- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul CC în cazul sesizării privind Ordonanţa CSAT ar fi favorabil PNL
Raportul magistraţilor Curţii Constituţionale privind Ordonanţa CSAT ar fi favorabil PNL, astfel că sesizarea liberalilor împotriva OUG ar putea fi admisă în data de 17 iunie, când este stabilit termenul pentru dezbaterea neconstituţionalităţii deciziei Executivului, susţin surse din partid.
Raportul CC în cazul sesizării privind Ordonanţa CSAT ar fi favorabil PNL
Liberalii susţin în sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea OUG 224 prin care preşedintele Senatului Mircea Geoană a devenit vicepreşedinte al CSAT că această funcţie este incompatibilă cu mandatul de senator sau deputat.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, duminică, în ziua alegerilor pentru Parlamentul European, că se retrage din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Deputatul PNL George Scutaru a declarat că liderul PSD Mircea Geoană încearcă să transforme vizita lui preşedintelui în Irak într-o cale onorabilă de retragere din CSAT, pentru a evita o situaţie penibilă în cazul în care OUG privind CSAT ar fi declarată neconstituţională de CC.
"Retragerea lui Mircea Geoană din CSAT este un un gest determinat de demersul PNL de contestare la Curtea Constituţională a creării postului de vicepreşedinte în CSAT pentru preşedintele al Senatului", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL George Scutaru.
În opinia lui George Scutaru, Mircea Geoană încearcă "să evite o situaţie ruşinoasă" pentru el, când la 17 iunie Curtea Constituţională ar putea să arate că este neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 224 prin care preşedintele Senatului a devenit vicepreşedinte al CSAT.
Admiterea excepţiei de neconstituţionalitate ar conduce la păstrarea acelor instituţii membre CSAT înainte de adoptarea OUG 224, însă respingerea acesteia presupune ca preşedintele Senatului să rămână în Consiliu.
"Preşedintele Senatului şi primul-ministru al Guvernului României îndeplinesc funcţiile de vicepreşedinţi ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", prevede OUG 224/2008.
Articolul 8 al Legii 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT - lege modificată de OUG 224 - prevede că, în situaţia în care un membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu poate participa la şedinta, el poate fi reprezentat, fără drept de vot, de înlocuitorul său legal.
În sesizarea către Curtea Constituţională, PNL afirmă că extinderea componenţei CSAT - autoritate aparţinând puterii executive - prin includerea preşedintelui Senatului, alături de reprezentanţii ai instituţiilor şi structurilor din sfera puterii Executive responsabile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat
În 12 mai, PNL a reclamat Curţii Constituţionale Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 224/2008, pentru modificarea art.5 alin.(2) din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, în 4 mai 2009 şi de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră de reflecţie, în 24 februarie 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO