Rădulescu: Am fost obligaţi să părăsim plenul Senatului, nu s-a acceptat cererea noastră de amânare

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, miercuri, că democrat-liberalii au fost "obligaţi" să părăsească sala de plen, în condiţiile în care opoziţia a refuzat amânarea numirii unui membru în CSM din partea societăţii civile.

Urmărește
2 afișări

Întrebat de ce senatorii PDL au părăsit sala determinând suspendarea şedinţei şi neadoptarea unei hotărâri de numire a unui membru în CSM, Rădulescu a spus că acest lucru a fost urmarea refuzului opoziţiei de a accepta amânarea propusă de PDL.

"A fost o discuţie cu reprezentanţii opoziţiei pentru a amâna acest punct pentru lunea următoare. Neacceptându-se această cerere a noastră, care nu ar fi însemnat decât trei zile de întârziere, am fost obligaţi să părăsim sala, fiindcă, sigur, fiecare trebuie să îşi susţină cu o majoritate deciziile politice", a arătat liderul democrat-liberal.

El a afirmat că, dacă opoziția a decis că miercuri trebuie neapărat să se voteze reprezentantul societății civile în CSM, "trebuia să fie, conform legii, 69 de persoane, deci majoritatea, în sală, ceea ce nu pot să asigure, fiindcă de aceasta sunt opoziție".

Democrat-liberalul a arătat că "fiecare trebuie să forţeze la rândul lui şi dacă se bazează pe ceva", el evitând să dea un răspuns tranşant atunci când a fost chestionat de ce nu au au încercat senatorii PDL să-şi impună prin votul majorităţii punctul de vedere.

Întrebat despre faptul că personal nu a motivat, în plen, cererea de amânare a dezbaterii acestui punct de pe ordinea de zi, Cristian Rădulescu a răspuns: "Nu suntem obligaţi să motivăm".

Chestionat care a fost, totuşi, explicaţia solicitării PDL de amânare a alegerii unui membru al societăţii civile în CSM, liderul senatorilor PDL a explicat că "sunt chestiuni asupra cărora trebuie să fie luate decizii tactice şi, din acest punct de vedere, s-a cerut amânarea".

Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată, miercuri, înaintea alegerii unui membru din partea societăţii civile în CSM, după ce liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, solicitase amânarea acestui punct de pe ordinea de zi, iar, ulterior, solicitase pauză de consultări, astfel că nu s-a luat o decizie cu privire la Corina Dumitrescu.

"Constatăm că grupurile parlamentare ale puterii - PDL, UDMR şi independenţii - nu au mai venit în sală, prezenţi fiind în sală 57 de senatori", a anunţat preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, care a suspendat şedinţa de plen.

La rândul său, Dan Şova (PSD) a declarat că miercuri "puterea a fugit din faţa opoziţiei şi toţi sunt în barul din Senat şi consumă cafele şi ceaiuri pentru că nu vor să voteze CSM şi vor să-l politizeze la ordinul preşedintelui Traian Băsescu".

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a afirmat că nu a avut loc nicio consultare între liderii de grup.

"Ne-am dat seama că e o strategie ieftină de a părăsi sala. E un moment regretabil. Începe să semene tot mai mult cu ceea ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor", a afirmat Sârbu.

Alegerea în Senat a unui reprezentant al societăţii civile ca membru în CSM, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale din 25 ianuarie, debutase, miercuri, cu o pauză de consultări, solicitată de liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu.

Iniţial, liderul senatorilor PDL ceruse amânarea acestui punct de pe ordinea de zi până luni, fără a oferi şi argumente pentru solicitarea sa. Supusă la vot, cererea de amânare a fost respinsă cu 47 de voturi "împotrivă" şi 43 "pentru".

Liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, a spus că le dă democrat-liberalilor un "sfat gratis", pentru a trece ceea ce PDL doreşte, "adică să nu avem CSM". "Aveţi o posibilitate - să părăsiţi sala şi să lăsaţi Senatul fără cvorum. Sau să nu votaţi, dar trebuie să staţi în sală să asiguraţi cvorumul", a continuat Haşotti.

"Solicităm o pauză de consultări, să ne putem apleca asupra propunerilor domnului Haşotti", a replicat Cristian Rădulescu, după care preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, a anunţat o pauză de consultări de 10 minute.

CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.

În decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL. În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", Victor Alistar, liderul Transparency International, ca şi judecătorii Bărbulescu şi Lupaşcu, precum şi procurorul Chiujdea au părăsit CSM.

Senatul i-a validat, luni seară, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale.

În favoarea listei, prin care au fost excluşi magistraţii Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Nicolae Dan Chiujdea, a întrunit 64 de voturi "pentru", 48 de voturi "împotrivă" şi două "abţineri".

Potrivit hotărârii adoptate prin vot electronic deschis, au fost validaţi ca membri în CSM: Mircea Bucurel Aron - din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; Alexandru Şerban, vicepreşedinte la Curtea de Apel Braşov, şi Horaţius Dumbravă, preşedinte la Curtea de Apel Târgu Mureş - din partea Curţilor de apel; Adrian Toni Neacşu, preşedinte al Tribunalului Vrancea - din partea tribunalelor; Marius Tudose Badea, preşedinte al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, şi Cristi Danileţ, vicepreşedinte la Judecatoria Oradea - din partea judecătoriilor; procurorul George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti - din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de apel; Oana Schmidt Hăineală, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov - din partea parchetelor de pe lângă tribunale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici