PSD vrea ca opoziţia să nu participe la lucrările Parlamentului
Ponta a spus că PSD va propune USL adoptarea unei decizii prin care opoziţia să recurgă la o formă de protest prin care să nu mai participe la lucrările Parlamentului.
Protestul despre care a vorbit preşedintele PSD ar consta în neparticiparea parlamentarilor USL nici la lucrările de plen, nici la cele din comisii, nici la şedinţele Birourilor Permanente.
„Vom reveni la vot doar pentru a vota o moţiune de cenzură, un eventual guvern de tehnocraţi şi, bineînţeles, pentru a vota procedurile de declanşare a alegerilor anticipate”, a adăugat el.
Ponta a afirmat, răspunzând unei întrebări, că durata acestui protest este nedefinită, revenirea parlamentarilor opoziţiei fiind condiţionată de o moţiune de cenzură sau de procedurile de declanşare a alegerilor anticipate.
Preşedintele PSD a spus că, în mod categoric, opoziţia va iniţia o moţiune de cenzură, însă nu a oferit şi o dată pentru acest demers.
„În mod sigur (vom depune moţiune de cenzură – n.r.), dacă doar asta va fi soluţia. Dar încă aşteptăm ca vocile raţionale ale unora de la putere să se facă auzite. Este evident că cei care sunt în funcţii, ca premierul Boc şi ceilalţi miniştri, nu vor să plece, dar încăpăţânarea lor şi lipsa de dialog va accentua blocajul. Iar dacă vor insista în continuare în refuzul dialogului, asta îi va costa foarte tare, şi nu sunt eu cel care să se supere, dar s-ar putea ca PDL să devină partid neparlamentar”, a declarat Ponta.
El a precizat că pe durata acestui protest parlamentarii opoziţiei nu îşi vor încasa indemnizaţiile.
„Nu poţi să nu munceşti şi să iei bani”, a spus Ponta.
Liderul PSD a susţinut că, deşi nu vor fi prezenţi la lucrările Parlamentului, senatorii şi deputaţii opoziţiei vor fi prezenţi în Parlament.
Ponta a subliniat, răspunzând unei întrebări, că protestul va dura până când se va ajunge într-una din etapele prin care se poate ajunge la alegeri parlamentare anticipate.
„Eu încă sper că se poate ajunge şi la un pact politic între putere şi opoziţie pentru dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate, pentru a se ocoli procedura constituţională care presupune două luni de zile. Dacă nu, atunci (cei de la putere – n.r.) or să stea singuri în Parlament până în noiembrie”, a spus el.
Propunerea decisă de Biroul Permanent al PSD va fi discutată în şedinţa conducerii Uniunii Social Liberale de luni.
Ponta a subliniat că declanşarea alegerilor parlamentare anticipate şi organizarea acestora separat de alegerile locale rămâne prioritatea politică a opoziţiei.