Rezoluţia aprobată de Adunarea Generală a ONU conform căreia Rusia este responsabilă pentru ostilităţile din Ucraina şi care prevede despăgubiri de către Moscova pentru prejudiciul cauzat este „nulă din punct de vedere juridic”, a afirmat Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, citat de agenţia Tass.
Administraţia Biden a impus o serie de noi sancţiuni împotriva armatei ruse şi a două reţele internaţionale care susţin doi oligarhi ruşi deja sancţionaţi. Noile sancţiuni ale Departamentului de Trezorerie şi Departamentului de Stat vizează „o reţea transnaţională care furnizează tehnologie în sprijinul complexului militar-industrial rus”. În total, sunt 14 persoane fizice, 28 de entităţi şi opt avioane.
Acum că Adunarea Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să plătească despăgubiri de război Ucrainei, este timpul ca Statele Unite să se angajeze să „despăgubească integral daunele aduse Coreei, Vietnamului, Irakului, Iugoslaviei şi multor alte victime ale americanilor. şi NATO”. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe Telegram. Altfel, potrivit lui Medvedev, ar fi „începutul agoniei ONU ca principală instituţie internaţională de reconciliere”.
„Sfârşitul va fi dureros pentru întreaga comunitate internaţională”, a continuat fostul preşedinte rus, care i-a acuzat şi pe „anglo-saxoni” că „încearcă să pună cap la cap o bază legală pentru furtul bunurilor ruseşti confiscate ilegal”.
„De la victoria pentru eliberarea Hersonului la victoria diplomatică de la New York, Adunarea Generală a ONU tocmai a dat undă verde creării unui mecanism de compensare pentru crimele ruse din Ucraina. Agresorul va plăti pentru ceea ce a făcut!”. Preşedintele ucrainean scrie mesajul pe Twitter.
Ocupanţii ruşi au distrus „practic” centrala electrică, care a furnizat energie întregului mal drept al regiunii Herson şi o mare parte din regiunea Mikolaiv. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de şeful Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, citat de Ukrainska Pravda. „Centrala electrică, care a furnizat energie pe întregul mal drept al regiunii Herson şi o mare parte a regiunii Mykolaiv, a fost practic distrusă. Nu mai există”, a adăugat el.
Adunarea Generală a ONU a adoptat cu 94 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 73 de abţineri o rezoluţie prin care cere Rusiei să fie responsabilă pentru încălcările sale ale dreptului internaţional în Ucraina. Textul cere celor 193 de ţări membre ale Naţiunilor Unite să creeze „un registru internaţional” pentru a documenta cererile de prejudiciu, pierdere sau vătămare a ucrainenilor cauzate de Rusia.
Până acum, UE şi statele sale membre au livrat Ucrainei „echipament militar pentru aproximativ 8 miliarde de euro”. Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Bruxelles. Este vorba despre „45% din efortul depus de SUA”, nu o contribuţie „neglijabilă”, conchide el.
Nu a fost stabilită o dată pentru conferinţa de presă obişnuită a preşedintelui rus Vladimir Putin. Anticipată de postul rusesc Rbc, ştirea a fost confirmată parţial de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Preşedintele – a spus Peskov, citat de Tass – nu a decis încă calendarul diferitelor evenimente. Probabil că discursul de stat al naţiunii este cel mai important. Odată stabilită data, va fi mai multă claritate pentru celelalte evenimente”. Peskov a adăugat că agenda lui Putin „este foarte dinamică, având în vedere viteza evenimentelor în desfăşurare”. Potrivit surselor Rbc, încă nu s-a decis dacă se ţine conferinţa de presă de la sfârşitul anului până în decembrie sau o amână pentru 2023. Decizia finală va depinde de situaţia războiului.
Mulţi dintre bărbaţii care pot fi înrolaţi în Rusia continuă să se ascundă de teamă să nu fie mobilizaţi pentru războiul din Ucraina, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin şi ministrul său apărării, Serghei Şoigu, au proclamat încheierea mobilizării. Printre zecile de mii de oameni care se ascund în Rusia, pe lângă cei 300.000 care au fugit peste graniţă, se numără şi un tânăr care a lucrat în sectorul IT în sudul Rusiei, care acum locuieşte într-un cort în pădure, după cum a descoperit Washingtonul Post. „Mi-a fost frică să nu fiu recrutat, dacă mergeam la un magazin şi veneau să mă ia acasă”, a explicat într-un interviu „Adam Kalinin”, pseudonimul pe care îl foloseşte pentru canalul său de Telegram. Alţii au închiriat case, case de ţară sau studiouri de înregistrare. Provin din medii diferite, dar împărtăşesc aceeaşi teamă: nu se simt în siguranţă când aud de maşina de război a lui Putin.
La Herson, ucrainenii au obţinut „o victorie semnificativă, nu pot decât să le aplaud curajul”. Joe Biden a răspuns astfel la o întrebare, în cadrul conferinţei de presă de la Bali avută după întâlnirea cu Xi Jinping. Biden a amintit că a fost „clar în a spune că Statele Unite îşi vor continua sprijinul militar pentru Ucraina” şi nimic nu se poate decide „despre Ucraina fără Ucraina”.
Şeful CIA, William Burns, s-a întâlnit astăzi la Ankara cu omologul său rus pentru a avertiza Moscova împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Consiliul Afaceri Externe al UE a aprobat misiunea de asistenţă militară a UE Eumam pentru a sprijini Ucraina în războiul de agresiune în curs din Rusia şi pentru a oferi instruire pentru până la 15.000 de personal al forţelor armate ucrainene. Acest lucru a fost anunţat de actuala preşedinţie cehă a Consiliului UE pe profilul său de Twitter.
Autorităţile militare ucrainene au retras acreditarea mai multor jurnalişti occidentali, pentru că aceştia intraseră fără permisiune în Hersonul eliberat. Statul major ucrainean nu a precizat cui i-a fost revocată acreditarea, dar potrivit portalului Detectit.media, sunt cel puţin şase jurnalişti şi echipe Sky şi Cnn. Revocarea ar fi avut loc şi pentru doi jurnalişti ucraineni ai canalului de internet Hromadske.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că trupele sale au preluat controlul deplin asupra satului Pavlovka din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) din Donbas. „La 14 noiembrie, în urma unor lupte încăpăţânate ale trupelor ruse, aşezarea Pavlovka din Republica Populară Doneţk a fost complet eliberată”, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Potrivit „guvernatorului” interimar al oraşului Doneţk, Denis Puşlin, succesul lui Pavlovka va permite forţelor armate ruse şi miliţiilor locale să se îndepărteze de Doneţk. Săptămâna trecută, comandantul forţelor speciale ale lui Akhmat, Apty Alaudinov, a explicat că după eliberare, Pavlovka va deveni o piatră de temelie pentru ofensiva ulterioară a trupelor moscovite în Donbas.
Ce spune oficialul NATO despre obiectivul principal al preşedintelui rus
Regiunea Cernihiv se află la nord de Kiev şi a fost una dintre zonele pe care Rusia le-a atacat în februarie dinspre Belarus, în încercarea sa eşuată de a cuceri capitala Ucrainei.
Peste 264 de obuze au fost lansate către aşezările din regiunea Sumy. Ruşii au vizat mai multe localităţi: Shalyhyne, Znob-Novhorodske, Khotin, Bilopillia, Yunakivka şi Krasnopillia.
Cel puţin patru case au fost avariate din cauza atacurilor ruseşti, precum şi trei tractoare şi linii electrice. Nu au fost raportate victime.
Bucuria ucrainenilor că au recuperat Hersonul a fost umbrită de o capcană lăsată de ruşi. Cel puţin patru persoane au fost rănite după ce o maşină încărcată cu explozibili s-a detonat. Printre răniţi, se numără şi un copil de 11 ani.
Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a raportat că ruşii au bombardat masiv un întreg cartier al oraşului. Potrivit informaţiilor preliminare, o instalaţie industrială a fost lovită. Nu există informaţii despre victime.