Raport negativ în comisie, la Senat, pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin

Comisia pentru administraţie din Senat a dat, luni, raport de respingere pentru propunerea legislativă care viza alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

6 afișări

"Comisia a luat decizia, cu majoritate de voturi, de a aproba un raport de respingere pe proiectul de lege care viza alegerea primarilor din primul tur, ceea ce, din punctul meu de vedere, este o greşeală, dar eu respect majoritatea decidentă. Vom încerca în plenul Senatului să trecem acest proiect al colegilor şi de la PSD, PNL, PC şi PDL", a declarat preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, Marius Necula (PDL).

El a susţinut că trebuia o uniformizare a modului în care se efectuează alegerile locale.

"Preşedinţii Consiliilor Judeţene îi alegem dintr-un tur, iar pe primari din două tururi. Este vorba şi de o economie care s-ar face folosindu-se doar alegerile într-un singur tur", a menţionat Necula.

Întrebat de ce decizia a fost luată, deşi la şedinţă au participat doar cinci senatori, iar cvorumul necesar este de şase senatori, preşedintele comisiei a precizat că doi membri au transmis anterior poziţia cu privire la această propunere legislativă.

"Domnul senator Gunthner mi-a comunicat, e pe drum, mi-a spus care e poziţia domniei sale. Noi avem şi altă metodă de comunicare, este vorba de transmiterea tuturor informaţiilor pe net. (...) Din cauza întârzierii avionului nu a ajuns la timp la comisie. Suntem legali, spre deosebire de Comisia juridică", a arătat Marius Necula.

Raportul de respingere a fost adoptat cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă".

În expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PDL şi PSD se invocă actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat şi bugetele locale, motiv pentru care se propune un tratament egal, respectiv ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a preşedinţilor de consilii judeţene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici