Rafila, despre consumul de droguri: Există o categorie foarte vulnerabilă - copiii şi adolescenţii

Autorităţile îşi propun ca în România să existe, în fiecare judeţ, centre pentru combaterea adicţiei, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. „Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii şi adolescenţii, pentru care trebuie să găsim soluţii”, spune ministrul Sănătăţii.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului Rafila, despre consumul de droguri: Există o categorie foarte vulnerabilă - copiii şi adolescenţii

Rafila, despre consumul de droguri: Există o categorie foarte vulnerabilă - copiii şi adolescenţii

Cancelaria Prim-Ministrului a organizat, joi, o întâlnire de lucru pe tema prevenirii şi reducerii consumului de droguri, care a reunit reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale implicate în reducerea şi atenuarea riscurilor asociate consumului de droguri, precum şi ai principalelor instituţii cu atribuţii în domeniu.

La întâlnire a participat şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

A fost iniţiat un dialog între guvern şi ONG-uri pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea reducerii riscurilor sociale, medicale şi economice asociate consumului de droguri, cu accent pe prevenţie, sprijinire şi reintegrare socială a victimelor, informează Guvernul.

În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că sunt necesare politici publice care sa pună un mai mare accent pe componenta psiho-medicală asociată consumului de droguri, subliniind necesitatea înfiinţării de centre de reabilitare în ţară.

„Ne propunem ca în România să avem în fiecare judeţ centre pentru combaterea adicţiei, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii şi adolescenţii, pentru care trebuie să găsim soluţii”, a afirmat ministrul.

În acest context, ministrul Sănătăţii a propus elaborarea unui plan de acţiuni în vederea identificării şi aplicării celor mai eficiente măsuri.

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, a subliniat că prioritatea politicilor penale ar trebui să fie marele trafic, iar aceste politici ar trebui să fie acompaniate de măsuri de sănătate publică.

“Este nevoie de mutarea accentului pe politicile de sănătate, pe găsirea de soluţii alternative prin prevenire şi tratament”, a menţionat consilierul de stat.

Reprezentanţii ONG-urilor au propus crearea unui mecanism de coordonare a eforturilor pentru combaterea consumului de droguri la nivelul prim-ministrului sau al Secretariatului General al Guvernului. Alte propuneri s-au referit la nevoia dezvoltării serviciilor medicale specializate, campanii de de-stigmatizare a consumatorilor, dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu şi realizarea educaţiei preventive în şcoli pentru combaterea consumului de droguri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici