Purcărea: N-am făcut afaceri cu Mircea Băsescu

Cornel Purcărea a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu a făcut niciun fel de afaceri cu Mircea Băsescu, pe care spune că l-a întâlnit doar o dată şi cu care a avut câteva convorbiri telefonice de convenienţă, menţionând că acesta doar i-a recomandat o persoană pentru încărcarea containerelor.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Purcărea: N-am făcut afaceri cu Mircea Băsescu

Purcărea: N-am făcut afaceri cu Mircea Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

Cornel Purcărea, administrator al firmei Oxo Network Consulting SRL, a precizat, pentru MEDIAFAX, că societatea Romagro nu a fost implicată în contractul privitor la muniţie, acesta ţinând de firma Oxo Network.

"S-a vorbit despre o societate Romagro. Aceasta nu este în niciun fel implicată în vreo operaţiune de acest gen. Este o societate care desfăşoară activităţi în domeniul comerţului de cereale şi atât. Face numai comerţ cu cereale, la aceasta se reduce activitatea acestei societăţi, căreia i se pun în cârcă atât de multe, iar acest lucru se poate verifica", a spus Purcărea.

"În final, când am fost întrebat, toată lumea a aflat că o operaţiune de acest gen a fost făcută de o societate, Oxo, o societate care are toate abilitările legale pentru a desfăşura activităţi de comerţ cu produse speciale", a spus Purcărea, precizând că el este administratorul societăţii ai cărei acţionari sunt în proporţie de 50% două societăţi comerciale.

Potrivit lui Purcărea, firma a fost înfiinţată în noiembrie 2008.

"Această societate (Oxo, n.red.) a obţinut un contract extern pentru muniţie care urma să fie delaborată", a spus Purcărea, referindu-se la contractul companiei cu firma MAXAM Bulgaria privind importul unei cantităţi de muniţie din Taiwan.

"A sosit vaporul, dar, până la sosirea lui, eu a trebuit să iau o serie de măsuri legate de cine descarcă, unde se depozitează, cine asigură planul de pază, obţinerea de autorizaţii pentru pază, manipularea, sunt tot felul de chestiuni. Dacă ... mulţi s-au informat şi au văzut că la dana unde a acţionat AP Terminal, o societate specializată în încărcări şi descărcări de nave, din lume - acum am reţinut că au preluat-o cei de la Maersk - eu ştiam atunci că e în lichidare, în dizolvare, în preluare, ceva de genul acesta... Oricum, AP Terminal, în varianta aceasta, a avut ca ultim client pe noi, la descărcare... Lângă acea dană este şi fabrica pe care, să zicem, fabrica domnului Mircea Băsescu. Eu când a trebuit să întreb în zonă, unde, cum, în ce mod, cu cine să lucrez acolo în zonă am discutat şi cu dumnealui (Mircea Băsescu, n.red.), pentru că dumnealui în mod curent face operaţiuni de import din containere şi dumnealui s-a lovit de această situaţie - să încarce, să descarce. Eu n-am vrut să lucrez cu cei de la Romtrans. Am mai primit nişte oferte de la nişte societăţi, dar erau pe alte zone, iar dana aceea era liberă în momentul acela şi acolo se putea opera", a explicat Purcărea.

El a susţinut că nu a făcut afaceri cu Mircea Băsescu, acesta doar făcându-i o recomandare.

"Domnul Băsescu mi-a dat pe cineva, o persoană pe care o cunoştea dumnealui. Cu persoana respectivă am rezolvat toate problemele, ne-au dat tot ceea ce ţine de aceste manipulări, tot ceea ce trebuia să rezolv eu acolo în port. Dar eu n-am făcut niciun fel de afaceri cu domnul Mircea Băsescu. M-am întâlnit cu el o singură dată şi cred că de două ori sau maximum de trei ori am mai avut cu el o conversaţie telefonică şi asta, aşa, de convenienţă", a spus Purcărea.

"Firma aceasta, unde era persoana respectivă, eu nu ştiu dacă era la domnul Mircea Băsescu sau în altă parte", a spus Purcărea, precizând că nu-şi aminteşte numele firmei. "(Persoana repectivă n.r.) mi-a pus la dispoziţie mijloc pentru încărcarea containerelor pe autocamioanele transcontainer", a precizat el.

Potrivit lui Purcărea, transporturile au început după data de 20 februarie. "Au fost 105 containere care au însumat 1.883 de tone brute şi 1.630 de tone de muniţie", a spus Purcărea, adăugând că este vorba despre "muniţie NATO adusă din Taiwan pentru delaborare".

"Marfa este în prezent în cantitate totală demilitarizată", a spus Purcărea, atrăgând atenţia că există o diferenţă între demilitarizare şi delaborare.

"Demilitarizarea înseamnă că aceste produse pur şi simplu au fost făcute inerte. Deci ele nu mai pot fi folosite în niciun fel. Dar delaborarea înseamnă să scoţi din ele ce a mai rămas - pulberi, TNT, ce mai au ele pe acolo (...) Deci toată această muniţie este demilitarizată. Au mai rămas nişte proiectile să le scoată conţinutul. Nu ştiu câte au mai rămas, 300-400 de tone. Oricum, mai sunt vreo 20.000 de bucăţi, aproximativ. Sau 18.000", a explicat Purcărea.

Întrebat dacă materialele rezultate în urma acestor operaţiuni au fost transportate înapoi, Purcărea a răspuns negativ.

"Nu, absolut nu. N-am transportat nimic la Constanţa. Materialul delaborat, deci fierul vechi s-a vândut de acolo. Şi armata şi toată lumea aşa procedează", a spus el, adăugând că operaţiunea s-a făcut în numele firmei Oxo deoarece "în contract se specifică că ceea ce rezultă din delaborare se pune la dispoziţia prestatorului pentru valorificare".

Întrebat dacă persoana recomandată de fratele preşedintelui a ajutat şi la transportul de la Constanţa la Băbeni, Purcărea a dat un răspuns negativ.

"Nu, am lucrat cu o societate specializată, abilitată, autorizată să facă asemenea transporturi. Acea societate a găsit transportatori, transportatorii trebuiau să pună la dispoziţie maşini speciale, şoferi cu atestat...", a mai spus el.

Purcărea a spus că toată afacerea este de sub un milion de euro, din care transportul a fost aproape 40 %, iar cheltuielile de descărcare au fost de asemenea costisitoare.

Ziaristul Sorin Roşca Stănescu afirmă, pe site-ul personal, că fratele şefului statului, Mircea Băsescu, ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibil alături de o persoană pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste şi aflată în vizorul Interpol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici