PSD, „retreat” la malul mării pentru a decide programul legislativ în sesiunea de toamnă

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a convocat pe social-democraţi, joi şi vineri, la malul Mării Negre, în Neptun, într-o şedinţă a CExN premergătoare sesiunii parlamentare de toamnă, unde urmează a se stabili programul legislativ al coaliţiei de guvernare, dar şi chestiuni organizatorice.

Urmărește
1054 afișări
Imaginea articolului PSD, „retreat” la malul mării pentru a decide programul legislativ în sesiunea de toamnă

PSD, „retreat” la malul mării pentru a decide programul legislativ în sesiunea de toamnă

CExN al PSD, a cărui reuniune oficială va avea loc vineri, începând cu ora 12.00, va fi precedat de o şedinţă a coaliţiei de guvernare, care a fost convocată pentru joi. Mai mult, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a invitat pe omologul său de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să ia parte la şedinţa CExN de vineri.

Atât la nivelul coaliţiei, cât şi al CExN al PSD, se va discuta despre abordarea politică a unor teme „fiebinţi”, devenite astfel fie prin faptul că au un impact social ridicat, fie că nu au fost îndeplinite la timp şi, prin amânarea lor, nu s-a respectat programul de guvernare.

Astfel, principala temă de discuţie în coaliţie şi CExN va viza programul legislativ în sesiunea parlamentară care urmează să debuteze la începutul lunii septembrie.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat în repetate rânduri că aşteaptă de la Guvern ca proiectul privind crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) să depăşească faza de avizare şi să ajungă în Parlament, imediat după ce începe noua sesiune parlamentară.

FSDI reprezintă una dintre principalele întârzieri în materie de acte normative, în relaţia cu promisiunile cuprinse în programul de guvernare, reproşuri în această privinţă primind şi fostul premier Sorin Grindeanu, în evalurea negativă a Cabinetului său.

„În ceea ce priveşte Fondul Suveran, primul termen e ca după ce începe sesiunea parlamnetară, să ajungă în Parlament. Asta e discuţia cu Guvernul, să finalizeze circuitul de avizare şi să ajungă la Parlament imediat ce începe sesiunea”, a precizat, recent, Dragnea.

În ceea ce priveşte măsurile cu impact social, coaliţia de guvernare şi PSD trebuie să decidă între mai multe variante ale Legii pensiilor.

”Variantele Legii pensiilor sunt gata. Am vrut să dăm posibilitatea coaliţiei să aleagă dintre ele. Din punct de vedere financiar, sunt sensibil egale (...) După ce va fi aleasă varianta finală, va fi trimisă Parlamentului”, a declarat recent ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, precizând că toate variantele conţin creşterea valorii punctului de pensie la 1775 de lei până în anul 2020.

Vasilescu a estimat că proiectul de lege a pensiilor ar putea fi adoptat de către Parlament în luna decembrie a acestui an. ”Nu pot da un termen foarte exact pentru că nu mai depinde de mine”, a adăugat ministrul Muncii.

Legea pensiilor va conţine prevederi şi în ceea ce îi priveşte pe parlamentari. Astfel, premierul Mihai Tudose a precizat, recent, că parlamentarii vor încasa pensiile speciale doar după ce vor face vârsta de pensionare.

O altă promisiune politică făcută de ambii lideri ai coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, vizează modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, încă din debutul sesiunii parlamentare, astfel încât sumele forfetare majorate ca urmare a legii salarizării unitare să fie plafonate la nivelul anterior intrării în vigoare a acestui act normativ.

Un alt punct fierbinte şi care reclamă o decizie politică priveşte majorarea accizei pentru carburanţi. Premierul Tudose a dat asigurări că acciza va fi majorată, dar a menţionat că decizia privind procentul de majorare şi momentul aplicării urmează a fi luată în funcţie şi de simulările care se fac la ministerul de Finanţe. În context, Tudose a spus că Guvernul lucrează la Legea redevenţelor – acestea urmând a fi modificate începând cu 1 ianuarie 2018, iar majorarea va fi făcută în acord cu comportamentul „la pompă” al operatorilor economici.

Alte discuţii ar putea viza măsura privind trecerea obligaţiei plăţii CAS şi CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului sau TVA split, dar şi rectificarea bugetară care a fost anunţată deja de premierul Mihai Tudose pentru luna septembrie.

O altă discuţie va viza evaluarea Guvernului la 2 luni de la preluarea mandatului. Date fiind declaraţile recente ale liderului PSD, Liviu Dragnea, premierul şi miniştrii nu au de ce să îşi facă probleme în acest sens.

„Nu am nemulţumiri în legătură cu miniştrii. Sunt în regulă şi cu premierul şi cu Guvernul, sunt în grafic, lucrează, au recuperat mare parte din ceea ce era de recuperat”, a declarat, recent, Dragnea.

Pe de altă parte, în CExN al PSD se va discuta despre liderii de grup care vor activa în noua sesiune parlamentară şi care ar putea fi Ioan Munteanu la Camera Deputaţilor şi Şerban Nicoale la Senat.

O altă chestiune organizatorică vizează preluarea preşedinţiei Comsiei SRI, după desemnarea senatorului Adrian Ţuţuianu ministru al Apărării. Potrivit unor surse, cele mai mari şanse pentru a fi nominalizat pentru această funcţie le are senatorul Claudiu Manda, acesta fiind susţinut de Dragnea.

De asemenea, senatorii PSD trebuie să decidă pe cine vor susţine pentru funcţia de secretar al Senatului, post care va fi vacantat de Ţuţuianu la începutul sesiunii parlamentare, ca urmare a plecării sale la Guvern.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici