Prima pagină » Politic » Raport MCV: Rezultatele DNA sunt în continuare convingătoare şi a crescut numărul condamnărilor

Raport MCV: Rezultatele DNA sunt în continuare convingătoare şi a crescut numărul condamnărilor

Rezultatele DNA privind investigarea şi urmărirea penală a cazurilor de corupţie la nivel înalt sunt în continuare convingătoare şi s-a putut constata o creştere a numărului de condamnări, notează raportul CE privind MCV, adăugând că rezultatele la nivelul instanţelor au o "imagine mixtă".
Raport MCV: Rezultatele DNA sunt în continuare convingătoare şi a crescut numărul condamnărilor

„Rezultatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind investigarea şi urmărirea penală a cazurilor de corupţie la nivel înalt, inclusiv a cazurilor în care sunt implicaţi foşti sau actuali membri ai Parlamentului sau ai Guvernului, sunt în continuare convingătoare şi s-a putut constata o creştere a numărului de condamnări”, notează Comisia Europeană.

În acest sens, raportul menţionează într-o notă de subsol că în total, începând din luna iulie 2010, DNA a deschis 269 de noi cazuri şi a dispus trimiterea în judecată a 611 învinuiţi implicaţi în 159 de dosare. Statisticile DNA arată că, în ultimii 5 ani, peste 90% din dosarele trimise în instanţă au dus la condamnări şi că 90% din toate anchetele durează maximum un an şi jumătate.

„Cu toate acestea, rezultatele înregistrate la nivelul instanţelor prezintă, în continuare, o imagine mixtă”, adaugă raportul.

Comisia menţionează că, „deşi majoritatea cazurilor de corupţie la nivel înalt se soluţionează în termen de trei ani, un număr semnificativ de cazuri importante în care sunt implicaţi demnitari sunt pe rol de peste trei ani”, iar „în câteva dintre aceste cazuri s-a împlinit deja termenul de prescripţie, total sau parţial, iar alte câteva se apropie de acest termen”.

„De la ultima evaluare anuală a Comisiei, România a identificat cauze tipice ale amânării judecării cazurilor de corupţie la nivel înalt şi a creat un grup de lucru comun în vederea găsirii unor soluţii în acest sens. Unele bariere procedurale importante au fost îndepărtate din luna iulie a anului trecut”, notează raportul, precizând că printre acestea se numără amendamentele din Legea 177/2010 de modificare a Legii privind Curtea Constituţională, prin care se elimină suspendarea judecării cauzelor în aşteptarea unei hotărâri în ceea ce priveşte invocarea excepţiilor de neconstituţionalitate, şi dispoziţiile Legii 202/2010 (Legea micii reforme în justiţie).