- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.11.2015, 11:21)
- Departamentul Politic
Raluca Prună, ministrul propus pentru Justiţie, a primit aviz favorabil din partea comisiilor - FOTO
Raluca Prună, ministrul propus pentru Justiţie, a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 48 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi două abţineri.
Urmărește
23169 afișări
Raluca Prună, propunerea oficială pentru Ministerul Justiţiei, este audiată de parlamentari (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
În cadrul audierilor, Raluca Prună a fost solicitată să răspundă la mai multe întrebări privind colaborarea cu Parlamentul, regimul imunităţilor, MCV sau elaborarea legislaţiei.
Întrebată ce părere are despre modificarea codurilor, Prună a spus că această chestiune a fost clar dezbătută în societate şi că înaintea oricărei modificări este necesară o dezbatere cu actorii direct implicaţi: judecători, avocaţi.
"Nu vreau ca poziţia mea să fie înţeleasă greşit, trebuie să ne atingem de coduri, dar când avem decizii ale Curţii Constituţionale", a spus ea, adăugând că orice modificare trebuie făcută în urma unei dezbateri ample.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
De asemenea, Raluca Prună a dat asigurări că Ministerul Justiţiei va colabora cu Parlamentul.
Referitor la imunitate, ministrul propus a spus că se poziţionează "cum se poziţionează orice cetăţean".
"Orice fel de discuţie, de regim de imunitate, trebuie să se facă în cadrul constituţional. Nu ştiu cum să comentez că Parlamentul a aprobat ceva care nu este constituţional. Obligaţia Ministerul Justiţiei este să vină cu o propunere legislativă care să aducă legea respectivă în acord cu Constituţia", a spus Prună.
Ea a mai spus că a discutat cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, despre priorităţile legislative în justiţie în timpul mandatului său.
Întrebată cum va proceda în cazul ofiţerilor sub acoperire, Prună a spus că legea prevede că magistratul trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere şi că CSM se ocupă de resursele umane în ceea ce priveşte instanţele şi consultă CSAT. "Sunt proceduri legale, dacă se dovedeşte că este vorba de un fals în declaraţii", a precizat ea.
De asemenea, Raluca Prună a comentat şi pe tema Mecanismului de Verificare şi Cooperare, spunând că acest mecanism va fi ridicat când sunt îndeplinite toate cerinţele şi că rolul său este să se asigure că vor fi îndeplinite aceste cerinţe.
Ea a fost întrebată şi despre posibilitatea legalizării parteneriatului civil, între persoane de acelaţi sex. Raluca Prună a spus că există o dezbatere la nivel european, sub preşedinţia luxemburgheză, pe această temă şi că nu toate statele membre ale UE recunosc parteneriatul civil.
Raluca Prună a dat exemplul Franţei, unde parteneriatul civil s-a legiferat în urma unei dezbateri ample. De asemenea, a mai spus că atunci când parteneriatul civil va fi recunoscut în toate statele membre, România nu are interesul de a se izola, pe această temă.
Ministrul propus al Justiţiei a spus, în timpul audierilor, că îşi va lua concediul fără plată de la Bruxelles, pe toată perioada mandatului său la conducerea Ministerului Justiţiei, urmând să se întoarcă la Bruxelles la terminarea mandatului.
Raluca Prună a mai fost întrebată de deputatul Daniel Fenechiu ce criterii va avea în vedere pentru propunerea procurorilor-şefi, în contextul luptei anticorupţie.
Ea a spus că procedura numirii procurorilor-şefi este prevăzută de lege, dar, dincolo de aceasta, poate da asigurări că, în cazul în care va primi votul de încredere, va asigura un proces transparent de selectare a procurorilor-şefi. Prună a precizat că profesionalismul, reputaţia profesională şi onestitatea sunt printre criteriile pe care le va lua în considerare. "Aş îndrăzni să spun şi faptul că niciun fel de suspiciune nu trebuie să planeze asupra unor persoane propuse pentru astfel de funcţii" , a subliniat ea.
Raluca Prună a mai spus că România a dovedit şi până acum că procedura funcţionează şi a ştiut să selecteze pentru aceste posturi persoanele care răspund aşteptărilor societăţii în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.
Ministrul propus al Justiţiei a mai spus că a activat în lupta anticorupţie ca reprezentant al societăţii civile, fiind unul dintre fondatorii organizaţiei Transparency, însă a precizat că justiţia înseamnă mult mai mult decât lupta anticorupţie.
"Sunt foarte onorată să mă aflu în faţa comisiilor. Este o onoare că premierul mi-a propus această şansă. Înţeleg pe deplin gravitatea situaţiei în care ne aflăm", a declarat ea, la începutul audierilor.
Decizia propunerii Ralucăi Prună, înalt funcţionar la Comisia Europeană, pentru funcţia de Ministru al Justiţiei a fost luată marţi dimineaţa.
După retragerea Cristinei Guseth, primul nume avansat pentru Ministerul Justiţiei a fost Mihai Selegean, membrii comisiilor juridice fiind înştiinţaţi, neoficial, în legătură cu această nominalizare. De altfel, Mihai Selegean, fost director al Institutului Naţional al Magistraturii şi director juridic la BRD, a venit la Parlament în cursul dimineţii de marţi. El a avut o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în biroul acestuia.
În cele din urmă, decizia a fost ca Raluca Prună, înalt funcţionar la Comisia Europeană, să fie desemnată candidat pentru funcţia de Ministru al Justiţiei. Potrivit unor surse politice, documentul privind propunerea ei pentru acest portofoliu a ajuns la comisia juidică. La momentul transmiterii acestei ştiri ea este audiată de Comisiile juridice ale Parlamentului.
Raluca Prună, absolvent de Drept şi Filosofie, a lucrat, în 2000, la delegaţia Comisiei Europene din România, pe vremea când aceasta era condusă de Jonathan Schelee, şi a fost preşedinte al Asociaţiei Române pentru Transparenţă. În prezent este şefă în cadrul Direcţiei Generale Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri.
Şedinţa Camerei Deputaţilor şi Senatului era programată pentru ora 10.00, însă programul a fost modificat, potrivit unor surse parlamentare, în condiţiile în care în lista miniştrilor au apărut schimbări de ultim moment, iar premierul desemnat a trimis Parlamentului o nouă variantă a programului de guvernare.
Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, într-o postare pe Facebook, că a hotărât să retragă propunerea Cristinei Guseth pentru portofoliul Justiţiei, "pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern".
"Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu", a scris Cioloş pe contul său de Facebook.
El a precizat că dimineaţă va înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere pentru acest minister.
Aceasta este a doua propunere de ministru retrasă de premierul desemnat. Duminică, la câteva ore după prezentarea listei Cabinetului, Andrei Baciu a fost retras de pe lista miniştrilor, în locul său fiind propus, pentru portofoliul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
Dacian Cioloş a făcut anunţul privind retragerea propunerii de la Justiţie printr-o postare apărută luni noapte, la ora 01:30, pe pagina sa de Facebook.
Luni seară, în urma audierilor în comisiile parlamentare, Cristina Guseth a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
La audiere, la care au fost prezenţi 53 de parlamentari din şapte comisii de specialitate, Guseth a avut ezitări, în special la întrebările deputatei ALDE Steluţa Cătăniciu privind sistemul de imunităţi, iar senatorul PSD Şerban Nicolae a sfătuit-o să renunţe la nominalizare.
Şedinţa a fost marcată şi de o pauză pentru consultări cu uşile închise înainte de vot, cerută de vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica (PSD).
Guseth a obţinut 41 de voturi "pentru", pe lângă şase voturi "împotrivă" şi şase abţineri.
După audiere, ea a recunoscut că s-a "blocat" la întrebările privind imunitatea, dar şi că i-a fost greu să le spună parlamentarilor că ei ar fi vizaţi de o revizuire a sistemului de imunităţi.
Ea a fost audiată de membrii comisiilor juridice, pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului culte şi minorităţi din Camera Deputaţilor şi Senat şi de cei din Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizarea executării hotărârilor CEDO din Senat.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Încă un ministru, retras din Cabinetul Cioloş: Premierul desemnat anunţă pe Facebook că renunţă la propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe