Raluca Turcan: Trebuie să avem grijă de CNA, chiar dacă uneori avem senzaţia că deranjează

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat, miercuri, în Comisia de Cultură a Senatului, că parlamentarii trebuie să aibă grijă de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), chiar dacă uneori au senzaţia că această instituţie "deranjează".

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: Trebuie să avem grijă de CNA, chiar dacă uneori avem senzaţia că deranjează

Raluca Turcan (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Raluca Turcan a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Comisia de Cultură a Senatului a discutat şi a respins, miercuri, un proiect de modificare a Legii audiovizualului. Acest proiect legislativ a fost iniţiat, printre alţii, de Raluca Turcan, cea care a condus Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor în legislatura trecută.

Vorbind despre proiectul de modificare a Legii audiovizualului, Raluca Turcan a spus că acesta a fost dezbătut cu membrii CNA, instituţie care "funcţionează în momentul de faţă pe o lege în acord cu Directiva Europeană".

"Să avem grijă de această instituţie (CNA, n.r.) şi chiar dacă uneori avem senzaţia că deranjează. Să ne gândim cu atenţie că este o instituţie europeană, că este o instituţie solicitată de Uniunea Europeană şi că fiecare actor politic trebuie să aibă responsabilitatea funcţionării corecte a acestei instituţii", a spus Raluca Turcan.

Ea a mai precizat că proiectul său de lege "este în acord cu cadrul european de legiferare în spaţiul audiovizual". "Poate că singurul lui handicap în momentul de faţă este că eu sunt iniţiator. Cred că, dacă ar exista posibilitatea să vină iniţiatori din toate partidele politice şi să apară ca iniţiatori pe acest proiect de lege, el ar deveni lege, pentru că realmente este rodul unei munci temeinice şi sper să aveţi răbdarea să vă uitaţi pe amendamente şi să nu-l priviţi cu prejudecată", a mai spus Raluca Turcan.

Totuşi, senatorii din Comisia de Cultură au respins, miercuri, cu 7 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă", proiectul de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Raluca Turcan, unii dintre senatori, printre care şi Sorin Roşca Stănescu (PNL), spunând că nu vor vota un act normativ care "îngrădeşte libertatea de expresie".

În schimb, Raluca Turcan a spus că îi este "teamă" că "întârzierile şi dorinţa de a veni cu o lege nouă să nu ascundă de fapt o îngropare a acestui subiect şi să nu păstreze această stare de fapt tocmai pentru că ea pare să fie convenabilă unor factori decidenţi". "Acest proiect de lege nu îngrădeşte câtuşi de puţin libertatea de exprimare, dimpotrivă, contribuie la acurateţea libertăţii de exprimare şi o face să meargă mână în mână cu informarea corectă", a spus Turcan.

Pe de altă parte, marţi, într-o conferinţă, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat că ar fi nevoie de o nouă Lege a audiovizualului. Potrivit lui Roşca Stănescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului ar trebui să fie redus strict la o instituţie ce veghează la standardele tehnice de emisie ale posturilor de radio şi televiziune, iar eventuale încălcări ale legii să fie lăsate pe seama parchetului sau a altor instituţii, după caz.

"Eu aş dori să reducem această instituţie care reglementează audiovizualul strict la o instituţie care veghează la standardele tehnice de emisie ale posturilor de radio şi de televiziune şi care să nu aibă absolut nicio putere de a mai pune vreodată în discuţie conţinutul emisiunilor de radio şi de televiziune, lăsând acele încălcări (...) pe seama parchetului şi pe seama altor instituţii, cum ar fi Protecţia consumatorului şi aşa mai departe, ca să le amendeze, pentru că legi avem aici foarte clare", a spus Sorin Roşca Stănescu.

"Ne-a fost vârâtă pe gât această lege a audiovizualului în prima ei formă, a fost ca un element de şantaj ca să accepte Guvernul, în 1990 sau 1991, o televiziune particulară, să accepte existenţa unei televiziuni alternative", a mai spus senatorul.

El a mai afirmat că atunci mulţi dintre colegii săi "au cedat" şi au acceptat să dea curs unor presiuni ale unor birocraţi de la nivelul UE, "gen Monica Macovei, dar din alte ţări veniţi". "Aşa s-a ajuns la acest rău teribil, care a crescut ca un cancer", a apreciat parlamentarul.

În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici