PSD salută decizia CC privind modificarea legii arhivelor naţionale

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că judecătorii Curţii Constituţionale au prevenit un atac la caracterul unitar al statului declarând neconstituţională modificarea Legii arhivelor naţionale.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului PSD salută decizia CC privind modificarea legii arhivelor naţionale

PSD salută decizia CC privind modificarea legii arhivelor naţionale (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax foto)

Duşa a afirmat că decizia Curţii de a declara neconstituţionale modificările la articolul 19 din Legea privind arhivele naţionale este un succes al PSD, după "un şir de contestaţii fără succes" ale opoziţiei.

"Modificarea respectivă a fost iniţiată de UDMR şi viza un atac la caracterul unitar şi naţional, prin cedarea din patrimoniul Arhivelor Naţionale, către entităţi private, a documentelor care vizează Unirea din 1918, a documentelor de proprietate şi a celor de evidenţă a stării civile. Un atribut fundamental al statului, evidenţa documentelor de stare civilă, ar fi fost transferat către entităţi private", a susţinut deputatul PSD.

Duşa a afirmat că decizia Curţii Constituţionale în această speţă era de aşteptat.

"Nu mă miră, pentru că era imposibil ca o instituţie a statului român, oricât de politizată, să accepte ca documente care atestă caracterul unitar şi naţional al statului să treacă pe mâna unor entităţi care, mai mult ca sigur, le-ar fi făcut dispărute", a mai declarat deputatul PSD.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale 16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la articolul 61 din legea fundamentală, potrivit deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale.

"Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale 16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la art.61 alin.(2) din legea fundamentală", informează CC.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 8 noiembrie, proiectul Legii Arhivelor Naţionale care prevede că documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României.

Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "împotrivă" şi patru abţineri, iar opoziţia a criticat acest proiect de lege.

UDMR a propus un amendament care a fost adoptat de plen şi care prevede că documentele care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României odată intrate, potrivit legii, în depozitele Arhivelor Naţionale şi/sau ale serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu excepţia celor predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase.

O altă prevedere a proiectului de lege arată că documentele din Arhivele Naţionale pot fi restituite numai dacă există condiţiile necesare şi numai după executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmează a fi predat, microfilm ce va rămâne în administrarea Arhivelor Naţionale Române.

Deputaţii din opoziţie au susţinut că, prin modificările aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic naţional al României urmează să fie trecute într-o administrare privată.

Camera Deputaţilor a fost forul decizional pentru acest proiect de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici