Raport CE: Au fost constatate primele efecte pozitive ale modificării Legii CC

Raportul intermediar al CE pe tema justiţiei publicat vineri precizează că "au fost deja constatate primele efecte pozitive" ale modificării Legii Curţii Constituţionale prin care se elimină suspendarea proceselor în cazurile în care se invocă excepţii de neconstituţionalitate.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Au fost constatate primele efecte pozitive ale modificării Legii CC

Raport CE: Au fost constatate primele efecte pozitive ale modificării Legii CC

CE apreciază că "România a eliminat o cauză importantă a întârzierilor în procesele privind cazurile de corupţie la nivel înalt prin adoptarea de modificări la Legea Curţii Constituţionale". Modificările dau curs recomandărilor Comisiei şi elimină suspendarea proceselor în cazurile în care se invocă excepţii de neconstituţionalitate.

Comisia subliniază că "au fost deja constatate primele efecte pozitive în anumite cauze".

Totodată, arată raportul, "dispoziţiile Legii micii reforme în justiţie sunt menite, de asemenea, să contribuie în acest sens, în special prin simplificarea procedurilor judiciare, prin eliminarea suspendării proceselor penale atunci când se invocă excepţii de ilegalitate şi prin reducerea volumului de muncă al Înaltei Curţi".

Raportul face de altfel referire pe larg la adoptarea, de către România, a Legii micii reforme în justiţie.

"Legea micii reforme în justiţie introduce principiul oportunităţii, care oferă mai multe posibilităţi organelor de urmărire penală să nu continue instrumentarea, de exemplu atunci când dovezile existente nu justifică investigaţiile suplimentare; legea introduce, de asemenea, posibilitatea ca procuratura să preia rapoarte înaintate de poliţie în unele cazuri minore. Această lege simplifică procedurile judiciare şi prevede posibilitatea recunoaşterii vinovăţiei, scurtându-se astfel durata procesului. De asemenea, Legea micii reforme în justiţie simplifică procedura de recurs în interesul legii, care se prevede să rămână principalul mijloc de unificare juridică", se mai arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici