România raportează un progres susţinut în ceea ce priveşte unificarea jurisprudenţei, parte ca rezultat al reuniunilor realizate în toate judeţele din ţară.
Totodată, documentul arată că procedura pentru apeluri, utilizată la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), rămâne greoaie, însă există practici pentru ameliorarea acestei proceduri, care ar putea fi îmbunătăţite în viitor.
ICCJ este lăudată pentru publicarea hotărârilor date, dar şi pentru postarea, trimestrial, a cazuisticii înregistrate, în timp ce CE notează că Jurindex nu a mai fost actualizat din vara anului 2009.
Totodată, raportul interimar al CE arată că de la mijlocul anului 2009 situaţia privind deficitul de personal din sistemul judiciar nu s-a ameliorat, iar protestele din septembrie anul trecut au agravat întârzierile privind rezolvarea multor cazuri, iar numărul de dosare aflate în lucru a crescut.
Documentul mai consemnează faptul că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat un studiu privind volumul optim de lucru pentru judecători şi că a întreprins măsuri preliminare pentru a realiza transferul unor sarcini către personalul auxiliar, cele două măsuri urmând să crească eficienţa procedurilor şi managementul din cadrul instanţelor.
De asemenea, raportul citat vorbeşte de îmbunătăţiri ale procedurii de recrutare a inspectorilor judiciari, în sensul de a se asigura o acoperire geografică mai bună. Procesul de reglementare a inspecţiilor judiciare continuă, CSM angajându-se să publice toate hotărârile disciplinare odată ce au fost emise, începând cu 2010.