Raeţchi: Dragnea şi Tăriceanu să facă publice înregistrările şedinţelor Comisiei legilor securităţii

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, membru în Comisia specială privind modificarea legilor siguranţei naţionale, le solicită şefilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să facă publice pe site-ul Camerei Deputaţilor înregistrările video cu şedinţele comisiei.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Raeţchi: Dragnea şi Tăriceanu să facă publice înregistrările şedinţelor Comisiei legilor securităţii

Raeţchi: Dragnea şi Tăriceanu să facă publice înregistrările şedinţelor Comisiei legilor securităţii

Raeţchi face această cerere către liderii PSD-ALDE, argumentând că şedinţele nu sunt secretizate conform legii şi reclamând lipsă de transparenţa a lucrărilor acestui for. Liberalul mai solicită liderilor coaliţiei de guvernare să ceară reprezentanţilor acestora din Comisie să nu mai voteze împotriva accesului presei la lucrări.

"Atrag atenţia asupra faptului că la ambele şedinţe ale comisiei speciale privind legile siguranţei naţionale a fost blocat accesul presei, în ciuda faptului că activitatea acesteia vizează actualizarea şi modernizarea legilor din domeniul siguranţei naţionale şi nu documente confidenţiale sau secrete. Pe această cale, le solicit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în conformitate cu prevederile legale, să asigure publicarea înregistrărilor video pentru fiecare şedinţă. Deşi ultima şedinţă a avut loc în data de 25 aprilie, înregistrarea nu este încă disponibilă pe site-ul Camerei Deputaţilor, deşi toate comisiile similare au rubrici de transparenţa.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, procedurile de lucru în cadrul comisiilor speciale sunt similare cu cele ale comisiilor permanente din cadrul Camerei Deputaţilor şi Senatului. Astfel, art.58 din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că «se încheie procese verbale cu privire la desfăşurarea şedinţelor comisiilor şi se pot realiza stenograme sau înregistrări». De asemenea, art. 9 din regulamentul comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale prevede că: «şedintele Comisiei sunt, de regulă, publice»-singura excepţie fiind generată de prezentarea unor informaţii secrete-caz cu care Comisia nu a fost şi, foarte probabil, nici nu va fi vreodată confruntată.

Lipsa de transparenţă a lucrărilor comisiei speciale nu are nicio justificare legală şi ridică semne de întrebare asupra motivelor care stau la baza deciziei de a interzice accesul presei în sală sau de a nu publica, până în acest moment, înregistrarea video. Domeniul legilor siguranţei naţionale este un subiect de maximă importanţă, care trebuie tratat cu seriozitate, claritate şi maximă transparenţa. Această secretomanie fără sens poate ascunde intenţii îngrijorătoare din partea PSD. Le solicit domnilor Dragnea şi Tăriceanu un semn de bună credinţa prin transparentizare", precizează Ovidiu Raeţchi în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Reamintim că pe data de 1 mai, PNL a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate în privinţa hotărârii Parlamentului de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile securităţii naţionale. Înfiinţarea comisiei pentru legile siguranţei naţionale a fost anunţată la sfârşitul lunii ianuarie de liderul PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele PSD spunea că este vorba de circa 15 legi care vizează domeniul. Comisia de specialitate este condusă de senatorul PSD, Claudiu Manda, care este şi şeful Comisiei de control al SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici