PSD reclamă existenţa unor "afaceri imobiliare care se învârt în jurul autostrăzii" Nădlac-Arad

Conducerea PSD Arad acuză că "oameni politici şi clientela lor" au avut din timp informaţii despre traseul autostrăzii Nădlac-Arad şi au cumpărat terenuri, reuşind să primească despăgubiri peste preţul pieţei şi de 20 de ori mai mari decât alţi localnici cu terenuri din aceeaşi categorie.

Urmărește
6 afișări

Preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în oraşul arădean Pecica (aflat de traseul autostrăzii Nădlac-Arad) "ies la suprafaţă detalii despre afacerile imobiliare care se învârt în jurul construcţiei autostrăzii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cetăţenii din Pecica au fost împărţiţi în două categorii. Unii sunt «băieţi deştepţi» şi au primit sume imense de bani pentru expropierea terenurilor, foarte mult peste preţul pieţei. Alţii, sunt probabil luaţi de proşti şi urmează să primească sume de aproximativ 20 de ori mai mici decât primii, deşi au teoretic drepturi egale", a spus Căprar.

Căprar a precizat că în 28 aprilie 2010 Guvernul a emis Hotărârea 416, privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică "Autostrada Nădlac-Arad".

Potrivit sursei citate, Guvernul a alocat 63 de milioane de lei pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri de pe traseul acestei autostrăzi.

"Suma stabilită în aprilie 2010 trebuia să ajungă pentru toate persoanele care urmau să fie despăgubite. În realitate, banii nu au ajuns pentru toate persoanele, iar 251 au rămas inexplicabil pe dinafară. Cel mai probabil din cauza unei neconcordanţe între hotărârea amintită şi evaluarea terenurilor. Întrebarea este de ce nu a avut nimeni interesul să sesizeze această neconcordanţă înainte de efectuarea plăţilor? Cel mai plauzibil răspuns: pentru că a existat interesul unui anumit grup privilegiat de a încasa sume imense din despăgubiri", a declarat Căprar.

Preşedintele PSD Arad a spus că sumele încasate de cei despăgubiţi "au fost uriaşe, mult peste preţul pieţei, în jurul valorii de patru euro pentru un metru pătrat".

"Asta înseamnă că pentru un hectar de teren agricol s-au primit 40.000 de euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui hectar de teren agricol este de cel mult 2.500 - 3.000 de euro", a afirmat Dorel Căprar.

El a adăugat că, ulterior, a apărut Hotărârea 488 din 11 mai 2011, care o modifică pe precedenta, iar în anexă apar cei 251 de proprietari de terenuri care nu au fost despăgubiţi iniţial, dar care "primesc sume de aproximativ 20 de ori mai mici decât vecinii lor, despăgubiţi anul trecut".

"Sigur că oamenii care primesc mult mai puţini bani decât vecinii lor se simt nedreptăţiţi şi frustraţi. De exemplu, un cetăţean ne-a explicat situaţia sa: în loc să primească 50.000 de euro, primeşte doar 2.500 de euro (…) În condiţiile în care se spune că nu sunt bani, se taie salariile şi se impozitează pensiile, trebuie ca cineva să dea explicaţii: de ce s-au acordat despăgubiri de 40.000 de euro pentru un hectar de teren, când valoarea sa de piaţă este de cel mult 3.000 de euro? Eu nu găsesc altă explicaţie, decât faptul că anumiţi oameni politici şi clientela lor, care au avut informaţii despre traseul autostrăzii, au cumpărat prin intermediari terenuri şi au făcut afaceri de sute de mii, de milioane de euro", a declarat Dorel Căprar.

Căprar a afirmat că are informaţii despre oameni politici "din administraţia locală şi nu numai" care au beneficiat de despăgubiri, dar că nu le poate proba.

"Ei au fost în prima categorie de despăgubiri, în timp ce alţi oameni au fost lăsaţi pe dinafară şi acum sunt trataţi diferit", a conchis Căprar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici