„Obiectivul nostru este acela de a creşte toate veniturile românilor, salariile în mediul privat, salariile, pensile, alocaţiile, dar la baza acestora trebuie să stea o dezvoltare economică, care să aibă la bază investiţii, creşterea productivităţii, aplicarea inovaţiei şi cercetării, creşterea companiilor româneşti, dezvoltarea pe pieţele regionale şi globale şi anume, dezvoltarea economică autentică, nu măriri pe hârtie care să ducă la inflaţie şi să nu poată fi susţinute în perspectivă”, a spus premierul Ludovic Orban, luni, în urma şedinţei BEx.
Întrebat cum se vor realiza creşterile în condiţiile enumerate, premierul a spus că „nu suntem la o şedinţă de analiză, suntem la o declaraţie de presă”, susţinând, în continuare, că „PNL şi Guvernul nostru va creşte pensile, alocaţiile şi are ca obiectiv creşterea veniturilor românilor în toate domeniile de activitate”.
Despre posibilitatea creşterii alocaţiilor şi pensiilor, anul acesta, etapizat, Ludovic Orban a motivat că orice decizie se ia după analiza economiei în primele şase luni.
„Orice decizie nu se poate lua decât după analiza evoluţiei economiei în primele şase luni. De altfel, dacă vă uitaţi în Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Guvernul are obligaţia ca după şase luni să prezinte un raport privind evoluţia economică şi bugetară, în funcţie de care fundamentează rectificarea bugetară. Fiindcă dacă tu faci rectificare fără să ţii cont de evoluţie, guvernele PSD, dacă vă aduceţi aminte, nu au prezentat niciodată acest raport pe care aveau obligaţia să îl prezinte”, a explicat Orban.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că susţine „100% afirmaţiile lui Ludovic Orban”, conform cărora evoluţia economiei va influenţa dinamica cheltuielilor cu asistenţa socială, precizând că dublarea alocaţiilor nu a fost inclusă în buget şi este nevoie de resurse suplimentare.