Nu este clar dacă apa din uriaşul rezervor al barajului Kahovka din Ucraina, poate fi pompată în continuare către centrala nucleară Zaporojie pentru răcire, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.
În timp ce rezervorul era principala sursă de apă pentru răcirea celor şase reactoare, centrala poate apela la alte surse, inclusiv la un bazin mare de răcire despre care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că are suficientă apă pentru câteva luni de zile.
Cu toate acestea, ruperea barajului a complicat şi mai mult o situaţie deja dificilă în ceea ce priveşte asigurarea funcţionării în siguranţă a centralei ocupate de Rusia, potrivit AIEA.
Belgia şi Germania au anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv vehicule blindate şi rachete Patriot, după cel de-al 13-lea summit în format Ramstein de la Bruxelles.
Potrivit postului public de radio şi televiziune RTBF, Belgia a aprobat cel de-al 15-lea pachet de ajutor în valoare de 11 milioane de euro, inclusiv transportoare blindate de trupe M113.
Vehiculele vor fi readuse la starea operaţională înainte de a fi transferate, deoarece armata belgiană a încetat să le mai folosească în urmă cu zece ani.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că Berlinul va furniza „imediat” Ucrainei 64 de rachete ghidate pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, a relatat canalul german n-tv.
„Trebuie să existe din partea ambelor părţi acţiuni în sensul reducerii conflictului”, a declarat Cyril Ramaphosa, la Kiev, după întrevederea cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Astăzi, în timp ce noi eram aici, am auzit discuţii despre atacuri cu rachete, iar aceste tipuri de ostilităţi nu sunt benefice, nu favorizează pacea”, a subliniat Cyril Ramaphosa, citat de cotidianul Le Monde.
Putin spune că NATO este atrasă în războiul din Ucraina, dar este încrezător că ruşii vor putea respinge atacurile efectuate de tancurile şi avioanele occidentale.
„Tancurile Leopard sunt deja în flăcări în Ucraina, la fel va fi şi cu avioanele F-16. Dar dacă acestea vor decola de pe aerodromurile ţărilor NATO, le vom bombarda, căci este un pericol serios de implicare în continuare a NATO în războiul dus împotriva Rusiei.
Iar atacurile asupra regiunii Belgorod şi asupra Kremlinului sunt o încercare de a provoca Moscova la acţiuni puternice serioase”, a spus Putin, potrivit Bild.
El a menţionat că nu costă nimic pentru Rusia să distrugă orice clădire din centrul Kievului, dar din mai multe motive acest lucru nu o va face.
„Toată lumea aşteaptă să începem să apăsăm butoanele, dar nu vom face asta, Kievul nu are succese militare. Occidentul nu a vrut să negocieze cu Rusia, dar mulţi occidentali vor asta, şi vom vedea”, a spus Putin.
„Rusia nimereşte ţinte militare în Ucraina cu arme de înaltă precizie – doar uitaţi-vă la modul în care depozitele de arme şi mercenarii lor sunt distruşi”, a spus Putin, care mai susţine că nu este necesară utilizarea armelor nucleare.
Aliaţii NATO ar putea fi gata să înlăture unele obstacole pe calea Ucrainei către alianţa militară, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pe 16 iunie, citat de The Guardian.
Forumul, care are loc între 14 şi 17 iunie, a fost de zeci de ani folosit de Rusia pentru promovarea dezvoltării sale şi căutarea investitorilor .
Apariţiile preşedintelui rus la forum au fost foarte vizibile şi a folosit adesea ocazia pentru a ţine discuţii la mese rotunde cu directori internaţionali de ştiri.
Spectrul războiului Rusia-Ucraina planează larg peste forum în acest an, cu mulţi absenţi noti, nefiind un reprezentant din Europa sau SUA.
Vorbind la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a spus că finanţele publice ale Rusiei au fost în general echilibrate şi că a trebuit să mărească cheltuielile pentru apărare în a-şi consolida securitatea.
Preşedintele Rusiei a mai spus: „Desigur, au fost necesare fonduri suplimentare pentru a consolida apărarea şi securitatea, pentru achiziţionarea de arme. Am fost forţaţi să facem asta pentru a proteja suveranitatea ţării noastre. Ar trebui să spun că, în general, acest lucru se justifică din punct de vedere economic”, a adăugat el.
Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acest lucru a fost raportat de agenţia de ştiri din Emiratele Arabe Unite WAM. Potrivit declaraţiei, în timpul întâlnirii, liderul Emiratelor Arabe Unite „a consolidat importanţa comunicării şi dialogului pentru a sprijini stabilitatea şi pacea regională şi internaţională, a reafirmat poziţia de principiu a Emiratelor Arabe Unite care vizează detensionarea, necesitatea unei soluţii politice negociate la criză din Ucraina şi pentru a sprijini iniţiativele de schimb de prizonieri de ambele părţi”. Vizita, adaugă declaraţia, face parte din „comunicarea continuă a EAU cu toate naţiunile în efortul de a construi punţi şi de a promova parteneriate pozitive pentru a asigura securitatea şi stabilitatea regională şi internaţională”.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla la Londra miercuri, 21 iunie, pentru a susţine un discurs principal la Conferinţa pentru Recuperarea Ucrainei (URC 2023), găzduită în comun de Regatul Unit şi Ucraina. Joi, 22, preşedintele va fi la Paris pentru a participa la summitul pentru un nou pact global de finanţare, găzduit de Franţa. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al său, Eric Mamer, în briefing-ul zilnic cu presa.
Germania va furniza „imediat” Ucrainei alte 64 de rachete ghidate pentru sistemele Patriot. Acest lucru a fost anunţat astăzi de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în a doua zi a ministerialei NATO a Apărării de la Bruxelles. Acesta este „un semn foarte important al sprijinului permenent pentru eforturile forţelor armate ucrainene de a asigura apărarea antiaeriană, mai ales acum în această fază specială a războiului”, a spus ministrul, potrivit postului de televiziune german NTV.
Avioanele alertează în Kiev, regiunea Kiev şi alte câteva regiuni ale Ucrainei, cum ar fi Vinnytsia, Cherkasy, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Mykolaiv şi Herson. O relatează ziarul ucrainean UNIAN. Un diplomat ucrainean, Olexander Scherba, a subliniat pe Twitter că alerta aeriană de la Kiev a fost declanşată exact când Ucraina a primit o delegaţie africană într-o misiune de pace.
Preşedintele rus Vladimir Putin rămâne deschis oricărui contact pentru a discuta opţiunile de pe masă care vizează soluţionarea „problemei ucrainene”, problemă care poate fi „rezolvată în diferite moduri”: purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor marginali ai Internaţionalului Sankt Petersburg. Forumul Economic.
Ucraina spune că 150 de copii au fost introduşi ilegal din regiunea ocupată Lugansk în Rusia. Copiii au fost deportaţi din districtul Starobilsk din Lugansk în două centre din districtul Prikuban din republica rusă Karachay-Cerkess pe 8 iunie, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că până acum 19.393 de copii au fost transferaţi ilegal în Rusia din Ucraina ocupată. Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin pentru că a supravegheat răpirea copiilor ucraineni. Un complet de judecători a fost de acord că există „motive rezonabile” pentru a crede că Putin şi comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, sunt responsabili pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni.
Unii lideri africani sunt aşteptaţi în Ucraina pentru începerea unei misiuni în care vor încerca medierea între ţările aflate în război. Delegaţia, care trebuia să reunească 7 preşedinţi, va include de fapt 4 preşedinţi şi trei reprezentanţi. Sunt programate discuţii cu preşedintele Zelenski la Kiev mâine şi cu preşedintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg a doua zi.
Misiunea se desfăşoară în mijlocul contraofensivei ucrainene, dar, după cum a explicat sud-africanul Cyril Ramaphosa înainte de plecare, „tocmai în momentele de escaladare a conflictului trebuie accelerată în egală măsură căutarea păcii”. Reprezentanţii africani vor să ridice vocea unui continent care a fost puternic afectat de creşterea preţurilor cerealelor şi de impactul mai larg asupra comerţului mondial de la invazia Rusiei în Ucraina, de anul trecut.
Dacă Ucraina pierde în faţa Rusiei, Statele Unite ar putea fi nevoite să aleagă între a intra în război cu Moscova sau „colapsul NATO”. Preşedintele Ucrainei este convins de acest lucru, explicând într-un interviu pentru Nbc News: „Dacă Ucraina pierde, dacă Rusia ocupă Ucraina, Rusia va continua să meargă spre ţările baltice”, demarând astfel războiul „cu una dintre ţările NATO” şi la acel moment „Statele Unite ar trebui să aleagă prăbuşirea NATO sau intrarea în război”.
Potrivit The Guardian, NATO antrenează piloţi ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16. Aliaţii NATO au trimis avioane de ultimă generaţie rezistenţei ucrainene: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a confirmat că antrenamentul este în desfăşurare.
Evgeni Prigojin, aşa-zisul bucătar al lui Putin, şeful miliţiei private Wagner, neagă faptul că ar fi fost la Milano, la funeraliile lui Silvio Berlusconi.
Un pilot din Garda Naţională Aeriană a SUA se face vinovat pentru scurgerea unor informaţii sensibile. Jack Teixeira este acuzat că a diseminat rapoarte secrete de informaţii şi alte documente sensibile pe Discord, o platformă online de comunicare.
Scurgerea a dezvăluit numeroase rapoarte despre Ucraina şi efortul său de război: documentele detaliază puterea formării contraofensivei Ucrainei, vulnerabilitatea Ucrainei în faţa atacurilor aeriene, starea armatei ruse, încercările Rusiei de a solicita arme din unele ţări, modul în care SUA supraveghează inamicii şi aliaţi şi multe altele.
Pilotul riscă până la 60 de ani de închisoare. Cazul este încă investigat de FBI şi nu există încă o sentinţă oficială.
Spania va oferi Ucrainei 20 de transportoare blindate şi patru tancuri Leopard 2A4, a declarat într-un comunicat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.
Ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev a declarat pentru că Sofia intenţionează să se alăture iniţiativei UE de a furniza Ucrainei obuze de artilerie în valoare de 2,2 miliarde de dolari.
Ucraina susţine că Rusia a răpit 150 de copii din regiunea ocupată Lugansk. Oficialii de la Kremlin infirmă acuzaţiile şi susţin că sunt cetăţeni ruşi rămaşi orfani de părinţi, care necesită protecţie din partea statului.