Raportul CE, comentat de politicieni

Reprezentanţii partidelor româneşti au comentat, luni, pe marginea Raportului CE pe tema situaţiei justiţiei în România.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Raportul CE, comentat de politicieni

Raportul CE, comentat de politicieni

Delegaţia PSD din PE apreciază, referitor la raportul CE adoptat luni, că întârzierile înregistrate în domeniul justiţiei sunt ajutate de acţiunile şefului statului, Traian Băsescu, "ale cărui singure preocupări sunt de imagine şi de şicanare a adversarilor politici, indiferent de consecinţe".

Delegaţia europarlamentară PSD salută faptul că raportul CE pe tema justiţiei nu face referire la clauza de salvgardare, avertizând că riscul activării acesteia nu a trecut, motivul esenţial al nemenţionării sancţiunilor fiind caracterul interimar ar raportului.

Delegaţia PSD din PE precizează de asemenea că, "din punct de vedere instituţional, guvernul român rămâne responsabil pentru progresul insuficient în materie de justiţie, care menţine ţara într-o poziţie precară la nivel european".

Liderul PSD Mircea Geoană a arătat că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu sunt direct responsabili pentru  criticile din Raportul Comisiei Europene, el apreciind că, prin războiului pentru controlul justiţiei, cei doi au adus prejudicii severe României. El a arătat că Raportul Comisiei Europene constată că în combaterea corupţiei la nivel înalt nu sunt rezultate convingătoare, ceea ce, în opinia sa, este adevărat.

Vicepreşedintele PC Sergiu Andon a declarat că raportul Comisiei Europene pe tema situaţiei justiţiei din România nu este surprinzător, deoarece reforma în domeniu nu a început în România, însă a apreciat că documentul seamănă cu "un rezumat al presei româneşti din această perioadă".

Andon, preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a pecizat pentru MEDIAFAX că România nu se putea aştepta ca raportul să fie un "premiu cu cununiţă", având în vedere că reforma în justiţie nu a început încă. El a arătat, însă, că argumentaţia raportului este "preponderent politică şi unilaterală, în sensul că seamănă foarte mult cu un rezumat al presei din România din această perioadă".

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat, că este firesc să fim criticaţi în condiţiile în care în România există o permanentă luptă politică în jurul Justiţiei.

Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a declarat că raportul CE pe tema justiţiei marchează un mare adevăr pe care PRM l-a promovat tot timpul, respectiv că lupta împotriva marii corupţii în România a fost "o simplă operetă". Deputatul PRM a afirmat că motivul acestei situaţii este ineficienţa aşa-ziselor organe specializate DNA şi DIICOT, "care nu au făcut decât să urmeze comandamente politice de şantaj şi intimidare, în loc să desfăşoare anchete penale eficiente".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici