Raluca Turcan: PSD să urgenteze procedura pentru numirile în Consiliul de Administraţie al TVR

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, miercuri, că PDL solicită USL să urgenteze procedura pentru numirea membrilor CA ai TVR în locul celor care şi-au pierdut funcţiile în urma deciziei CC şi, de asemenea, să îi retragă sprijinul politic preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Urmărește
616 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: PSD să urgenteze procedura pentru numirile în Consiliul de Administraţie al TVR

Raluca Turcan (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"PDL solicită majorităţii parlamentare a USL să iniţieze de urgenţă o procedură parlamentară corectă şi legală pentru numirea celor opt membri ai CA ai TVR care şi-au pierdut funcţiile odată cu decizia Curţii Constituţionale. Cerem majorităţii parlamentare a USL să susţină proiectul PDL pe tema depolitizării TVR, scopul redării demnităţii acestei instituţii. Şi, nu în ultimul rând, cerem grupului PSD de la Cameră retragerea sprijinului politic preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, cel care a girat şi a încurajat acest atac la adresa statului de drept", a precizat Raluca Turcan.

Ea a apreciat că admiterea contestaţiei PDL de către Curtea Constituţională reprezintă "o victorie a normalităţii şi a legii", iar mesajul PDL către USL este acela că democrat-liberalii vor continua să denunţe şi să atace toate abuzurile "fie ele mai mari sau mai mici, pe care această structură politică (USL n.r.) le face în România folosindu-se de dictatura unei majorităţi parlamentare".

În opinia Ralucăi Turcan, Curtea Constituţională "a sancţionat miercuri un abuz flagrant al USL, un abuz fără precedent, în ceea ce priveşte relaţiile putere-opoziţie din Parlamentul României".

"Astăzi s-a înregistrat o nouă victorie a legii, CC admiţând contestaţia PDL în legătură cu componenţa CA la TVR. În consecinţă actualul CA al televiziunii publice este în afara legii şi trebuie refăcută componenţa lui", a precizat TuTurcan.

Ea a reamintit că PDL a depus o sesizare la CC privind modul în care au fost desemnaţi membri CA ai SRTV.

Actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

După publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, cei opt membri desemnaţi de la PSD, PNL UDMR şi UNPR în actualul Consiliu de Administraţie al SRTV îşi vor pierde funcţiile.

Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul Consiliu de Administraţie al SRTV, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia "nu corespunde algoritmului politic".

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara în iunie că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.

În 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit că în CA al SRTV vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR.

În 26 iunie, Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a aprobat validarea noilor membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.

Cei 13 membri titulari propuşi pentru Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Nitulescu (PSD), Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi propuşi sunt: Luminiţa Violeta Ristea, Mihai Cernea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan, Daniela Bârsan şi Cristina Iancu (PNL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Conform Legii 41/1994, listele de candidaţi se înaintează Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel, grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru opt locuri, preşedintele României pentru un loc, Guvernul pentru un loc, personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidaţi pentru două locuri, grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Valentin Nicolau şi Sorin Burtea au fost aleşi reprezentanţi ai salariaţilor Televiziunii Române în Consiliul de Administraţie, în urma scrutinului desfăşurat în 21 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii TVR.

Pe de altă parte, Mihai Rădulescu şi Ioana Popescu au fost desemnaţi membri supleanţi ai lui Valentin Nicolau şi Sorin Burtea în CA al TVR, conform rezultatelor alegerilor.

Televiziunea Română a organizat alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie în urma hotărârii Comitetul Director din 14 iunie. Decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate şi a contului de execuţie bugetară ale TVR pe 2011 şi demiterea Consiliului de Administraţie, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici