Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, consilierul judeţean Ovidiu Milici, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că proiectul cu finanţare europeană de 738.916 lei, „Hora Bucovinei”, care se va desfăşura în 22 mai pe ruinele Taberei Bucşoaia, este „o paranghelie marca PDL”, iar banii europeni sunt folosiţi pentru propagandă electorală pro-PDL.
El a arătat că obiectivele prevăzute în proiect, de dezvoltare durabilă a turismului, creştere a gradului de atractivitate a judeţului Suceava şi promovarea produsului specific „Hora Bucovinei”, prin organizarea unui eveniment cu impact turistic, necesar elaborării brand-ului „Hora Bucovinei”, nu pot fi atinse.
Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava a mai susţinut că din suma prevăzută vor fi realizate câte un spot TV şi unul radio, două comunicate de presă, o pagină web, 250 de afişe, 50 de mape pentru conferinţă, 114 bannere, 1200 de albume, 5800 de pliante, o sută de invitaţii, o sută de mape de simpozion, o sută de broşuri, subliniind că banii puteau fi mai bine folosiţi pentru reabilitarea Taberei Bucşoaia care este închisă.
„Acest eveniment se desfăşoară pe ruinele Taberei Bucşoaia. Dacă se vroia promovarea turismului, a turismului şcolar, ar fi trebuit ca tabăra să fie funcţională. Cea mai mare tabără şcolară din ţară este folosită de două ori pe an, la Hora Bucovinei şi la Balul Gospodarilor”, a spus Milici, fost director al Direcţiei Judeţene de Tineret Suceava, care avea în administrare tabăra.
El a arătat că atunci când a condus DJT Suceava a obţinut de la Guvern un milion de lei pentru reabilitarea taberei, dar că suma a rămas necheltuită din cauza „nesincronizării actului de decizie în PDL”.
Milici a mai spus că decizia de săptămâna trecută a Guvernului prin care Tabăra Bucşoaia a fost transferată oraşului Frasin este o ultimă lovitură, fatală, care va duce la dispariţia acestei tabere.
El consideră că tabăra va ajunge să fie folosită doar pentru manifestări când se scrie cu oi pe dealuri şi pentru acţiuni propagandistice pro-PDL.
Consiliul Judeţean Suceava implementează proiectul „Hora Bucovinei” finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5.
Manifestarea va avea loc în 22 mai în oraşul Frasin, unde va fi organizat un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, vor fi prezentate obiceiuri de stână şi o paradă a bacilor, iar seara va fi organizat un spectacol cu artişti amatori.
În paralel se va organiza un eveniment legat de plecarea oilor din Bucovina pe munte, o prezentare a obiceiurilor de stână şi asistarea la realizarea şi degustarea specialităţilor culinare ciobăneşti la toate stânele şi o expoziţie gastronomică cu produse culinare specifice stânei.
Prima ediţie a evenimentului „Hora Bucovinei” a fost organizată în anul 2008, la iniţiativa lui Gheorghe Flutur, iar în 2009 la această acţiune a participat şi preşedintele Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi.