- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.11.2017, 14:32)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul MCV, subiect de discuţie al ministrului Justiţie cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos
Ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, şi ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubačić au avut o întâlnire, la finalul acestei săptămâni, în cadrul căreia au discutat şi despre recentul Raport privind progresele înregistrate de România în MCV.
Urmărește
288 afișări
Raportul MCV, subiect de discuţie al ministrului Justiţie cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos
„În data de 16 noiembrie 2017 a avut loc, la sediul Ministerului Justiţiei, întrevederea domnului prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justiţiei, şi a doamnei conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, cu E.S. doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasador al Regatului Ţărilor de Jos în România, şi domnul Arthur den Hartog, şef adjunct al misiunii. În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la recentul Raport al Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi la reforma sistemului judiciar în România”, anunţă Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat remis sâmbătă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Conform sursei citate, în cadrul discuţiilor, ministrul Justiţiei a subliniat progresele realizate şi consemnate în Raport şi a exprimat încrederea în realizarea obiectivului ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare înainte de preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, la începutul anului 2019.
„(Ministrul - n.red.) a reafirmat că pentru realizarea acestui obiectiv este necesară o cooperare constituţională loială, dezbateri reale şi fundamentate, precum şi intensificarea dialogului instituţional. Totodată, a exprimat convingerea că Mecanismul Comisiei Europene poate fi înlocuit prin mecanisme şi structuri interne, proprii, de monitorizare, precum Strategia Naţională Anticorupţie şi Consiliul de Management Strategic. A reafirmat angajamentul pentru continuarea reformei sistemului judiciar din România în acord cu recomandările Comisiei Europene”, se arată în comunicatul de presă.
Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru realizarea acestor obiective.
Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a "realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În acelaşi timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", se arată în raport.
Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, "deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV".
Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe