„Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a accelera soluţionarea unui număr important de dosare de corupţie la nivel înalt şi pentru a evita închiderea acestora din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului”, se arată în raport.
„Există mai multe exemple pozitive de tratare eficientă a cazurilor de corupţie la nivel înalt în instanţă, care demonstrează că, în cazurile complexe, investigaţiile pot fi efectuate eficient prin cooperarea între diferite autorităţi. În acest sens, este esenţial ca Parlamentul să acorde un sprijin politic puternic în combaterea corupţiei”, se mai arată în raport.
Totodată, Comisia Europeană notează că, de la ultima evaluare, „Parlamentul a votat împotriva începerii urmăririi penale pentru acuzaţii de corupţie împotriva unui fost ministru, actualmente membru al Parlamentului, a refuzat să aprobe cererile de percheziţie în cadrul unei alte anchete, aflată în curs, şi a refuzat arestarea preventivă a unui alt membru al Parlamentului”.
„Cu toate acestea, ambele cazuri au ajuns în justiţie”, conchide CE.
Documentul notează că „ar trebui adoptate măsuri urgente pentru a îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani, precum şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice”.
Totodată, CE subliniază că, „de la ultima evaluare a Comisiei, din iulie 2010, România a luat măsuri semnificative de îmbunătăţire a eficacităţii justiţiei, a modificat temeiul juridic al Agenţiei Naţionale de Integritate, a continuat pregătirile pentru punerea în aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregătirile pentru o revizuire a modului de funcţionare a sistemului judiciar şi a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticorupţie”.
Comisia precizează că „în perioada următoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune în aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare continuării restructurării sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticorupţie şi pentru a se înregistra rezultate mai bune în confiscarea bunurilor a căror provenienţă nu poate fi justificată şi în aplicarea de sancţiuni disuasive în cazurile de incompatibilitate”.