Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia trebuie să poarte „responsabilitatea sistemică pentru infracţiunea de deportare forţată a copiilor ucraineni”. Liderul ucrainean a spus acest lucru în mesajul său video obişnuit de seară, potrivit Ukrainska Pravda.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că preşedinţia Federaţiei Ruse la Consiliul de Securitate al ONU, care a început astăzi, demonstrează „eşecul complet al unor astfel de instituţii”, relatează UNIAN. „Astăzi, un stat terorist a început să prezideze Consiliul de Securitate al ONU. Ieri, armata rusă a ucis un alt copil ucrainean, un bebeluş de 5 luni, în timp ce continua să bombardeze în fiecare zi cu sute de cartuşe de artilerie”, a adăugat liderul Kievulu, în mesajul său video obişnuit de seară. Ministrul Kuleba declarase: „Preşedinţia rusă la Consiliul de Securitate al ONU este o palmă dată lumii”.
Mitropolitul Pavel din Kiev a fost plasat în arest la domiciliu timp de două luni de către Judecătoria Şevcenkovski din Kiev, a relatat RIA Novosti, adăugând că mitropolitului îi este interzis să comunice cu credincioşii. Potrivit serviciilor secrete ucrainene SBU, mitropolitul este suspectat de „incitarea la ură interreligioasă” şi „justificarea agresiunii Rusiei”.
Ambasadorul Rusiei la ONU Vassily Nebenzia, într-un interviu acordat lui Tass, a definit ideea de a priva Moscova de dreptul de a prezida Consiliul de Securitate (aşa cum a solicitat Kievul) „pur şi simplu absurdă”. Printre altele, diplomatul a subliniat că o excludere ar fi imposibilă fără modificări ale Cartei ONU.
Luptătorii lui Wagner au plantat steagul grupului lor deasupra unui zgârie-nori din apropierea centrului oraşului ucrainean Bahmut. Un videoclip postat pe un canal Telegram afiliat Wagner şi geolocalizat de CNN arată un steag negru, semnul distinctiv al companiei private de mercenari, condusă de Evgheni Prigojin, zburând deasupra clădirii din oraşul înzăpezit, la vest de râul care traversează Bahmut.
După Wagner, la modă este Puşkinistul. Rusia intenţionează să creeze o altă companie militară privată, iar anunţul a venit de la Evgheni Primakov, şeful agenţiei federale pentru Comunitatea Statelor Independente, ruşii din străinătate şi cooperarea internaţională, potrivit căruia mercenarii ar servi pentru a-şi proteja filialele din ţările „ostile”.
Potrivit lui Primakov, „prezenţa unor oameni bine înarmaţi, robusti şi motivaţi” va face „mai vizibilă” munca pe care o desfăşoară agenţia la nivel umanitar şi cultural. Directorul Rossotrudnichestvo, fondat în 2008 de preşedintele de atunci Dmitri Medvedev, a menţionat apoi cele două nume luate în considerare pentru companie: Puşkinisti, care înseamnă adepţii poetului rus Aleksandr Puşkin, sau Whiskers, din nou ca referinţă la Puşkin, deoarece poetul avea perciuni.
Dacă va fi înregistrată, va fi a doua companie militară privată după grupul Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul Kremlinului” datorită apropierii lui de Putin. Mercenarii lui Prigojin activează în Ucraina şi multe ţări africane.
„Inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra oraşului Avdivka”, scrie şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andri Iermak, pe Telegram, publicând imagini cu distrugerea produsă din oraşul din estul Ucrainei, unde, subliniază el, rachetele au lovit o clădire administrativă şi o infrastructură. Nu sunt raportate victime.
Ucraina a comandat 100 de vehicule blindate KTO Rosomak noi din Polonia. Anunţul vânzării a fost făcut de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, în timpul unei vizite la uzina Siemianowice Slaskie, din sudul Poloniei. Morawiecki a spus că a primit personal ordinul de la premierul Ucrainei.
Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, acuză Ucraina că are ambiţii nucleare şi face acest lucru pe baza unei petiţii online lansate la Kiev, care a strâns până acum mai puţin de 1.000 de semnături. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă din Phenian KCNA, potrivit căreia Kim a susţinut că acest tip de petiţie ar putea fi un complot al biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, acuzaţie pentru care nu a oferit nicio dovadă. După anunţul lui Vladimir Putin că Moscova va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, o petiţie publică a fost depusă joi pe site-ul web al biroului prezidenţial ucrainean, cerând Ucrainei fie să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, fie să deţină arme nucleare. Până în prezent, petiţia a strâns doar 611 semnături, mult mai puţine decât cele 25.000 necesare pentru ca Zelenski să răspundă. Acuzaţiile surorii liderului nord-coreean vin pe măsură ce zvonurile despre o posibilă întărire a relaţiilor dintre Phenian şi Moscova cresc, inclusiv pentru transportul de arme către Rusia.
Prima fază – faza de primăvară – de recrutare a început astăzi în Rusia, care va dura până pe 15 iulie şi care vizează bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, cărora li se cere să efectueze cel puţin un an de serviciu militar. Acest lucru a fost raportat de portalul Rbk, care citează un decret al preşedintelui Vladimir Putin. Potrivit lui Vladimir Ţimlianski, contraamiralul Statului Major General, aproximativ 147.000 din cei 700.000 de potenţiali recruţi au fost rechemaţi, niciunul dintre aceştia – a subliniat el – nu a fost chemat să lupte în Ucraina. Pentru prima dată, apelurile de la birourile districtuale militare vor fi acum trimise şi electronic, a spus sursă amintită.
Preşedintele ucrainean a semnat astăzi un nou decret prin care îl sancţionează pe fostul preşedinte al Motor Sich, una dintre principalele companii aeronautice din Ucraina, Viacheslav Bohuslaiev, dintre cele 272 de persoane fizice şi 380 de persoane juridice afectate de prevedere.
În octombrie 2022, Bohuslaiev fusese deja arestat sub acuzaţia de trădare şi colaborare cu Rusia, precum şi Oleh Dziuba, fostul şef al activităţii economice externe al Motor Sich. Bohuslaiev a fost acuzat că a lucrat direct cu membrii Kremlinului şi cu contractorul rus de apărare Rostec, pentru a furniza pentru armata rusă piese de elicopter în timpul invaziei.
Ţările NATO intenţionează să trimită în Ucraina două batalioane de tancuri de luptă germane Leopard-2 şi patru batalioane de tancuri Leopard-1, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pentru Die Welt.
Cele 160 de tancuri reprezintă aproximativ jumătate din cele 300 de tancuri solicitate de Ucraina pentru contraofensiva sa care va debuta în curând.
Tancurile americane Abrams vor sosi abia pe la finalul anului 2023.
Vehicule Rosomak de fabricaţie poloneză vor fi cumpărate din fonduri americane şi europene, a scris prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter, la data de 1 aprilie.
Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat la 1 aprilie că suburbia Bucha din Kiev, care a suferit o ocupaţie rusă brutală de câteva săptămâni în primăvara anului trecut, ar trebui transformată într-un loc de judecată pentru „criminalii de război ruşi”.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat la 1 aprilie că „se iau măsurile necesare” pentru a mări stocurile de muniţie ale armatei ruse pentru războiul împotriva Ucrainei.
UPDATE 11:47 – Rusia bombardează civilii din opt regiuni ucrainene şi ucide un copil de 5 luni în Avdiivka
Armata rusă a bombardat 4 localităţi din regiunea Sumi, rănind un civil. Ruşii au atacat localităţile Znov-Novhorodske, Bilopillia, Khotin şi Esman, potrivit raportului administraţiei militare regionale.
Ihor Zinkevych, un oficial al consiliului oraşului Liov, a raportat că o grenadă a explodat într-o clădire de pe strada Zamarstynivska din nordul oraşului. Nu se cunoaşte împrejurarea cum obiectul explozibil a ajuns în clădire.
O persoană a decedat iar o alta se află în stare gravă la spital.
Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că numărul victimelor civile depăşeşte cu mult cifrele oficiale de peste 8.400 de civili ucişi de la începutul războiului.