Rareş Niculescu: Tokes a dezinformat PE cu privire la incidentul din 15 martie din Cluj

Europarlamentarul PDL Rareş Niculescu a anunţat, vineri, că adresat celor 785 de membri ai Parlamentului European o scrisoare deschisă, ca reacţie la un demers similar al episcopului Laszlo Tokes, care a prezentat "într-o lumină falsă" un incident petrecut la Cluj-Napoca în 15 martie.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Rareş Niculescu: Tokes a dezinformat PE cu privire la incidentul din 15 martie din Cluj

Rareş Niculescu: Tokes a dezinformat PE cu privire la incidentul din 15 martie din Cluj (Imagine: Mediafax Foto)

Într-o scrisoare transmisă, vineri, deputatul PDL îşi exprimă dezamăgirea faţă de demersul lui Tokes, susţinând că acesta i-a dezinformat pe parlamentarii europeni prin prezentarea unei versiuni "unice şi neadevărate" a unui incident care a avut loc în Cluj-Napoca.

"Domnul Tokes pretinde că, cu această ocazie, un student maghiar a fost bătut de participanţii la o «demonstraţie anti-maghiară». Sunt nevoit să protestez faţă de această afirmaţie. În realitate, după cum a dovedit şi investigaţia derulată de Poliţie, studentul despre care scrie Tokes a fost atacat de doi indivizi care nu aveau nici o legătură cu «demonstraţia anti-maghiară» invocată, într-un loc complet diferit al oraşului”, a arătat Niculescu.

Potrivit acestuia, cei doi indivizi, tineri suporteri violenţi ai unei echipe locale de fotbal, au fost identificaţi şi vor suporta consecinţe judiciare.

"Acest incident este regretabil, iar cei doi agresori merită o pedeapsă severă. Totuşi, este profund imoral să se sugereze că acest act de huliganism ar fi avut de-a face cu o «demonstraţie anti-maghiară». Făcând acest lucru, Tokes dovedeşte un fapt pe care îl cunoaştem cu toţii - că agenda politică a domniei sale are un singur punct, cel de a câştiga susţinere electorală prin otrăvirea relaţiilor dintre românii şi maghiarii din România", a susţinut eurodeputatul PDL.

Rareş Niculescu l-a acuzat pe Tokes că întreaga carieră politică a acestuia se bazează pe această strategie.

"Tokes nu are intenţia de a înţelege că în România nu există conflicte interetnice, mai ales în Cluj-Napoca, oraş binecunoscut pentru universitatea sa multiculturală, care oferă oportunităţi egale pentru studiu în limba maternă pentru studenţi de origine română, maghiară şi germană", a mai spus Rareş Niculescu.

El a subliniat faptul că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, "nu avea nicio bază legală pentru a refuza autorizarea manifestaţiei respective; într-o societate democratică, oricine are dreptul de a vorbi, chiar şi cei cu care nu suntem de acord".

Episcopul reformat Laszlo Tokes l-a sesizat, în cadrul unei întrevederi desfăşurate miercuri, pe preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Pottering, cu privire la "reprimarea şi umilirea continuă a minorităţii maghiare din Transilvania".

Tokes a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că i-a înmânat preşedintelui PE "un pachet de documente" în sprijinul afirmaţiei sale.

Este vorba de mai multe decupaje din ziare de limbă maghiară care apar în România, potrivit cărora în 15 martie, de Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni, dar şi de Paştele catolic şi reformat, mai mulţi etnici maghiari ar fi fost agresaţi de autorităţile române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici