- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.09.2015, 11:20)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul de activitate al TVR a fost RESPINS. Conducerea televiziunii publice este demisă. Irina Radu a fost votată şef interimar al TVR de plenul Parlamentului
Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins, miercuri, cu 115 pentru şi 220 de voturi împotrivă, iar potrivit legii, Consiliul de Administraţie şi preşedintele director general al TVR Stelian Tănase se consideră demişi. Plenul Parlamentului a votat, miercuri, numirea Irinei Radu ca preşedinte interimar al TVR, cu 231 voturi "pentru" şi doar 3 voturi "împotrivă", în condiţiile în care PNL nu a participat la vot.
Urmărește
3423 afișări
Raportul de activitate al TVR a fost RESPINS. Conducerea televiziunii publice este demisă. Irina Radu a fost votată şef interimar al TVR de plenul Parlamentului (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)
UPDATE Irina Radu a fost votată şef interimar al TVR de plenul Parlamentului
Plenul Parlamentului a votat, miercuri, numirea Irinei Radu ca preşedinte interimar al TVR, cu 231 voturi "pentru" şi doar 3 voturi "împotrivă", în condiţiile în care PNL nu a participat la vot.
Irina Radu a spus că a avut emoţii şi că este conştientă de riscul pe care şi l-a asumat prin preluarea conducerii TVR, dar a considerat că are o datorie faţă de colegi şi faţă de cei care i-au cerut sprijinul.
Ea a mai spus că este prematur să spună ce planuri are din noua poziţie de şef al TVR, dar atenţia sa se va îndrepta spre modificarea legii, prioritatea acum fiind însă plata salariilor şi audienţa.
"Trebuie să ne asigurăm că toţi colegii îşi vor lua salariile", a spus Irina Radu, după votul din Parlament, adăugând că nu este satisfăcută de emisiunile TVR din acest moment şi că s-au dat şi lucruri incorete de-a lungul timplului, din punct de vedere jurnalistic.
"Trebuie să fim ceea ce aşteaptă lumea de la noi", a spus Radu, precizând că se referă la telespectatori şi mai puţin la politicieni.
UPDATE - Irina Radu a fost validată de Comisiile de cultură, pentru şefia TVR
Irina Radu, director de programe al SRTV, a fost validată de Comisiile de cultură ale Parlamentului pentru şefia interimară a TVR cu 21 voturi "pentru", 6 abţineri şi un vot "împotrivă", votul fiind secret.
Irina Radu, director de programe al SRTV, a fost audiată la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a prelua interimatul la şefia Televiziunii Publice.
În cadrul audierilor, atât reprezentanţii PSD, cât şi cei ai PNL au arătat că numirea Irinei Radu la şefia interimară a TVR ar fi o "soluţie bună".
UPDATE 11:34 Irina Radu, audiată la Comisiile de cultură pentru şefia TVR
Irina Radu, director de programe al SRTV, este audiată la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a prelua interimatul la şefia Televiziunii Publice.
UPDATE 11:20 - Dragnea: Propunerea pentru interimatul Televiziunii publice va fi un om respectat din TVR
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că propunerea coaliţiei pentru şefia interimară a Televiziunii publice va fi "un om respectat din TVR", care nu are niciun fel de apartenenţă politică.
"Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru această perioadă de interimat nu va fi o propunere politică, va fi o propunere serioasă, un om respectat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenţă politică şi care pe această perioadă de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultură, cu Guvernul", a spus Dragnea.
Şeful PSD a precizat că, în perioada de interimat, preşedintele director general al TVR va lucra cu Guvernul şi cu Parlamentul pentru a veni cu un pachet legislativ de relansare a Televiziunii publice.
UPDATE 11:03 - Stelian Tănase: Situaţia TVR e gravă, nu mai e la îndemâna managerilor. Trebuie sprijin de la Guvern
Preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, în Parlament, că situaţia TVR este atât de "gravă" încât doar un şir de măsuri guvernamentale pot salva instituţia, susţinând că datoriile TVR s-au strâns în lipsa sprijinului de la Guvern şi de la Parlament.
Stelian Tănase a luat cuvântul în plen în timpul dezbaterii rapoartelor de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2013 şi 2014,
"Situaţia televiziunii nu mai este la îndemâna managerilor televiziunii. Situaţia este atât de gravă, lucru pe care în mai multe rapoarte către Guvern şi Parlament am făcut vorbire, încât nu se poate rezolva printr-un şir măsuri, nu există o singură măsură care să salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern să şi le asume", a explicat Stelian Tănase.
Preşedintele director general al TVR a spus că de-a lungul timpului au fost luate măsuri care au afectat situaţia financiară a televiziunii, precum limitarea segmentului plătitorilor de taxă TV pentru persoane juridice şi schimbări în legislaţia publicităţii. În aceste condiţiile, datoriile au crescut. Mai mult, Stelian Tănase susţine că în 2013 Guvernul a promis televiziunii că va lua măsura indexării taxei TV, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În baza acelei promisiuni, însă, TVR a contractat un credit care a ajuns să afecteze apoi şi mai mult situaţia gravă a datoriilor ce nu puteau fi plătite.
"Am venit la Televiziunea română moştenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. Mi s-a promis atunci un sprijin, existând o majoritate de 70% (în Parlament - n.r.). Dacă ne uităm la spiritul raportului rezultă că nu ne-am preocupat şi datoriile au crescut. Au crescut în lipsa unui cadru legislativ şi a unor hotărâri absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuie să le ia. Din păcate, nu le-a luat", a spus Stelian Tănase.
Acesta a precizat că a venit în mai multe rânduri cu propuneri cu privire la măsuri pe care Guvernul să le aprobe, precum indexarea taxei, amnistia fiscală, ştergerea datoriile, schimbarea regimului publicităţii la TVR, reeşalonarea datoriilor. "Nu am reuşit să obţinem niciuna din aceste măsuri", a spus Tănase.
Deputaţii şi senatorii s-au reunit miercuri în plenul celor două Camere pentru a discuta Raportul de activitate al TVR şi pentru citirea moţiunii de cenzură a PNL împotriva Cabinetului Ponta.
Plenul reunit al Parlamentului urmează să dezbată şi să voteze raportul de activitate al TVR pe anul 2014, care a fost respins de Comisiile pentru cultură, conducerea TVR putând fi astfel demisă odată cu acest vot.
În cazul în care conducerea TVR - Consiliul de Administraţie, inclusiv preşedintele-director general Stelian Tănase - va fi demisă, Comitetul liderilor din Parlament va trebui să propună un nou CA, care să fie supus votului senatorilor şi deputaţilor.
De asemenea, reprezentantul grupului parlamentar al PNL va citi moţiunea de cenzură "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta", urmând ca dezbaterea şi votul efectiv asupra moţiunii să aibă loc marţi, 29 septembrie.
Citeşte şi: ANALIZĂ: TVR, din nou la mâna Parlamentului, cu datorii imense şi cu un continuu scandal politic
Moţiunea este semnată de 180 de parlamentari ai Opoziţiei.
PNL afirmă în textul moţiunii că "un premier trimis în judecată compromite o naţiune întreagă”, afirmând că "în orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile".
”Îşi permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetăţeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupţia şi impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulţi concetăţeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie îşi exprimă nemulţumirea faţă de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidenţiale. Partidul Naţional Liberal a decis să depună, de îndată, această moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situaţia actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile”, se arată în textul moţiunii de cenzură.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53