Raport CE: Notă proastă la combaterea corupţiei

Operaţionalizarea ANI, funcţionarea DNA şi combaterea corupţiei pe plan local vor fi principalele progrese notate de CE în raportul de la 23 iulie, în timp ce lipsa rezultatelor concrete în combaterea corupţiei la nivel înalt va fi principala critică în cazul României.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Notă proastă la combaterea corupţiei

Raport CE: Notă proastă la combaterea corupţiei

Informaţiile sunt cuprinse într-o variantă de lucru a raportului Comisiei, dar trebuie luate, potrivit unor surse europene, sub rezerva faptului că deocamdată discuţiile în ceea ce priveşte versiunea finală a documentului continuă, fiind posibilă apariţia unor modificări în varianta care va fi publicată miercuri.

Potrivit documentului citat, Comisia ar urma să menţioneze rezultate pozitive în funcţionarea DNA şi a Ministerului Public. Evaluarea DNA a fost una pozitivă şi în precedentul raport, din luna februarie.

În privinţa ANI, raportul va menţiona faptul că aceasta este operaţională, fiind însă în continuare nevoie de măsuri.

Surse oficiale au declarat, de altfel vineri, pentru MEDIAFAX, că autorităţile române au informat Comisia în legătură cu alocarea unor noi fonduri pentru ANI, în urma rectificării bugetare.

Referitor la combaterea corupţiei pe plan local, CE a luat notă de adoptarea în iunie a unei strategii de combatere a corupţiei la nivel local, element care va fi menţionat în raport.

Lipsa rezultatelor în marile dosare de corupţie şi semnalele privind existenţa corupţiei în sectoare sensibile pare a fi însă principala nemulţumire a Comisiei Europene. O parte din vină este atribuită Legislativului de la Bucureşti, la adresa căruia inclusiv varianta finală a raportului de la 23 iulie va menţine un ton critic.

Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX, referindu-se la criticile la adresa Parlamentului de la Bucureşti, că acestea au legătură atât cu blocarea unor dosare de corupţie la nivel înalt, dar şi cu tergiversarea excesivă a activităţii legislative.

Raportul de la 23 iulie va analiza şi problema interpretării jurisprudenţei de către Curtea Constituţională, potrivit surselor citate, care nu au putut oferi mai multe detalii.

O problemă controversată este cea a amendamentelor la Codul de Procedură Penală. Potrivit unor surse, Comisia ar urma să se pronunţe pentru continuarea dezbaterilor şi adoptarea unei variante finale care să permită o cooperare mai bună cu statele membre, în timp ce alţi oficiali susţin că este incert în ce măsură varianta finală a raportului va face referire la aceste aspecte.

Documentul citat menţionează de asemenea existenţa unor nevoi presante în materie de resurse umane în cadrul CSM. De altfel, problema a fost menţionată şi în raportul din luna februarie, care menţiona angajamentul părţii române de a adopta o strategie în acest sens în 2009.

Varianta finală a raportului pe tema justiţiei elaborat de Comisia Europeană va fi adoptată miercuri, dată la care urmează să fie prezentată public.

Potrivit procedurii, după publicare, evaluările Comisiei vor fi examinate la nivelul Consiliului, urmând ca poziţia comună a statelor membre să fie prezentată la consiliul din luna septembrie.

Surse europene au mai declarat pentru MEDIAFAX că Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de CE va fi menţinut până la eliminarea tuturor problemelor. Oficiali de la Bucureşti susţin că România a avut şi are în permanenţă în vedere îndeplinirea obiectivelor pentru încetarea mecanismului, inclusiv printr-o etapă intermediară care ar pune accentul doar pe aspectul de cooperare cu CE în domeniul justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici