Potrivit New York Times, Statele Unite instalează în prezent o reţea de senzori în Ucraina, care are capacitatea de a detecta prezenţa radiaţiilor rezultate în urma exploziei unei arme nucleare sau a unei bombe murdare. Această operaţiune ar urma să fie gestionată de Echipa de sprijin pentru urgenţe nucleare (Nest), o unitate de experţi atomici care face parte din Administraţia Naţională de Securitate Nucleară, o agenţie federală a Departamentului de Energie.
Nest lucrează cu Ucraina la instalarea senzorilor de radiaţii, instruirea personalului, monitorizarea datelor şi avertismentele de radiaţii mortale. Într-o declaraţie trimisă New York Times, agenţia a explicat că reţeaua de senzori a fost desfăşurată „în întreaga regiune” şi va putea identifica „mărimea, locaţia şi efectele oricărei explozii nucleare”. În plus, senzorii pot împiedica Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, fără a fi trasă la răspundere.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, avertizează să nu considere contraofensiva preconizată a Kievului drept o „bătălie decisivă” care va pune capăt războiului. „Contraofensiva nu trebuie privită ca o bătălie decisivă. Bătălia decisivă va fi cea care va duce la eliberarea completă a teritoriilor ucrainene. Vom putea trage această concluzie la final, nu la începutul bătăliei”, a spus Kuleba, citat de Interfax-Ucraina, după ce alţi oficiali guvernamentali au îndemnat să nu se exagereze cu aşteptările. „Dacă este nevoie de o singură contraofensivă, atunci va fi una, dacă sunt necesare două sau mai multe, aşa va fi. Nu este un conflict pe care îl putem îngheţa”, a spus din nou Kuleba, subliniind că Ucraina va lupta până la victorie.
Guvernul german a criticat aspru situaţia drepturilor omului din Rusia. „Ceva este că în Rusia nu mai există libertate de exprimare”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Christiane Hoffmann, la o conferinţă de presă la Berlin, după cum a relatat presa germană.
Hoffmann a explicat că Germania observă „cu mare îngrijorare” felul în care Rusia tratează membrii opoziţiei şi organizaţiile neguvernamentale, subliniind că situaţia s-a înrăutăţit, mai ales de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. „Cu mare îngrijorare şi consternare asistăm nu numai la agresiunea externă a Rusiei, ci şi la represiunea internă”, a comentat el.
Purtătoarea de cuvânt s-a referit apoi la decizia Moscovei de a dispune dizolvarea centrului de analiză Sowa, care se ocupă de naţionalism, xenofobie şi rasism în Rusia. Închiderea Sowa se adaugă la „o listă tristă” de alte ordine similare împotriva organizaţiilor neguvernamentale din Rusia, inclusiv celor ale organizaţiei Memorial, care a primit Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, a amintit din nou purtătorul de cuvânt.
Cadavrul altui copil a fost găsit în dărâmăturile clădirii lovite de un atac rusesc în Uman, ridicând numărul morţilor la 23. Acest lucru a fost raportat de Ministerul de Interne ucrainean pe Telegram. „Uman. La ora 19:00 a fost găsit cadavrul copilului. Numărul morţilor: 23, inclusiv 4 copii”, a informat Ministerul pe reţelele de socializare.
Rusia nu se va izola, ci mai degrabă va extinde relaţiile cu ţările prietene, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la Adunarea Federală Rusă. „Nu ne vom izola. Dimpotrivă, vom extinde relaţiile sau parteneriatele pragmatice, echitabile şi reciproc avantajoase cu ţări prietene din Eurasia, Africa, America Latină”, a adăugat el.
„În Statele Unite, apropo, avem mulţi oameni care au aceleaşi idei. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Europa. Elitele se comportă diferit. Dar ştim că elitele din aceste ţări sunt adesea departe de a urma politici care să beneficieze interesele propriilor lor oameni. Se va întoarce împotriva lor”, a spus Putin, adăugând că Moscova este pregătită să lucreze cu parteneri străini şi companii care „apreciază reputaţia sa comercială şi doresc să coopereze cu Rusia”.
Zelenski a vorbit la telefon cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, informându-l despre consecinţele tragice ale unui alt atac cu rachetă asupra oraşelor ucrainene în care au fost ucişi civili, inclusiv copii. „Am discutat despre interzicerea importurilor de produse agricole ucrainene introduse de alte ţări vecine. Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la aceste decizii şi am subliniat că aceşti paşi reprezintă o încălcare clară a Acordului de Asociere şi a tratatelor fondatoare ale UE”, a scris Zelenski. „Am cerut să se găsească o soluţie la situaţie, care să ia în considerare legislaţia UE, Acordul de Asociere şi interesele părţilor”, a conchis el.
I had a phone talk with the President of the European Council @eucopresident.
I informed him about the tragic consequences of another missile attack at ?? cities, killing civilians, including children.
We discussed the ban on the import of ?? agricultural products by several…— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 28, 2023
Locuitorii celor patru regiuni ucrainene anexate de Rusia care nu sunt de acord să devină cetăţeni ruşi vor fi consideraţi străini şi pot fi expulzaţi dacă reprezintă „o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, cu activităţi care includ „participarea la mitinguri şi demonstraţii neautorizate”. Aceasta este prevederea unei legi semnate şi promulgate de preşedintele Vladimir Putin, după ce a fost aprobată de Parlament.
Numărul morţilor în atacul rusesc care a lovit în această dimineaţă oraşul Uman din regiunea Cherkasi, din Ucraina, a crescut la 20. Acest lucru a fost raportat de Ministerul de Interne, după susţine UNIAN. Printre aceştia se numără şi 3 copii. În timp ce 18 persoane au fost rănite, dintre care 9 au fost internate la spital. Între timp, se sapă sub dărâmăturile clădirii rezidenţiale cu 9 etaje lovite de două rachete ruseşti.
Un alt cadavru recuperat din dărâmături, 17 sunt morţi în Uman
Vicepremierul rus Marat Khusnullin, care a vizitat astăzi Bahmut, a postat un videoclip pe canalul său Telegram în care îl arată în uniformă militară, cu o cască şi o vestă antiglonţ, în timp ce se plimbă prin ruinele oraşului. „Vreau să mulţumesc sincer -uturor luptătorilor noştri angajaţi la Artyomovsk (numele rusesc al lui Bahmut, ed.). Sper că în curând vom putea începe lucrările de refacere a oraşului!”.
Muzee pentru comemorarea „evenimentelor operaţiunii militare speciale” din Ucraina, anunţî preşedintele rus Vladimir Putin, care pe 24 februarie anul trecut a ordonat invadarea Ucrainei de către Rusia sub denumirea de „operaţie militară specială”. Muzeele pe care Putin vrea să le înfiinţeze în Rusia vor servi, relatează CNN pe baza anunţurilor de la Kremlin, „pentru a aminti faptele eroice ale participanţilor”. Putin a stabilit un termen-limită pentru sfârşitul anului, pentru ca şefii ministerelor Culturii, Apărării şi Educaţiei şi Ştiinţei să raporteze despre progresul în implementarea proiectului. Muzeele vor fi administrate de autorităţile regionale şi municipale. De asemenea, Ministerului Apărării i s-a cerut să identifice eventualele obiecte care urmează să fie expuse în expoziţie.
Numărul morţilor în atacul rusesc asupra lui Uman a crescut la 16. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei, potrivit UNIAN. „Trupul unei persoane decedate a fost scos de sub dărâmăturile unei clădiri de locuinţe. În total, 16 persoane au murit, inclusiv 3 copii. Alte 18 persoane au fost rănite, dintre care 9 rămân internate, iar 17 persoane au fost salvate, inclusiv 3 copii”, se arată în comunicat. Atacurile ruseşti au lovit o clădire rezidenţială cu 9 etaje.
Ministerul rus al apărării a declarat că a lovit ţinte militare într-o serie de lovituri cu rachete aseară. Ministerul, citat de agenţia Tass, nu se referă însă la victimele civile raportate de ucraineni.
Pregătirile pentru contraofensiva ucraineană „sunt pe cale să se încheie”. Ministrul apărării a declarat că Ucraina a fost lovită de diverse raiduri ruseşti, cu un bilanţ de 13 victime în acest moment. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un briefing online că „de îndată ce va fi voia lui Dumnezeu, condiţiile meteorologice şi decizia comandanţilor, o vom face”, fără a da o dată pentru începerea contraofensivei. Kievul pregăteşte de câteva luni un contraatac pentru a respinge forţele ruse din est şi din sud.
Banca Centrală Rusă prognozează o creştere a ratei inflaţiei de la actualul 4 la 6,5% în cursul anului 2023. Acest lucru se precizează în nota publicată în urma şedinţei Consiliului de Administraţie al Institutului, care a decis să lase ratele la 7,5%. Pentru a face faţă creşterii preţurilor, Moscova evaluează o „creştere pentru a stabiliza inflaţia aproape de 4%, în 2024 şi ulterior”.
„Pe poziţia actuală a politicii economice, inflaţia anuală va creşte între 4,5 şi 6,5% în 2023 pentru a reveni la 4% în 2024”.
„În acest moment, toată lumea respectă moratoriul privind utilizarea armelor nucleare”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimizat astfel riscul ca Rusia să reia testele asupra armelor nucleare. O ipoteză care în ultimele zile fusese ridicată de Lynne Tracy, ambasadorul Statelor Unite în Rusia. „În acest moment, toată lumea se menţine în limitele moratoriului. Nu mai este nimic de adăugat”, a spus Peskov, la o conferinţă de presă.
Un atac ucrainean a ucis şapte persoane şi a rănit alte 10 în Doneţk. Acest lucru a fost anunţat de guvernatorul zonei Denis Puşilin, într-un mesaj pe Telegram. Atentatele au lovit, a spus autoritatea locală, „un spital, un parc şi câteva case”. Printre morţi ar fi şi un copil.
15 civili au fost ucişi în Uman, în centrul Ucrainei, într-un atac înainte de zori al armata rusă. Acest lucru a fost raportat de Ministerul de Interne ucrainean în cea mai recentă actualizare privind numărul deceselor, citată de UNIAN.
Obuzierele autopropulsate Caesar promise Ucrainei de Danemarca sunt deja folosite de armata ucraineană, a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov pe 28 aprilie, potrivit publicaţiei de ştiri Suspilne, transmite The Kyiv Independent.
Preşedintele ceh Petr Pavel şi omologul său slovac Zuzana Caputova au venit în Ucraina în dimineaţa zilei de 28 aprilie pentru o vizită comună, neanunţată anterior. Aceştia urmează să se întâlnească cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu alţi oficiali ucraineni.
Bilanţ oficial până acum: 10 morţi, 23 răniţi.
Consiliul Local Uman a deschis un cont pentru a ajuta victimele atacului cu rachete. În descrierea transferului, este necesar să se indice: Asistenţă caritabilă pentru victimele din 28.04.2023 în oraşul Uman.
Oraşul a anunţat o perioadă de doliu de 3 zile pentru cei care au murit în urma atacului.
Forţele ruse au lansat încă o nouă lovitură cu rachete la scară largă împotriva Ucrainei la primele ore ale zilei de 28 aprilie, ucigând cel puţin 12 civili şi rănind alţi 23.
Lovitura rusă asupra oraşului Uman din centrul Ucrainei la primele ore ale zilei de 28 aprilie a provocat uciderea a patru civili şi 17 răniţi, potrivit ministrului de Interne Ihor Klymenko. Printre victime se află doi copii de 10 ani.
Administraţia militară de la Kiev a raportat în dimineaţa zilei de 28 aprilie că 11 rachete de croazieră ruseşti şi două drone au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra capitalei.
O tânără şi un copil de trei ani au fost ucişi la Nipru dimineaţa devreme pe 28 aprilie, potrivit primarului Boris Filatov.
Forţele ruse au atacat oraşul Uman din centrul regiunii Cerkaşi cu rachete de croazieră în primele ore ale zilei de 28 aprilie, a declarat guvernatorul regional Ihor Taburets pe Telegram.
Poliţia Naţională ucraineană a identificat aproape 14.000 de cetăţeni care au fost ucişi în urma războiului, potrivit şefului interimar al Poliţiei Naţionale Ivan Vyhivskyi. El a adăugat că peste 3.000 de cadavre rămân neidentificate.
Ministrul bulgar de externe interimar Nikolay Milkov a declarat că numărul atacurilor hibride ruseşti a crescut. Creşterea atacurilor hibride are ca scop „subminarea stabilităţii Bulgariei şi, prin urmare, a valorilor şi proceselor democratice”, a spus el.
O navă specializată rusă SS-750, care poartă un submarin la bord, a fost fotografiată aproape de locaţia conductelor Nord Steam care au fost sabotate în septembrie 2022. Comandamentul apărării a declarat pentru Dagbladet Information că prezenţa SS-750 a fost confirmată cu 26 de fotografii făcute de pe o barcă de patrulare daneză pe 22 septembrie, cu patru zile înainte de explozie.