- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul de progres al României privind combaterea spălării banilor a fost adoptat
Primul raport de progres al României în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului a fost adoptat de Comitetul de experţi Moneyval al Consiliului Europei, reunit la Strasbourg în perioada 21-24 septembrie, informează MAE, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Raportul de progres al României privind combaterea spălării banilor a fost adoptat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul a fost adoptat în unanimitate în cadrul celei de-a 30-a sesiuni plenare a Comitetului. Lichtenstein, desemnată ţară raportoare pentru România, a propus adoptarea raportului de progrese şi a apreciat că "România a făcut un progres semnificativ şi de succes în implementarea recomandărilor Grupului de Acţiune Financiară Internaţională privind spălarea banilor - FATF-GAFI" în acest domeniu.
Raportul de progres al României cuprinde măsurile recent adoptate de instituţiile naţionale competente pentru a da curs recomandărilor făcute în cadrul raportului de ţară adoptat in iulie 2008. În acest sens, delegaţia României a prezentat modificările substanţiale ale cadrului juridic şi instituţional în acest domeniu întreprinse în intervalul 2008 - 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Astfel, s-au subliniat progresele legislative şi instituţionale înregistrate de România în intervalul de referinţă, printre care transpunerea completă a mai multor directive.
De asemenea, au fost prezentate îmbunătăţirile aduse cadrului normativ intern prin ordonanţa de urgenţă 202 din 2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, din perspectiva modului în care transpune Recomandarea Specială numărul III a Grupului Internaţional de Acţiune Financiară (FATF) privind blocarea fondurilor pentru prevenirea finanţării terorismului, precizează Ministerul de Externe.
MAE reaminteşte că Ordonanţa 202 din 2008 a fost adoptată ca iniţiativă legislativă a Ministerului Afacerilor Externe şi a fost aprobată prin legea 217 din 2009.
Delegaţia română care a participat la susţinerea raportului de progres al României a fost compusă din reprezentanţi ai principalelor instituţii implicate, respectiv Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care a asigurat şi conducerea delegaţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Banca Naţională a României, Ministerul Finanţelor Publice, Serviciul Român de Informaţii, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
România este din anul 1999 stat membru al Comitetului de experţi Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care monitorizează şi evaluează măsurile adoptate de statele membre în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, conform celor 40 de recomandări şi 9 recomandări speciale elaborate de Grupul de Acţiune Financiară privind Spălarea Banilor (FATF/GAFI).
Conform regulilor de procedură ale Comitetului Moneyval, fiecare ţară este supusă unei runde de evaluare, care se finalizează cu adoptarea unui raport de evaluare.
Ulterior, statele prezintă rapoarte de progres la un an după adoptarea raportului de evaluare mutuală, care se discută în Plenara Moneyval.
În urma rapoartelor de progres, procedura continuă cu actualizări de rutină periodice, prezentarea unui raport de progres mai cuprinzător sau cu prezentarea unui raport de conformitate, după cum, în urma discutării raportului de progres, Plenara Moneyval apreciază drept suficiente informaţiile furnizate de statul evaluat şi progresele raportate, consideră că este nevoie de informaţii suplimentare sau, respectiv, consideră insuficient progresul realizat în remedierea deficienţelor evidenţiate în raportul anterior de evaluare.
România a susţinut, la 22 septembrie, primul raport de progres, care se discută la un an după adoptarea raportului de evaluare reciprocă în cadrul celei de-a treia runde de evaluare (iulie 2008). Acest din urmă raport evidenţia că, la nivelul anului 2007, România pusese în aplicare majoritatea celor 40 + 9 Recomandări FATF.
Contribuţia Ministerului Afacerilor Externe la raportul de progres al României priveşte, în special, implementarea recomandării speciale III privind obligaţia de blocare a fondurilor şi a resurselor economice pentru prevenirea finanţării terorismului.
În acest domeniu, Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de instituţie coordonatoare la nivel naţional a implementării sancţiunilor internaţionale, a gestionat elaborarea OUG 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale care stabileşte mecanismul instituţional şi procedural pentru blocarea fondurilor şi a resurselor economice, în conformitate cu această recomandare, precum şi cu standardele şi bunele practici dezvoltate la nivel comunitar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.