Radiografia metroului din Drumul Taberei: După 17 miniştri, 8 directori Metrorex şi 5 ani de întârzieri, magistrala M5 a fost deschisă

  • Metroul din Drumul Taberei ar fi trebuit să fie finalizat în anul 2015
  • De atunci şi până în prezent, la conducerea Ministerului Transporturilor s-au succedat 17 miniştri
  • Astăzi, 15 septembrie 2020, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor se deschide
Urmărește
8911 afișări
Imaginea articolului Radiografia metroului din Drumul Taberei: După 17 miniştri, 8 directori Metrorex şi 5 ani de întârzieri, magistrala M5 a fost deschisă

Metroul „Drumul Taberei”, a cărei deschidere în sfârşit s-a realizat marţi, devenise o poveste fără sfârşit. Anunţată cu surle, trâmbiţe şi şampanii din 2012, Magistrala 5 nu a fost „ajutată” nici de Sfintele Muceniţe Varvara şi Filofteia.

Metroul din Drumul Taberei ar fi trebuit să fie finalizat în anul 2015, asta după ce procedurile de construcţie au fost demarate în anul 2011.

De atunci şi până în prezent, la conducerea Ministerului Transporturilor s-au succedat 17 miniştri, fiecare cu promisiunile lui.

ANUL 2012

În anul 2012, după ce au sfinţit cele două cârtiţe, Metrorex şi Astaldi anunţau începerea săpăturilor, cu ajutorul utilajelor TBM (Tunnel Boring Machine), şi comparau această tehnologie cu cea folosită la săptărurile pentru Canalul Mânecii. Primele săptăruri s-au făcut în anul următor, în 2013.

În martie 2013, când s-a realizat pentru prima data că lucrările la metrou nu se desfăşoară într-un ritm firesc, ministrul Tranporturilor de atunci, Relu Fenechiu, a mers pe şantier, unde le-a promis muncitorilor bani din…timbrul de mediu, respectiv 104 milioane de lei care urmau să provină în urma unei rectificări bugetare.

ANUL 2013

Primele întârzieri la metroul Drumul Taberei au fost anunţate în decembrie 2013 de către premierul de la acea vreme, Victor Ponta, care spunea că Magistrala 5 urma să fie inaugurată în 2016, cu un an întârziere. "Proiectul a început foarte prost, nu a fost gândit foarte clar ca finanţare şi ca timp. Fostul guvern a alocat 10 milioane euro, noi trebuie să alocăm restul până la 1,5 miliarde", a spus Ponta, aflat pe şantierul Magistralei 5.

Privite acum în urmă, când metroul încă este pus sub semnul întrebării, declaraţiile şi gesturile din trecut ale miniştrilor şi ale constructorului par a fi glume.

De exemplu, la sfârşitul anului 2013, într-o discuţie cu premierul Victor Ponta, italienii de la Astaldi îi explicau acestuia că săpăturile sunt destul de complicate sub anumite clădiri, precum Primăria apitalei, dar inginerii promiteau că totul va decurge cum trebuie, pentru că „săpături s-au făcut şi pe sub Colosseum din Roma”.

Tot atunci, la discuţiile cu italineii de la Astaldi, Victor Ponta glumea şi declara că propune o staţie şi la Cotroceni.

ANUL 2014

În ciuda faptului că lucrările mergeau în „pas de melc”, Metrorex a vrut să cumpere 51 de trenuri pentru Magistrala 5 încă din anul 2014, trenuri care ar fi ruginit până în prezent.

Contractul ar fi avut o valoare de aproape 500 de milioane de euro, însă, licitaţia a fost anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

ANUL 2015

„Pe partea de metrou, în Bucureşti, avem ca priorităţi magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, şi magistrala M 4, Parc Bazilescu - Străuleşti. Totodată vor fi alocate fonduri la o viitoare rectificare şi pentru magistrala M 6, 1 Mai -Aeroport Henri Coandă după finalizarea procesului de achiziţie publică. Sigur, asta nu înseamnă că ne preocupăm doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte putem executa lucrări şi deci a avea alocări bugetare consistente", declara premierul Dacian Cioloş în 2015.

La sfârşutul lui 2015, după ce italineii de la Astaldi spuneau că „săpături s-au făcut şi pe sub Colosseum din Roma”, o cârtiţă folosită pentru tunelurile de la Eroilor „a ieşit afară”, iar carosabilul de la Eroilor s-a surpat. Sute de metri cubi de apă şi nisip au ajuns direct în şantierul de sub pământ.

ANUL 2017

În 2017, călătorii erau amăgiţi din nou că vor putea circula pe secţiunea de metrou Valea Ialomiţei - Eroilor începând cu semestrul al doilea al anului 2018, potrivit declaraţiilor făcute atunci de Marin Aldea, director Metrorex.

„Ne-am propus ca acest proiect să fie finalizat la finalul semestrului unu, începutul semestrului doi al anului viitor. Probabil că în partea a doua din semestrul doi vom circula pe această magistrală”, promiotera Aldea în iulie 2017.

ANUL 2018

Proaspăt demis de la conducerea Metrorex, Dumitru Şodolescu, promitea în decembrie 2018 că lucrările la Magistrala 5 vor fi finalizate în primul trimestru din 2019.

„Nu trebuie să ne ascundem, lucrările se desfăşoară, într-adevăr, într-un ritm mai lent decât cel care ar fi trebuit, asta din cauza problemelor financiare pe care Astaldi le are, nu doar Astaldi România. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului viitor lucrările vor fi complet finalizate”, declara la sfârşitul anului 2018, Dumitru Şodolescu.

ANUL 2019

Anul trecut, în aprilie, Metrorex a lansat din nou licitaţia pentru achiziţia a 13 trenuri noi, pentru Magistrala 5.

Tot în luna aprilie, ministrul Răzvan Cuc anunţa că urma să semneze contractul de automatizare pentru Magistrala 5 de metrou şi promitea că întreg procesul va fi finalizat până la finele acestui.

În ciuda promisiunilor făcute de fostul director, Dumitru Şodolescu, şi de ministrul Răzvan Cuc, şeful sindicatului de la metrou, Ion Rădoi, îşi exprima îndoiala în ceea ce priveşte inaugurarea metroului la sfârşitul anului.

„În anul 2011, când s-a declanşat acea lucrare, la Magistrala 5, spuneam că în 2020 o să fie dată în exploatare, şi atunci mi s-a spus că sunt Brucan (Silviu Brucan – n.r.), pentru că angajamentul era pentru 2015. Iată că suntem la mijlocul anului 2019 şi după părerea mea, cu toate angajamentele luate, cred că o să ne prindă 2020 pentru a se da în exploatare Drumul Taberei – Ghencea”, declara în iunie, Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou.

ANUL 2020

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor se deschide începând de marţi, 15 septembrie, cu cinci ani întârziere.

„Suntem pregătiţi să dăm în trafic cu călători magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor în cursul zilei de mâine, 15 septembrie. După semnarea celor două procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, respectiv la punerea în funcţiune, pe data de 11 septembrie, am anunţat public că Metrorex va realiza o serie de activităţi administrative astfel încât, începând cu data de 15 septembrie, magistrala M5 să poată fi dată în exploatare cu călători în condiţii de siguranţă şi confort”, a spus Bode.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici