- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.07.2014, 15:54)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Quintus: Dacă PDL nu acceptă să renunţe la identitatea sa trebuie să mergem pe varianta alianţei - VIDEO
Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, marţi, înaintea primei reuniuni a noului Birou Politic al partidului, că în cazul în care liderii PDL nu vor accepta ca partidul lor să renunţe la denumire şi identitate nu se mai poate ajunge decât la o alianţă a celor două partide.
Urmărește
117 afișări
Quintus a declarat că nu este împotriva fuziunii PNL-PDL.
”După ce în Statutul nostru am înscris protejarea valorilor fundamentale ale partidului nostru, adică nume, identitate, continuitate şi aşa mai departe, şi este regulă de Statut, înseamnă că dacă se face o fuziune se face în condiţiile acestea, adică în interiorul partidului. Cel care fuzionează în mod firesc îşi pierde identitatea. Până aici, totul în regulă. Am auzit însă declaraţiile domnului Predoiu că nu acceptă aşa ceva, că şi dânşii îşi au identitatea dumnealor şi că nu renunţă la ea. În condiţiile astea, dacă două partide care vor să fuzioneze nu renunţă niciunul din ele la identitate, singura soluţie de împreunare, de colaborare este alianţa”, a declarat seniorul liberal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Preşedintele de onoare al PNL a mai afirmat că, dacă preşedintele PDL Vasile Blaga şi alţii au dorit o fuziune PNL-PDL, Cătălin Predoiu a exprimat alte păreri.
”Nu e bine, însă, să lezăm niciuna din identităţile acestor partide, sunt partide mari, puternice şi trebuie să-şi facă datoria faţă de electorat şi faţă de ţară”, a mai spus Quintus.
El a menţionat că soluţia, în aceste condiţii, este a unei alianţe PNL-PDL ”cel puţin până la alegerile prezidenţiale”.
”Orice alianţă se desface după un timp, ca şi căsătoriile, mă rog, eu am o alianţă de căsătorie de aproape 70 de ani. Nu o să reziste o alianţă de partide atât, dar putem rezista un timp, cât interesele noastre sunt împreună”, a mai afirmat Quintus.
Seniorul PNL a precizat că nu se poate discuta despre schimbarea numelui PNL sau a identităţii partidului, dar şi că nu crede că PDL va renunţa la numele său.
De asemenea, el a comentat anunţul făcut de Klaus Iohannis în cadrul congresului PNL privind acceptarea de către PDL a denumirii noului partid ca fiind cel al PNL.
”Dânsul (Klaus Iohannis - n.r.) a avut nişte, să zic, promisiuni. Dar se pare că nu de la toţi. La noi, atât timp cât avem în Statut, nu mai e nevoie să facem fiecare declaraţii”, a mai spus Quintus.
BPN al PDL a decis, luni, în unanimitate să continue procesul de realizare "a marelui partid de centru-dreapta", a declarat Vasile Blaga, arătând că democrat-liberalii "nu o să stea în nume, dacă tot restul problemelor sunt rezolvate".
Blaga a arătat că reprezentanţii PDL şi PNL se vor reîntâlni marţi, la ora 18.00, "în format preşedinte de partid plus cinci colegi" şi vor discuta despre calendarul de fuziune.
"Am discutat pe larg relaţia colaborării cu PNL şi în unanimitate BPN a hotărât şi este mai decis decât oricând să continue procesul de realizare a marelui partid de centru-dreapta", a precizat Blaga după şedinţa BPN al PDL.
El a arătat că nu putea oferi niciun mandat nimănui pe tema fuziunii deoarece Convenţia partidului decide în legătură cu fuziunile, şi nu Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.
"Eu reiterez ce-am spus, nu o să stăm în nume, dacă tot restul problemelor sunt rezolvate, sunt convins că împreună cu liberalii o să ajungem la cea mai bună variantă. Mâine, la ora 18.00, vom avea întâlnire la PNL în format preşedinte de partid plus cinci colegi şi o să discutăm şi acest calendar", a adăugat Vasile Blaga.
El a precizat că reprezentanţii PDL şi PNL vor stabili un calendar care să ducă la decizii rapide, arătând că sunt necesare programul candidatului la Preşedinţie, programul pentru ţară şi Statutul noului partid.
Delegaţiile PNL-PDL s-au reunit, luni dimineaţă, pentru a discuta legat de paşii pentru continuarea procesului de fuziune între cele două formaţiuni, fiind discutate ca date pentru un congres comun 12 sau 19 iulie, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la reuniune.
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în congresul partidului, că este în măsură să confirme că "PDL a acceptat" ca noua formaţiune politică rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL.
"Vreau să vă spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească PNL", le-a spus Iohannis delegaţilor la congresul PNL.
Declaraţia sa a stârnit reacţii vehemente din partea mai multor democrat-liberali.
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a scris, sâmbătă, pe Facebook, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunţat că noua formaţiune rezultată din fuziune se va numi PNL, că nu ştie ce mandat are liderul PNL să facă acest anunţ, dar pe al lui nu îl are.
El a menţionat că "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL". "Această manieră de a purta discuţiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta şi negocia instituţional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret şi dezavuez această manieră care denotă lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, "nu vom oferi PDL pe tavă", a mai spus Predoiu, în postarea de pe contul de Facebook.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX că PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL să poarte numele PNL, iar în opinia sa afirmaţiile făcute de Klaus Iohannis sunt "un pas uriaş spre eşecul fuziunii".
De asemenea, fostul preşedinte al PDL Emil Boc a susţinut că "nu trebuie şterse cu buretele blazonul şi istoria partidului", în condiţiile în care conducerea democrat-liberală ar fi acceptat ca noua formaţiune rezultată în urma fuziunii PNL - PDL să se numească PNL.
Duminică, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că pentru democrat-liberali denumirea de PDL este "la fel de valoroasă" ca aceea de PNL şi din acest punct încep negocierile cu liberalii, menţionând totodată că se impune "o resetare" în discuţiile cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect.
Cătălin Predoiu a spus că negocierile dintre PDL şi PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a arătat că aceste negocieri "cer o atitudine de respect reciproc".
"Negocierile dintre PDL şi PNL vor continua, discuţiile dintre cele două comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua mâine (luni - n.r.), de la ora 09:00, în Kiseleff. Oficial vă comunic că nu este absolut nimic prestabilit înaintea acestor negocieri. Nu a fost încă stabilit numele partidului, nu este stabilit încă numele candidatului la Preşedinţia României din partea celor două partide", a precizat Predoiu.
Ulterior, liderul PNL Klaus Iohannis a precizat că înţelege şi respectă "sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate" şi că nu a dorit "în niciun fel" să o "lezeze", afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid fiind concluzia sa, "în urma multor discuţii formale şi informale".
"Cel mai puternic proiect politic al anului 2014 este unificarea dreptei, fuziunea dintre PNL şi PDL. Înţeleg şi respect sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate. Nu am dorit în niciun fel să lezez această sensibilitate. Afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, în urma multor discuţii formale şi informale. Sunt convins că noi, PNL, împreună cu PDL, vom realiza acest proiect, redefinind astfel scena politică. Nu cred că în procesul fuziunii trebuie să introducem teme conflictuale false. Fuziunea noastră trebuie să însemne marele partid al dreptei româneşti, o construcţie doctrinară şi organizatorică solidă, capabilă să câştige alegeri. Asupra acestor aspecte trebuie să ne concentrăm", a susţinut Iohannis, într-o postare pe Facebook.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe