PSD Suceava: Toate localităţile din judeţ vor duce deşeurile în alte judeţe, costurile sunt imense

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că din 16 iulie nicio localitate din judeţ nu va mai avea groapă de gunoi funcţională şi că deşeurile vor fi duse în alte judeţe, costurile fiind numai la comune de 500.000 de lei lunar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
9 afișări

Nechifor a declarat, într-o conferinţă de presă, că judeţul Suceava, cu un potenţial turistic important, nu va mai avea din 16 iulie nicio groapă de gunoi disponibilă conform Acordului cu Comisia Europeană, iar toate localităţile vor trebui să transporte deşeurile la gropi de gunoi din localităţi din alte judeţe.

"La un calcul sumar, numai la comunele din judeţ costul lunar pentru transportul deşeurilor se ridică la 500.000 de lei", a spus deputatul PSD.

El a arătat că, la trei ani de la preluarea conducerii CJ Suceava, preşedintele instituţiei, Gheorghe Flutur, nu a reuşit să finalizeze proiectul integrat privind gestionarea deşeurilor.

"Acest proiect a fost blocat consecutiv de Flutur din 2005 când s-a refuzat un parteneriat public-privat. În 2008 Flutur a spus că este o prioritate şi nu s-a făcut nimic ceea ce demonstrează incompetenţa guvernării locale, judeţene şi naţionale a PDL", a spus preşedintele PSD Suceava.

El susţine că PDL este interesat doar de proiectele din care pot să facă bani pentru partid, iar proiectul integrat de gestionare a deşeurilor este prin fonduri europene unde controalele sunt stricte.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Suceava şi al Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat că în perioada 2002 – 2003, când PSD se afla la guvernare, a acceptat, în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, termene de închidere nerealiste pentru cele şapte gropi de gunoi din judeţul Suceava, ultimul dintre aceste termene fiind 16 iulie 2011, pentru gropile de la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.

"În perioada 2005 -2007, judeţul Suceava, cu PSD la conducere, a ratat oportunitatea realizării a două depozite ecologice de deşeuri prin parteneriat public – privat cu SC Ecologica SA, iar în perioada 2007 – iunie 2008 conducerea PSD a CJ Suceava nu a făcut nimic pentru a accesa fonduri prin POS Mediu în vederea realizării unei investiţii tip sistem integrat de management al deşeurilor", a spus Cadariu.

El susţine că PSD continuă "un serial al aberaţiilor" pe marginea acestui subiect în condiţiile în care CJ Suceava a început în avans şi cu fonduri proprii construcţia depozitului de deşeuri de la Moara, iar în data de 11 aprilie 2011 a fost semnat contractul de finanţare europeană pentru acest proiect, în prezent fiind derulate proceduri de achiziţie publică a lucrărilor din cadrul proiectului.

"În ce priveşte perioada ulterioară datei de 16 iulie 2011, în urma avizelor primite de la Ministerul Mediului şi Agenţia Regională de Mediu, a fost găsită soluţia depozitării temporare a deşeurilor menajere pentru cele două locaţii, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, pe acelaşi amplasament, urmând ca aceste deşeuri să fie folosite în procesul de închidere a celor două gropi, în ce priveşte profilarea lor", a mai spus Cadariu.

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a primit fondurile de prefinanţare a proiectului finanţat prin POS Mediu pentru înfiinţarea celor două depozite ecologice de deşeuri din judeţ şi urmează să facă plăţi şi decontări la lucrările executate.Potrivit administratorului public al judeţului Suceava, Irina Vasilciuc, CJ Suceava a primit 27 de milioane de lei reprezentând suma de prefinanţare a proiectului, fondurile urmând să fie folosite pentru plăţi, iar rambursarea sumelor de bani cheltuite deja de instituţie se va face în perioada următoare după ce va fi depusă documentaţia aferentă.

Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construite două depozite ecologice de deşeuri: unul în zona municipiului Suceava, iar un al doilea, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 63 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici