor primi puncte de vedere, ca urmare a consultării publice. Proiectul a fost prezentat, marţi, de Nicolicea, într-o primă dezbatere publică.
Andronache: PNL nu e de acord cu modificarea Legii referendumului; vom ataca la CCR proiectul PSD
Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, marţi, că PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, considerând că forma actuală a legii este suficientă, el arătând că proiectul PSD conţine elemente de neconstituţionalitate, iar PNL îl va ataca la CCR dacă va fi adoptat.
PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului. Forma actuală este suficientă pentru desfăşurarea oricărui referendum şi este în acord cu prevederile constituţionale, dar şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Propunerea legislativă a PSD adaugă la Constituţie”, a spus Andronache în cadrul unei dezbateri publice în care a fost prezentată propunerea PSD de modificare a Legii referendumului.
De asemenea, Andronache a precizat că propunerea legislativă avansată de PSD conţine elemente "vădite" de neconstituţionalitate.
„Dacă o adoptaţi, ne va determina să o supunem controlului CCR”, a subliniat Andronache.
Dragnea: Iniţiativa lui Nicolicea pe Legea referendumului, doar o iniţiativă; nu s-a discutat în PSD
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea de modificare a Legii referendumului nu a fost discutată în grupul PSD, el arătând că orice astfel de iniţiativă rămâne „doar o iniţiativă”, neavând sprijinul partidului şi nefiind agreată de partid.
„Orice parlamentar are dreptul – probabil că împins de cetăţenii din circumscripţia care l-a votat şi după largi dezbateri - să vină cu tot felul de propuneri. Numai că am discutat în grupurile parlamentare că orice propunere legislativă care nu este discutată înainte în grupuri, care nu primeşte sprijinul partidului şi care nu este agreată de PSD e o iniţiativă care rămâne doar iniţiativă şi o bifează ca atare”, a spus Dragnea, întrebat despre propunerea legislativă a lui Eugen Nicolicea de modificare a Legii referendumului.
Întrebat dacă această propunere legislativă a lui Nicolicea a fost discuta în grupul PSD, Dragnea a răspuns negativ.
Mai mult, Dragnea a spus că, în opinia sa, trebuie supusă dezbaterii publice teza ca şi Parlamentul să poată convoca referendumuri, şi nu teza privind limitarea atribuţiilor şefului statutului în materie referendară.
„Eu cred că şi Parlamentul trebuie să aibă dreptul de a convoca referendumuri, pentru că un primar are acest drept, Consiliul judeţean are acest drept, preşedintele României are acest drept, firesc, Parlamentul are dreptul doar să organizeze un referendum pentru demiterea preşedintelui. Eu cred că şi Parlamentul, care este instituţia care reprezintă pe toţi cetăţenii, are dreptul şi legitimitatea să convoace un referendum. Asta este ceea ce cred că ar trebui supus dezbaterii, nu limitarea atribuţiilor preşedintelui”, a subliniat Dragnea.
Citeşte şi: Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, după audierea Andreei Cosma: Am primit mai multe documente; comisia va analiza
Citeşte şi: Comisia SRI a cerut date despre SII Analytics de la SRI, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Comunicaţiilor
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe