Raport: Democraţia în declin la nivel mondial. Trump, Orban şi Erdogan sunt găsiţi vinovaţi / Situaţia în România

  • 85 din cele 173 de ţări investigate au înregistrat o scădere în cel puţin un indicator cheie al performanţei democratice.
  • Conducerea dură a unor lideri a contribuit la declinul observat în ultimii ani.
Urmărește
1029 afișări
Imaginea articolului  Raport: Democraţia în declin la nivel mondial. Trump, Orban şi Erdogan sunt găsiţi vinovaţi / Situaţia în România

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Aproape jumătate dintre ţările din întreaga lume înregistrează un declin al democraţiei, potrivit unui raport publicat joi.

Conducerea dură a liderilor actuali şi foşti, inclusiv Viktor Orbán în Ungaria, Donald Trump în SUA şi Recep Tayyip Erdoğan în Turcia, a contribuit la declinul observat în ultimii ani, arată Raportul Stării Globale a Democraţiei 2023 realizat de Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA).

Datele raportului arată că ultimii şase ani au marcat cea mai lungă perioadă consecutivă de deteriorare a democraţiei din 1975.

Raportul IDEA se bazează pe analiza a 173 de ţări şi ia în considerare 17 metrici care variază de la libertăţile civile la independenţa judiciară, la alegeri credibile şi la statul de drept, utilizând cele mai recente cifre din 2022. Din cele 173 de state examinate, 85 au înregistrat scăderi ale performanţei democratice în ultimii ani.

Deşi Europa "rămâne cea mai performantă regiune din lume", dominând primele 20 de poziţii în ceea ce priveşte drepturile, mai multe democraţii stabilite se deteriorează, iar raportul menţionează provocări precum criza costului de trai, schimbările climatice şi invazia Rusiei în Ucraina ca factori contribuitori.

Ţările UE Ungaria şi Polonia sunt în continuare "cele mai notabile exemple care ilustrează capacitatea limitată a blocului de a exercita o influenţă mai directă asupra traiectoriei (non-)democratice a statelor membre", subliniază raportul.

Situaţia în România

Spre deosebire de performanţa recentă a Ungariei şi Poloniei, alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Bulgaria, Republica Cehă, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, România şi Slovacia, devin centrul creşterii democraţiei în Europa datorită îmbunătăţirilor notabile din ultimii cinci ani.

Categoriile de performanţă democratică de care au ţinut cont experţii cuprinde reprezentarea, drepturile, statul de drept şi participarea.

Astfel, în Raportul Stării Globale a Democraţiei 2023 referitor la clasamentul drepturilor, ţara noastră ocupă locul 51, decăzând din top 50, unde se situa între anii 2021 şi 2022.

Absenţa corupţiei reprezintă factorul comun pentru cel mai mare număr de ţări în care progresul este încă resimţit - Armenia, Lituania, Moldova şi România.

Referitor la indictorul de participare, România se află pe locul 115, în timp ce în anul 2021 ocupa poziţia 95. Comparativ cu 2021, când deţinea locul 42, ţara noastră a urcat 3 locuri în clasamentul realizat de IDEA la capitolul reprezentare, fiind pe locul 39 în anul 2022.

Când vine vorba de statul de drept, România se clasează pe locul 51 anul trecut, urcând o poziţie faţă de 2021.

În ceea ce priveşte drepturile, în 2021, ţara noastră ocupa locul 42, de unde a ajuns pe poziţia 51 în 2022. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici