Finlanda, care solicită în prezent aderarea la alianţa militară occidentală NATO, are o istorie complicată cu Rusia, deşi în prezent zona de frontieră acoperită de păduri dintre cele două ţări este marcată doar cu panouri şi linii de plastic pe cea mai mare parte a celor 1.300 de kilometri de lungime, notează Reuters.
Guvernul finlandez s-a grăbit să consolideze securitatea la graniţă deoarece se teme că Rusia ar putea încerca să exercite presiuni asupra Finlandei prin trimiterea de solicitanţi de azil la graniţele sale, aşa cum a acuzat Uniunea Europeană că a făcut-o la sfârşitul anului trecut, când sute de migranţi din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa au rămas blocaţi la graniţa cu Polonia.
Amendamentele guvernului la lege includ o propunere care să permită concentrarea primirii cererilor de azil doar la anumite puncte de intrare.
În conformitate cu normele UE în vigoare, migranţii au dreptul de a solicita azil la orice punct de intrare într-o ţară membră a UE.
Modificările ar permite, de asemenea, construirea de bariere, cum ar fi garduri, precum şi de noi drumuri pentru a facilita patrularea la frontieră pe partea finlandeză.
„Ulterior, guvernul va decide cu privire la barierele de frontieră pentru zonele critice de la frontiera de est, pe baza evaluării Gărzii de Frontieră finlandeze”, a declarat ministrul afacerilor interne, Krista Mikkonen, într-un comunicat.