- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport CE: Rezultate în anchetarea corupţiei la nivel înalt, dar lipsesc evoluţiile în instanţă
Raportul Comisiei Europene (CE) privind MCV notează că DNA şi-a menţinut "rezultatele convingătoare" în ceea ce priveste anchetarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, însă remarcă faptul că în cazurile importante nu există evoluţii semnificative în instanţă.
Raport CE: Rezultate în anchetarea corupţiei la nivel înalt, dar lipsesc evoluţiile în instanţă
"În ultimele şase luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a menţinut rezultatele convingătoare în ceea ce priveşte anchetarea cazurilor de corupţie la nivel înalt. În această perioadă, s-a putut observa o creştere a numărului condamnărilor nedefinitive şi a pedepselor disuasive şi a fost lansată o analiză de impact independentă a ultimelor două strategii anticorupţie. Cu toate acestea, în privinţa cazurilor importante de corupţie la nivel înalt, nu s-au înregistrat evoluţii importante în instanţă de la ultima evaluare a Comisiei", se arată în documentul făcut public vineri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Comisia Europeană notează, în raport, că în primele trei trimestre ale anului 2010 a crescut numărul hotărârilor de condamnare, inclusiv a pedepselor cu închisoarea.
"Acest lucru poate indica o tendinţă de a se pronunţa sentinţe mai disuasive, în cazul în care această tendinţă se confirmă pe o perioadă mai mare", arată raportul CE.
Raportul consemnează faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a implicat mai activ în promovarea unificării jurisprudenţei în domeniul corupţiei la nivel înalt, monitorizând cazurile din acest domeniu.
"Cu toate acestea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a dat până în prezent curs unei iniţiative a unor judecători de la Curtea de Apel din Bucureşti, care au publicat orientări detaliate privind stabilirea sentinţelor, inclusiv pentru cauzele de corupţie", observă reprezentanţii CE.
Comisia aminteşte că trebuie realizată o analiză cuprinzătoare a întârzierilor specifice a cauzelor de înaltă corupţie, aşa cum recomandase.
"O serie de instituţii, inclusiv Înalta Curte, Inspecţia Judiciară, DNA-ul şi Ministerul Justiţiei, au reflectat, în grade diferite, asupra acestei chestiuni. Aceste iniţiative oferă o bază utilă de reflecţie privind viitoarele soluţii", se precizează în raport.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO