Rafila, despre acuzaţiile USR în cazul doctorului Tesloianu: Au avut doi miniştri în 2021

Ministrul Alexandru Rafila a spus, miercuri, că USR a avut doi miniştri ai Sănătăţii în 2021 şi dacă se cunoştea practica doctorului Dan Tesloianu, de refolosire a stimulatoarelor cardiace luate de la cadavru, ar fi trebuit să spună atunci.

Urmărește
3565 afișări
Imaginea articolului Rafila, despre acuzaţiile USR în cazul doctorului Tesloianu: Au avut doi miniştri în 2021

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre acuzaţiile aduse de USR, cum că era cunoscută din 2018 practica doctorului Dan Tesloianu atât la Minister, cât şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Rafila a spus că USR a avut doi miniştri în 2021 şi dacă ar fi ştiut ar fi trebuit să sesizeze organele de cercetare.

„Eu nu vreau să fac comentarii. Noi ne-am făcut treaba în legătură cu acest caz. Am înţeles, m-am uitat şi eu la intervenţia unui coleg parlamentar (...). Spune că e o situaţie care trenează din 2018. Vă aduc aminte că în anul 2021 au fost doi miniştri ai sănătăţii, colegi ai acestui domn. Probabil că dânşii l-au informat legat de acest proiect. Nu ştiu de ce nu au informat organele competente. Noi am făcut-o. mi se pare că nu are rost să facem comentarii până când Parchetul nu definitivează ancheta pentru că astfel de situaţii care sunt regretabile trebuie tratate cu profesionalism şi responsabilitate, nu doar cu demagogie şi improvizaţie, cum, din păcate, o fac alţii la televizor”, a spus Rafila.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a făcut marţi acuzaţii grave în cazul reutilizării dispozitivelor cardiace luate de la cadavre. Ungureanu spune că Ministerul Sănătăţii ştia de 4 ani despre această practică, „dar a tăcut”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a arătat documente potrivit cărora practica reutilizării dispozitivelor medicale prelevate de la decedaţi ar fi fost cunoscută de peste patru ani de şefii CJAS Iaşi, DSP Iaşi şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Neregulile din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi erau însă acoperite de responsabilii din Ministerul Sănătăţii, aşa cum face acum şi actualul ministru, Alexandru Rafila. Printr-o serie de adrese trimise în 2018, şefilor Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, DSP Iaşi şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctorul cardiolog Dan Tesloianu şi managerul de atunci al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, Ioan Bârliba, informau că, în contextul fondurilor insuficiente asigurate şi pentru „reducerea la maximum a cheltuielilor”, au recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centru nostru sau din alte centre din ţară”. Cu alte cuvinte, practica reutilizării dispozitivelor medicale de la decedaţi era cunoscută de mai bine de patru ani de responsabili din Ministerul Sănătăţii şi nimeni nu a luat nicio măsură pentru protejarea drepturilor pacienţilor”, transmite USR.

De asemenea, Ungureanu spune că nimeni din Miniterul Sănătăţii nu ia în prezent măsuri faţă de actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon, „deşi au fost constatate numeroase nereguli”, iar spitalul riscă „să se prăbuşească la primul cutremur”.

„În subiectul problemelor grave de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, ministrul Alexandru Rafila şi doamna Georgeta Bumbac, director în Ministerul Sănătăţii, sunt direct responsabili. Datorii mai vechi de trei luni, un bloc operator neconform, nerenovat după standarde din anul 2000, şi multe alte dovezi ale dezastrului din Spitalul Sfântul Spiridon Iaşi, toate sunt detaliate într-un raport de audit pe care ministrul Rafila a refuzat să-l facă public. Probabil ca să-l acopere pe managerul în funcţie, care în 2018, când doctorul Tesloianu şi managerul de atunci informau că se refolosesc dispozitive medicale, era director medical în spital. Adică, era direct responsabil de ceea ce se întâmpla în Spitalul Sfântul Spiridon. Iar ministrul Rafila, în loc să-l demită, îl cheamă la mediere”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Medicul Dan Nicolae Tesloianu, din Iaşi, a fost arestat preventiv în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre şi implantate altor pacienţi.

Faţă de unul dintre suspecţii medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profedia de medic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici