- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD vrea excluderea temporară a Robertei Anastase de la lucrările Camerei
Conducerea PSD a decis să înceapă, prin grupul parlamentar, procedura de sancţionare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care implică excluderea temporară de la lucrări pentru 15 zile, astfel încât votul privind numirea lui Valer Dorneanu ca judecător la CC să poată produce efecte.
PSD vrea excluderea temporară a Robertei Anastase de la lucrările Camerei(Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Ponta a făcut acest anunţ după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.
"Am luat decizia, şi o vom pune în practică prin grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, de a începe procedura de sancţionare a doamnei Roberta Anastase, sancţiune prevăzută de Regulamentul Camerei Deputaţilor şi de Statutul parlamentarilor, de excludere temporară de la lucrările Camerei Deputaţilor, în aşa fel încât votul corect, regulamentar, constituţional şi legal prin care domnul Valer Dorneanu a fost numit de Camera Deputaţilor judecător la Curtea Constituţională să poată să producă efecte", a precizat Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
El a susţinut că este fără precedent ca votul dat de plenul Camerei în favoarea numirii lui Valer Dorneanu ca judecător la Curtea Constituţională să fie blocat doar prin voinţa "abuzivă şi ilegală" a preşedintelui Camerei, Roberta Anastase.
Victor Ponta a mai spus că, probabil, unul dintre vicepreşedinţii Camerei se va supune legii şi va semna hotărârea plenului Camerei, astfel încât să existe judecător la CC.
"Puţini români ştiu că de astăzi începând mandatele a doi judecători la Curtea Constituţională încetează şi că, prin opoziţia personală a domnei Roberta Anastase sau prin opoziţia grupului PDL din Senat, Curtea Constituţională nu are doi judecători şi nu poate funcţiona. Sperăm ca în această săptămână să îndeplinim aceste proceduri", a spus Ponta.
Preşedintele PSD a precizat că Roberta Anastase ştie că nu are dreptate şi îi va fi, până la urmă frică.
"Sunt convins că doamnei Anastase, până la urmă, îi va fi frică. Ştie că nu are dreptate, ştie că încalcă legea şi Constituţia. Până la urmă, va semna acea hotărâre. Dacă nu, atunci unul dintre vicepreşedinţi, oricare va fi acela, o va semna", a spus Ponta.
El a arătat că la Curtea Constituţională există un blocaj doar din cauza faptului că Robertei Anastase îi este teamă să recunoască în faţa preşedintelui Traian Băsescu că nu a fost în stare să obţină pentru candidatul PDL un număr mai mare de voturi decât Valer Dorneanu.
"Faptul că domana Anastase trebuie chemată la tablă la Cotroceni să spună de ce nu a avut număr de voturi, nu este problema României, este problema dânsei şi atât", a precizat Ponta.
Liderul PSD a precizat că social-democraţii au decis să facă toate demersurile necesare ca şi în Senat să poată fi votat judecătorul la Curtea Constituţională.
Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, "în cazul unor abateri grave, săvârşite de deputat în mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, Camera poate aplica sancţiunea interzicerii participării deputatului la lucrările ei pe o perioadă de maximum 15 zile sau poate hotărî, la propunerea Biroului permanent, excluderea temporară a deputatului în culpă".
Gravitatea abaterilor va fi stabilită de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi în cel mult 7 zile.
Excluderea temporară poate varia de la o şedinţă până la maximum 30 de şedinţe din aceeaşi sesiune.
Candidatul propus de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a obţinut, marţi, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul său propus de PDL Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi, dar preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a refuzat să-l valideze pe Dorneanu, arătând că acesta trebuia să întrunească 168 de voturi favorabile.
Reprezentanţii PSD au apreciat că Dorneanu a obţinut voturile majorităţii deputaţilor prezenţi şi trebuie numit la Curtea Constituţională, invocând două decizii ale acestui for care precizează că hotărârile Parlamentului se iau cu majoritate simplă.
În replică, Anastase a susţinut că legea de organizare şi funcţionare a curţii Constituţionale prevede că alegerea judecătorilor Curţii se face cu votul majorităţii din numărul total al deputaţilor, iar în cazul lui Dorneanu trebuie reluat votul într-o nouă şedinţă.
Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că, în cazul în care Anastase refuză să semneze validarea lui Dorneanu, o va acţiona în judecată, în timp ce Anastase a spus că Ponta nu s-a documentat şi că acesta este "o vedetă de mare succes" în producţia "Copiii spun lucruri trăznite".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%