- Home
- Politic
- (02.11.2023, 13:16)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport: Democraţia în declin la nivel mondial. Trump, Orban şi Erdogan sunt găsiţi vinovaţi / Situaţia în România
- 85 din cele 173 de ţări investigate au înregistrat o scădere în cel puţin un indicator cheie al performanţei democratice.
- Conducerea dură a unor lideri a contribuit la declinul observat în ultimii ani.
Urmărește
1029 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Aproape jumătate dintre ţările din întreaga lume înregistrează un declin al democraţiei, potrivit unui raport publicat joi.
Conducerea dură a liderilor actuali şi foşti, inclusiv Viktor Orbán în Ungaria, Donald Trump în SUA şi Recep Tayyip Erdoğan în Turcia, a contribuit la declinul observat în ultimii ani, arată Raportul Stării Globale a Democraţiei 2023 realizat de Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Datele raportului arată că ultimii şase ani au marcat cea mai lungă perioadă consecutivă de deteriorare a democraţiei din 1975.
Raportul IDEA se bazează pe analiza a 173 de ţări şi ia în considerare 17 metrici care variază de la libertăţile civile la independenţa judiciară, la alegeri credibile şi la statul de drept, utilizând cele mai recente cifre din 2022. Din cele 173 de state examinate, 85 au înregistrat scăderi ale performanţei democratice în ultimii ani.
Deşi Europa "rămâne cea mai performantă regiune din lume", dominând primele 20 de poziţii în ceea ce priveşte drepturile, mai multe democraţii stabilite se deteriorează, iar raportul menţionează provocări precum criza costului de trai, schimbările climatice şi invazia Rusiei în Ucraina ca factori contribuitori.
Ţările UE Ungaria şi Polonia sunt în continuare "cele mai notabile exemple care ilustrează capacitatea limitată a blocului de a exercita o influenţă mai directă asupra traiectoriei (non-)democratice a statelor membre", subliniază raportul.
Situaţia în România
Spre deosebire de performanţa recentă a Ungariei şi Poloniei, alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Bulgaria, Republica Cehă, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, România şi Slovacia, devin centrul creşterii democraţiei în Europa datorită îmbunătăţirilor notabile din ultimii cinci ani.
Categoriile de performanţă democratică de care au ţinut cont experţii cuprinde reprezentarea, drepturile, statul de drept şi participarea.
Astfel, în Raportul Stării Globale a Democraţiei 2023 referitor la clasamentul drepturilor, ţara noastră ocupă locul 51, decăzând din top 50, unde se situa între anii 2021 şi 2022.
Absenţa corupţiei reprezintă factorul comun pentru cel mai mare număr de ţări în care progresul este încă resimţit - Armenia, Lituania, Moldova şi România.
Referitor la indictorul de participare, România se află pe locul 115, în timp ce în anul 2021 ocupa poziţia 95. Comparativ cu 2021, când deţinea locul 42, ţara noastră a urcat 3 locuri în clasamentul realizat de IDEA la capitolul reprezentare, fiind pe locul 39 în anul 2022.
Când vine vorba de statul de drept, România se clasează pe locul 51 anul trecut, urcând o poziţie faţă de 2021.
În ceea ce priveşte drepturile, în 2021, ţara noastră ocupa locul 42, de unde a ajuns pe poziţia 51 în 2022.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Bursă. În două zile, OMV Petrom a pierdut un miliard de lei din capitalizare după rezultatele la T3
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20